Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Werking versus bijwerking

‘Ik zie het al’, concludeert de huisarts. ‘Alles is ontstoken.’ Ze schrijft antibiotica voor. Alweer. En alweer leggen de eigenwijze ouders het recept naast zich neer. In Nederland zijn ze veel minder scheutig met antibiotica en daar is de levensverwachting hoger, redeneren ze. Bovendien ging het de vorige twee keer ook goed. Maar spannend blijft het en na een week koorts, pijn en schooluitval is de druk groot om het paardenmiddel alsnog van stal te halen. ‘Weet je wát we nog niet geprobeerd hebben? Aspirine!’

Lager kunnen de verwachtingen nauwelijks gespannen zijn. Dus veel placebo-effect is er niet in het geding. Toch knapt de zieke binnen een uur na de eerste 100 milligram acetylsalicylzuur zienderogen op. Voor het slapengaan nog een aspirientje en na de eerste goede nachtrust in een week verklaart de patiënt zichzelf genezen. Een beetje keelpijn nog en het gehoor is ook nog niet op volle scherpte, maar al met al goed genoeg om weer aan de slag te gaan.

Deze huisarts mag dan niet in aspirine geloven, dit soort ervaringen herinneren ons er aan dat de Wereldgezondheidsorganisatie acetylsalicylzuur niet zomaar op de lijst van essentiële geneesmiddelen plaatste. Het preventief gebruik ervan bij kanker wordt ook nog steeds aangeraden en recent plaatsten wetenschappers weer een kanttekening bij het verhoogde risico op bloedingen dat klinische studies uitwijzen.
Goed slapen, betere afweer
Een gezonde nachtrust stimuleert het immuunsysteem, vonden Duitse onderzoekers. Twee andere studies geven aanwijzingen over hoe de slaapkwaliteit te verbeteren valt. Wat je overdag doet, doet er toe. En wat je eet ook.
Lees verder
Anders kijken naar het risico op bloedingen door aspirine
Het 125-jarige bestaan van aspirine is aanleiding de preventieve waarde van dit op wilgenbast geïnspireerde medicijn nog eens onder de loep te nemen. Het verhoogde risico op bloedingen drukt op de balans tussen werking en bijwerking. Ierse onderzoekers zijn kritisch op de internationale richtlijn die het gebruik van aspirine ter voorkoming van hartinfarcten door gezonde senioren afraadt.
Lees verder
Opnieuw MMV-leefstijltraining van 17 t/m 20 juni in Mechelen (Limburg)
In juni vindt voor de derde keer de MMV-leefstijltraining plaats. Deze week is bedoeld voor mensen met kanker (en eventueel een dierbare) om kennis en ervaring op te doen met de richtlijnen van MMV. Aanmelden kan nog tot 22 maart.
Lees verder
Literatuurverkenning online over de rol van beweging bij kanker
De onderzoeksgroep van MMV dook in de literatuur met betrekking beweging en kanker. In de tekst wordt uitgelegd hoe beweging de gezondheid beïnvloedt, bij kanker, en ook bij ondergewicht bij kanker.
Naar de literatuur
En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.