Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
De gezonde drang naar minder

Er is niks mis met gezonde ambitie, betoogt Hans Klaasse. Maar hoedt u voor de ‘ziekelijke drang naar meer, beter en meeslepender’. De gezondheidsschade door de maatschappelijke wedloop naar meer winst en aanzien is nauwelijks te overzien. Ongezonde eet- en drinkgewoonten lijken daar onlosmakelijk mee verbonden.
Want wie verkwist vrijwillig zijn of haar kostbare tijd aan zoiets rudimentairs als het wassen, snijden en stomen van een andijvie? In die tijd kun je zoveel meer betekenen voor het bruto nationaal product. Bovendien, íemand moet de centen verdienen, toch? En dan heb je het nog niet eens gehad over de tijd die het kost om die gezonde kost naar binnen te werken. Per calorie duurt andijvie misschien wel honderd keer langer dan een broodje gezond. Goed nieuws: je kunt ook een midweek per maand minder dan de helft eten. Volgens Valter Longo ben je dan na een kwartaal metabool al een heel eind opgeknapt.
Een andere methode om te minderen is de nachtelijke vast te verlengen. Aan de voorkant welteverstaan. Dus door de avondsnack(s) te schrappen. Dat verminderd het overlijdensrisico berekenden Chinese onderzoekers. Mocht dat niet op stel en sprong haalbaar zijn – we hadden het zelf kunnen bedenken – is er ook al wat gewonnen met gezondere snacks, vroeger in de avond.
Uitzicht onderweg met aandacht voor glyfosaat
In de nieuwste Uitzicht een bijdrage over de gevaren van glyfosaat, en een interview met Imke de Boer, hoogleraar duurzame voedselsystemen. ‘Natuurlijk is werken zonder pesticiden beter voor de bodem, de bestuivers en de mensen’, zegt zij. Ook in dit nummer een interview met Truus die het medisch personeel versteld liet staan door haar herstel. 'Volwaardige voeding en voldoende beweging helpen daarbij', vertelt zij.
Bestel het nummer hier los of steun MMV met een jaarlijkse donatie van 35,- euro

Jaren jonger door nabootsend vasten
Nabootsend vasten in Valter Longo-stijl verbetert de bloedsuikerhuishouding, ontvet de lever, revitaliseert het immuunsysteem en verlaagt de biologische leeftijd. Dat concludeert een heranalyse van twee eerdere klinische studies.
Lees verder

Relatie tussen avondsnacken en overlijden aan kanker
Het wemelt van de observationele onderzoeken naar de relatie tussen voeding, ziekten en overlijden. Chinese onderzoekers konden echter geen studies vinden naar het langetermijneffect van avondsnacken op het algemene overlijdensrisico en het risico op overlijden aan kanker en diabetes. Dus gingen ze dat zelf na in een bekend Amerikaans bevolkingscohort. Laat op de avond eten verhoogt deze risico’s, concluderen ze. Wat men at en hoe laat, deed er ook toe.
Lees verder
De ziekelijke drang naar meer en beter
Bij mijn toenmalige professie ging het meestal om financiën, maar ook om geld verdienen. Het gevolg: ongezonde stress, hoge eisen, hard werken, weinig ontspanning en verkeerd eten dat regelmatig samenging met een ‘genoeglijke’ portie alcohol. Op het eerste gezicht een droombeeld voor veel jonge ambitieuze professionals. Immers, wie wil niet succesvol zijn?
Nieuwe column van Hans Klaasse
En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.