Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Eiwitten en andere overdaad die schaadt

Lijkt het alleen zo, of sukkelen we de nieuwe dieethype in? Er is alvast veel te doen over eiwitten. De helft van de jeugd heeft een abonnement bij een sportschool en het eerste wat ze je daar leren is dat je extra eiwitten moet eten om spieren te kweken. Het gebruik van proteïneshakes wordt ook steeds populairder om mee af te vallen. En in het ziekenhuis voert men patiënten extra eiwitten in de hoop spier- en krachtverlies tegen te gaan. Meestal zijn die eiwitten van dierlijke afkomst, wat het volgens Amerikaanse onderzoekers extra bedenkelijk maakt.

Het blijft een lastig over te brengen boodschap dat de dingen waar je niet zonder kunt, niet automatisch ook de dingen zijn die je moet overdrijven. Dat geldt voor een essentieel aminozuur evengoed als voor beweging of werk. Te weinig ervan geeft problemen, te veel ook. En het wordt al snel te veel als werk of beweging inspanningen vergen die je belastbaarheid te boven gaan. De meeste blessures, fysiek en mentaal, zijn het gevolg van overbelasting. Daarom beschrijft het Nederlandse woord voor burn-out het probleem correcter: overspannenheid.

Hopelijk voelt u zich dermate fit en monter dat het berekenen van een burn-outscore zonde van de tijd is. Maar dan nog is het goed te beseffen dat een flink percentage van de bevolking wél op de rand van overspannenheid balanceert. Zo krijgt u er alsnog mee te maken. Struinend door wetenschappelijke literatuur duikt in de context van burn-out onder oncologisch verplegend personeel bijvoorbeeld het probleem ‘compassievermoeidheid’ op. En zoals altijd de constatering dat preventie de voorkeur verdient.
Voeding en beweging hebben preventieve en curatieve waarde. Lees hier van welke problemen Hans Klaasse zich door te wandelen ontzorgt. Het hoeft niet meteen de vierdaagse van Nijmegen te zijn, een MMV-wandeling is een prima instap.
Voedingspatroon met veel dierlijk eiwit verhoogt kans op verstopte bloedvaten
Met het oog op spierbehoud krijgen vooral oudere mensen het advies voldoende eiwitten te eten. Maar wat is genoeg en doet het er toe voor welke eiwitbron je kiest? Amerikaanse onderzoekers waarschuwen dat het al snel te veel is, met name met het aminozuur leucine. ‘Onze studie toont dat een hogere eiwitinname geen wondermiddel is voor een betere metabole gezondheid. Je zou echte schade aan je bloedvaten kunnen toebrengen.’
Lees verder

Op de rand van burnout? Doe de test!
Voelt u zich mentaal uitgeput? Kost het veel moeite enthousiasme op brengen? Heeft u moeite zich te concentreren en de neiging tot overreageren? Dan is het zeer wel mogelijk dat u burnout bent of op het punt staat dat te raken. Psychologen ontwikkelden een vragenlijst met scoresysteem dat het risico goed lijkt te voorspellen. Deze Burnout Assesment Tool (BAT) is ook beschikbaar in het Nederlands.
Lees verder


Wandelen als therapie
Bent u een liefhebber van wandelen? Dan bent u in goed gezelschap, want ik houd er ook van 😊. Net als veel andere mensen ben ik me bovendien bewust van de noodzaak meer te bewegen. Goed voor lichaam en geest. Dus hup, eropuit. Schouders naar achteren, wandelschoenen aan en de benen - één voor één - naar voren.
Lees verder
Wandel mee in Hasselt en ontmoet andere leden van MMV
Geïnspireerd geraakt door bovenstaande column? Op 24 februari vindt een georganiseerde MMV-wandeling plaats in de omgeving van Hasselt. De route van ca. 10 kilometer loopt via De Velde, Zwartewaterklooster en de Olde Maten terug naar Hasselt. Tijdens de wandeling is er volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Vertrek om 13.00 uur. Deelname is gratis voor leden en niet-leden.
Meld u hier aan

En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.