Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Patiënt en Voeding(ssupplement)
Het bericht over de Maastrichtse notenstudie van vorige week, verdiende een update. Want de positieve gezondheidseffecten die bij de consumptie van noten worden waargenomen die komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Aan de inhoudsstoffen die daar volgens de auteurs verantwoordelijk voor zijn, voegde Frits Muskiet een cruciaal element toe. Noten in het algemeen – en amandelen in het bijzonder – zijn te beschouwen als smakelijke magnesiumsupplementen. Met dit verschil helaas, dat de gehaltes onderling flink kunnen verschillen.
In het voorbeeld van noten en magnesium is dat nauwelijks een probleem. Groenten, fruit en andere plantaardige voeding zijn er tenslotte bijzonder rijk aan. Maar dat ligt anders in het geval van vegetariërs die zich voor hun selenium op paranoten verlaten. En soms is het gebruik van supplementen de enige manier om de gewenste hoeveelheden micronutriënten binnen te krijgen.

Met steun van MMV probeert het Platform Patiënt en Voeding voldoende deelnemers bij elkaar te brengen om onderzoek te starten naar de gezondheidseffecten bij prostaatkanker van micronutriënten in groenten. Dat valt nog niet mee. Dus wilt u zo aardig zijn deze oproep onder uw contacten te verspreiden?
De noot terecht gepromoot
Dagelijkse consumptie van noten kan een betere vaatwerking, doorbloeding van de hersenen en een beter geheugen tot gevolg hebben. Dat berichtte MMV vorige week naar aanleiding van onderzoek in een groep oudere Nederlandse proefpersonen. Als mogelijke oorzaak noemen de onderzoekers een rij nutriënten waar noten rijk aan zijn. Daarbij vergeten ze onder meer magnesium, vult Frits Muskiet aan.
Lees verder
Paula ontvangt Uitzichten en geeft ze een 'tweede leven'
Acht mensen lootten mee voor de Uitzichten die via een betrokken lid in de aanbieding kwamen. Paula van der Velden was de gelukkige die de jaargangen in ontvangst mocht nemen.
Lees verder


Zink en vitamine E verkorten ligduur na hartoperatie
Iraanse onderzoekers gaven de helft van een groep patiënten rondom hun bypassoperatie extra vitamine E en zink. Deze patiënten lagen korter op de intensive care en mochten eerder weg uit ziekenhuis dan die uit de placebogroep. Hoewel de verschillen in ligduur klein waren ‘is dat met zo’n gemakkelijke en goedkope interventie toch als een prestatie te beschouwen’, concluderen de onderzoekers.
Lees meer
Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar superfood bij prostaatkanker
Met steun van onder andere MMV probeert het Platform Patiënt en Voeding onderzoek van de grond te krijgen naar het effect van speciale voeding bij prostaatkanker. De Medische Ethische Commissie van Erasmus MC heeft groen licht gegeven, de protocollen en de speciale voeding liggen klaar, maar er zijn nog onvoldoende deelnemers om van start te kunnen.
Lees verder
En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.
roderoos728