Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Alle pijlen op de pijlers

Meer dan eens delen geïnterviewden in Uitzicht hun bedenkingen over de rigide protocollen waar ze als patiënt aan onderworpen worden. Het is bemoedigend te weten dat men binnen de behandelteams vaak genoeg zelf ook moeite heeft met het dwingende karakter van sommige richtlijnen. Zeker als deze op punten feitelijk niet ‘evidence based’ zijn. Fijn dus dat een Nederlands team de moeite nam hun onderbuikgevoel objectief te onderzoeken. Het blijkt te kloppen: een langere pauze tussen de behandelingen geeft geen slechtere resultaten.
Dat geeft individuele patiënten meer tijd om fitter aan de start van hun volgende behandeling te verschijnen. Prehabilitatie heet dat. Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt doen – en laten – om het herstel te helpen. Jezelf gezond voeden staat daarbij voorop. Die voeding komt per definitie niet uit een fabriek. En wie hier de puntjes op de i wil zetten kiest ook voor de broccoli zonder die flalaten lekkende plastic folie.
Ontspanning is ook een belangrijke. ‘Het hoofd leeg maken’ kan op tal van manieren. Door een eigen potje te koken bijvoorbeeld. Of door te mediteren. Wie het niet ligt om ‘zittend op een meditatiekussentje’ het hoofd leeg te maken, kan dat doel ook bewegend bereiken. Meer ideeën over de interactie tussen de verschillende lijfstijlpijlers? Schrijf je in voor eerste online sessies in het nieuwe jaar.
Langere behandelpauze bij colonkanker geeft geen slechtere overlevingskansen
Na een op genezing gerichte darmoperatie, mag de interval tussen de chemokuren gerust wat langer duren. Een Nederlandse studie analyseerde de lotgevallen van 3.376 mensen bij wie tussen 2010 en 2016 een niet-uitgezaaide darmtumor verwijderd is en concludeert: ‘De wachttijden die de huidige behandelprotocollen als een objectief doel stellen, zouden een richtinggevend moeten zijn in plaats van strikte doelen.’
Lees verder
Voeding, beweging, ontspanning; hoe is de interactie?
Hoe je eet, heeft invloed op je mentaal welbevinden. En of je beweegt, beïnvloedt je voedingsbehoefte. Hoe is de interactie tussen de leefstijlpijlers? Op woensdagavond 28 februari zoomen NTTT-artsen Roland Lugten en Kees Rhee in op de onderlinge verbinding tussen leefstijlpijlers. De bijeenkomst is online gratis bij te wonen.
Lees verder

Ultra-bewerkt voedsel: geen micronutriënten, wel ftalaten en nisine
Hoe meer ultra-bewerkte voeding zwangere vrouwen aten, hoe meer ftalaten Amerikaanse onderzoekers in hun urine vonden. Deze groep chemicaliën is afkomstig uit plastics. Een verhoogde aanwezigheid ervan in moeders hangt samen met gezondheidsrisico’s voor het kind. Ander onderzoek stelt vraagtekens bij het gebruik van nisine een ‘natuurlijk’ en ‘veilig’ conserveringsmiddel.
Lees verder

Leren staan als een boom
Het vermogen om te kunnen denken, is geweldig. En denken is dan ook heel nuttig, maar meestal gebruiken wij ons denken niet, maar gebruikt het denken ons. Dit gebeurt niet bewust, maar onbewust. Een nieuwe column van Frank Lageweg.
Lees verder
En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.
roderoos728