Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
De kracht van taal
‘Alle beetjes helpen’, stond vorige week boven dit stukje. Eigenlijk is dat steeds het motto. Wondermiddelen en wondermethodes bestaan tenslotte alleen in de verbeelding. Hoe graag de medicijn- maar ook voedselproducenten hun spulletjes ook de glans van de spreekwoordelijke ‘silver bullet’ mee willen geven. Dus dat betere geheugen door het dagelijkse eten van een flinke hand noten is typisch weer zo’n ‘beetje’.
Hoewel het klopt dat alle beetjes helpen, kan het ook een beetje meewarig overkomen. Een andere uitdrukking zegt ongeveer hetzelfde: vele kleintjes maken één grote. Dat klinkt net wat blijmoediger en laat geen twijfel over de uitkomst. Die is namelijk groot. Met de focus op het grote geheel is het gemakkelijker te accepteren dat je lang niet alle details in de hand kunt hebben. Dat geeft een weldadige rust, schrijft Hans Klaasse, ‘Voor jezelf en voor je omgeving.’
De kracht van taal kan werkelijkheden veranderen en vastzittende energie weer in beweging zetten, weet Jannie Douma-Rispens. ‘Ik hoop met mijn boek de energie rondom het woord kanker te veranderen, minder beladen te maken’, vertelt de psychosociaal therapeut die de negatieve lading van dit woord uit eigen ervaring kent. Met haar online supportgroep streeft Douma-Rispens datzelfde doel na.
Nederlandse studie geeft voeding aan het notenadvies
Weinig Nederlanders volgen het notenadvies van de Gezondheidsraad. Maar je kunt het dagelijkse handje noten beter niet vergeten. Maastrichts onderzoek concludeert dat dagelijks zestig gram noten de doorbloeding van het brein positief beïnvloedde. Tegelijk verbeterde hun geheugen. Of deze veranderingen exclusief aan de noten te danken waren is onduidelijk, want de proefpersonen moesten ook gezonder eten.
Lees verder
Leren kanker als kans te zien - online supportgroep
Het woord kanker roept spanning op die negatief kan uitwerken op je herstel. Met de juiste taal is die spanning te neutraliseren. Na een eigen ervaring met kanker schreef psychosociaal therapeut Jannie Douma-Rispens er een boek over: Kanker Kansen. En ze startte een online supportgroep. ‘Ik hoop de energie rondom het woord kanker te veranderen.’ Leden van MMV kunnen op 9 februari gratis deelnemen aan de groep.
Lees verder

Zelfcontrole
Ben jij ook zo iemand die graag - zoveel mogelijk - de dingen naar zijn hand zet? Hans Klaasse geeft toe: hij wel. En vroeger nog meer dan nu. Het is waarschijnlijk één van de voordelen van het ouder worden om los te laten en daarmee meer ruimte aan anderen te kunnen geven. Hoewel hij deze vorm van mildheid nog niet bij alle senioren ontwaart.
Lees zijn nieuwste column hier

Doe het zelf: maak je eigen mosterd (in een handomdraai
De mosterdplant - uit de Brassicafamilie - is top voor de gezondheid. Mosterdzaad is bekend vanwege haar schimmeldodende, anti-kanker en antibacteriële werking. Mosterd is ook gewoon erg lekker, vooral bij stamppotten (zie onze website voor recepten). Het mooie is: je kunt heel gemakkelijk zelf je eigen mosterd maken.
Ga naar het recept
En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.
roderoos728