Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Reserves opbouwen

Je zou het misschien niet denken, maar het risico op dementie daalt gestaag. Dat het aantal mensen met dementie – meestal alzheimer – zo toeneemt, komt simpelweg doordat de naoorlogse geboortegolf oud wordt. Hoe het komt dat het individuele risico daalt, is minder duidelijk. De dalende dementietrend komt naar voren uit langlopende bevolkingsonderzoeken zoals de Framingham Heart Study. Deze week kwam een onderzoek uit naar het hersenvolume van drie generaties deelnemers aan dit cohortonderzoek.
Dat blijkt met de tijd toe te nemen.
Sommigen zal dat, bijvoorbeeld gezien de stompzinnige oorlogen die woeden, nog opmerkelijker voorkomen dan het gedaalde dementierisico zelf. Het zou zomaar kunnen dat deze gunstige ontwikkeling zich beperkt tot de Verenigde Staten en de Europese landen waar deze bevolkingsonderzoeken in het leven werden geroepen. Allemaal rijke landen die de laatste 70+ jaar geen grootschalige oorlogen meemaakten.
En hoe representatief zijn de deelnemers aan deze studies (nog) voor de algemene bevolking? Misschien leidt deelname wel tot een gezondere leefstijl. Zouden alle Amerikanen toegang hebben tot zo’n gezellige, maatschappelijk gedragen biologische boerderij als de inwoners van het stadje Framingham? Vast niet. Wat Framingham ons in elk geval leert, is dat het zin heeft gezondheidsreserves op te bouwen.
Groter brein dempt Alzheimerangst
De herseninhoud van mensen nam sinds de jaren dertig gestaag in omvang toe. Dat wil zeggen, de herseninhoud van deelnemers aan de Framingham Heart Study. ‘Grotere breinstructuren zoals die in onze studie gezien worden, kunnen het gevolg zijn van een verbeterde hersenontwikkeling en hersengezondheid.’ Er zijn goede gronden om aan te nemen dat dit positief uitwerkt op het dementierisico.
Lees verder

Voorkom een burn-out
Onlangs sprak ik iemand over de onrust die zij voelt wanneer het in haar huis en op haar werkplek een rommeltje is. Weinig opbergruimte, papieren die overal rondslingeren, dossiers in vele kleuren en maten in een onlogisch ingerichte verzameling van meubilair. Ik werd er als argeloze bezoeker knap opgewonden van – in negatieve zin.
Lees verder

Maak kennis met de voordelen van homeopathie bij kanker
Homeopathie biedt mogelijkheden bij kanker. Vooral tegen bijwerkingen van reguliere kankerbehandelingen worden met homeopathie gunstige resultaten behaald. Om kennis te maken met de voordelen van homeopathie bij kanker stelt de VHAN een toegankelijke uitgave beschikbaar.
Lees verder

Blij met een ei
Eieren zijn ware krachtpatsers van voeding. De eidooier is een fundamenteel ingrediënt in een anti-kankerdieet. Boordevol vitaminen, mineralen en vetzuren, bevorderen ze de gezondheid van hart en bloedvaten. De dooier is rijk aan omega-3 vetzuren, jodium, selenium en choline en biedt bescherming tegen kanker. Wie eet volgens de MMV-richtlijnen mag dagelijks een ei. Consumeer 'm rauw - voor de liefhebber - of kook hooguit drie minuten!
Lees verder
Foto: Couleur
En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.