Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Voeding als feestje

Zeg nou zelf, de recepten in Uitzicht zien er toch honderd keer aantrekkelijker uit dan de gemiddelde junkfoodreclame? Dat moet ook, zegt Marjolein van Heumen, ‘omdat voeding niet alleen het lichaam voedt, maar ook de geest. Een mooi opgemaakt bord draagt hier aan bij.’ Maak kennis met MMV’s food stylist die na zeven jaar recepten vormgeven, ook van haar eigen eten nog dagelijks een feestje maakt.
Het zal geen geheim zijn dat het Moermandieet om vegetarische voeding draait. Niet te verwarren met veganistisch. Een ei hoort erbij. Zuivel trouwens ook. Het NTTT-advies raadt bovendien vis(olie) aan en biedt zelfs ruimte voor gevogelte. Dus normaal gesproken hoeft je bij dit voedingspatroon geen angst te hebben voor eiwittekorten. Wie langer in het ziekenhuis ligt en daar de ‘vegetarische’ optie kiest, kan daar minder zeker van zijn.
Achter het lawaai dat de agro-industrie veroorzaakt, is een stille eiwittransitie gaande. In Duitsland halveerde de verantwoordelijke autoriteit in één klap de aanbevolen wekelijkse hoeveelheid vlees naar drie ons. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Een internist vertelt bij EenVandaag dat hij gaat onderzoeken hoe ‘puur plantaardig’ bij patiënten gaat uitpakken. De eiwitten staan daarbij extra in de belangstelling. Vanwege de afweer en het behoud van spieren. ‘Je moet bijvoorbeeld goed kunnen ophoesten.’ Zou deze arts weten dat een eenvoudige ademhalingstrainer hier ook mooie resultaten belooft?
Krachtademhaling verbetert conditie en verlaagt bloeddruk
Van matige en intensieve inspanning ga je zwaar ademen en verbetert je conditie. Opmerkelijk genoeg verbetert alleen zwaar ademen de conditie ook, stelden onderzoekers vast. Krachtademhaling – het trainen van de ademhalingsspieren – verlaagt bovendien de bloeddruk. Een meta-analyse van twaalf klinische studies rekende uit wat je daar ongeveer van mag verwachten en voor moet doen.
Lees verder

Marjolein is gek op voeding: 'Ik sta ermee op en ga ermee naar bed'
Voeding moet lekker en gezond zijn, maar het oog wil ook wat. ‘Want het voedt ook de geest.’ Marjolein van Heumen (33) verzorgt sinds 2016 – samen met Lotte Huijser de styling en fotografie van de recepten in Uitzichten. Tijd voor een interview. ‘Wat je hebt gekookt, moet lijken op het plaatje.’
Lees verder
Minder brood eten? Check deze lekkere alternatieven voor ontbijt
Crackers met spelt, gierst met appel, havermelk en abrikozen, muesli met biogarde en rode bessen, overnight oats of gewoon een heerlijke ouderwetse havermoutpap. Wie minder brood wil eten, vindt op onze website een leuke variatie aan varianten.
Naar alle ontbijten

Meer weten? Bestel dan meteen het kookboek (€ 16,95) waarin de MMV-richtlijnen worden uitgelegd. Ook te koop voor niet-leden (€ 21,95)
Ziekenhuisvoedsel, heel voorzichtig, steeds plantaardiger
In het kader van onderzoek gaat Amsterdam UMC onder meer patiënten met urineweginfecties en bloedvergiftiging puur plantaardige maaltijden voorzetten. Doel van het onderzoek is na te gaan wat dat betekent voor de nutriënteninname en het herstel. Ondertussen wees een studie in drie andere ziekenhuizen uit dat de vegetarische maaltijden wat betreft eiwitten ernstig tekort schoten.
Lees verder

En verder:

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.