Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Geluk en gelijk

‘Ga voor geluk, niet voor gelijk’, geeft ze haar patiënten mee. Věra Novotný is een lichtend voorbeeld van hoe de kankerzorg er uit zou moeten zien. De internist-hematoloog belichaamt de integratieve oncologie. Haar aanpak draait om de combinatie van reguliere behandelingen en aanvullende maatregelen. ‘Wat kan je naast de behandeling doen om jezelf in een zo goed mogelijke conditie te brengen?’ Standaard wijst ze op voeding, beweging en zingeving als essentiële pijlers van een op genezing gerichte leefstijl.
Bijna zes jaar geleden stond Novotný met een interview in Uitzicht. Als patiënt. Terugkijkend: ‘Wat ik mijn patiënten voorschrijf, vergat ik zelf. Vitamine D bijvoorbeeld. Op het moment dat je een diagnose krijgt, word je patiënt een heb je goede zorg nodig.’
Voor Novotný lag de reguliere geneeskunde van het begin af aan al in het verlengde van wat de natuur te bieden heeft. Ze ontmoet steeds meer collega’s die daar geen tegenstelling in zien. Vooral onder de jongere artsen, maar ze ziet ook steeds meer generatiegenoten ‘uit de kast komen’. Novotný heeft geluk én gelijk.
Ledenmagazine Uitzicht onderweg
Krijg je een betere weerstand als je vitamines slikt? Of is de aankoop van die pillen niet alleen nutteloos, maar nog schadelijk ook, zoals deskundigen in de media vaak beweren. Klinisch chemicus Frits Muskiet denkt dat veel collega’s beter een toontje lager kunnen zingen. In dit nummer een uitgebreid artikel over de zin en onzin van supplementen. Ook een artikel met zes recepten voor natuurlijke huidverzorging bij chemo- en radiotherapie en nog veel meer!
Steun onze vereniging voor minder dan 3 euro en ontvang dit nummer volgende week in de bus!

'Eiwitmonitor' plantaardig tegen dierlijk: 39 tegen 61
In 2030 moeten Nederlanders de helft van hun eiwitten uit plantaardige bronnen halen. Wageningen University & Research (WUR) gaat na of dit doel van het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij dichterbij komt. ‘Het gaat niet hard genoeg’, zegt expertiseleider Consumentengedrag Marleen Onwezen. Ondertussen verscheen weer onderzoek dat gezondheidsvoordelen voor een meer plantaardig dieet suggereert. Ditmaal een lager risico op slaapapneu.
Lees verder
Genezen van eierstokkanker met regulier
én aanvullend
Een dubbele tumor zet het leven van internist-hematoloog dr. Věra Novotný op z’n kop. De dokter werd patiënt. Naast reguliere behandelingen koos ze voor een leefstijlbehandeling. De combinatie wierp vruchten af. Vēra is onlangs ontslagen van de controles in het ziekenhuis. Nog meer als voorheen heeft ze nu de missie om leefstijl als aanvulling op de conventionele behandeling op de kaart te zetten.
Lees verder

Gewichtsverlies is winst voor de anti-tumor weerstand. Met semaglutide ook?
Obesitas vergroot het risico op dertien soorten kanker. Obesitas beperkt ook de werking van het immuunsysteem. En een optimaal werkend immuunsysteem is van belang voor de opsporing en het uitschakelen van kankercellen. Amerikaanse onderzoekers vergeleken in proefdieren het effect van afvallen op het functioneren van T-cellen. Dat deden ze op twee manieren: door voeding en door medicijnen. Met een verrassend resultaat.
Lees verder
En verder:
 • Daar is de zon! Hoe de zonnestralen onze stemming en emoties beïnvloeden
 • Corona bewees weer dat slechte luchtkwaliteit meer luchtweginfecties veroorzaakt en met een ernstiger beloop. Van de 22.500 coronadoden tot 1 februari 2021 hadden er bij een gemiddelde luchtkwaliteit tot 800 voorkomen kunnen worden en 'hoe schoner de lucht, hoe groter dat effect'
 • Gezondheidsraad: In najaar COVID-19 vaccinatie aanbieden aan 60-plussers en risicogroepen
 • Radboudumc implanteerde de eerste 'closed-loop neurostimulatie' tegen chronische pijn
 • Promotieonderzoek naar wat de anonieme nierdonor bezielt. (Hopelijk niet de hoop op een anoniem bedankje.) ErasmusMC
 • Nadenken over snoep verkopen in het ziekenhuis
 • Andrea Maier en Jaap Seidell vertellen over gezond eten en andere dingen die je kunt doen om gezond oud te worden
 • CBS: jongere klimaatbewust, maar wil liever niet stoppen met vliegen
 • Universiteit van Oxford: baby's ruiken heerlijk, maar zodra kinderen gaan puberen helpt een onaangenaam geurtje ouders om hun kind wat meer los te laten
 • Tien projecten van ZONMW die bewegen moeten stimuleren
 • 8 april: voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
 • 20 april: Wandel mee met MMV in Hasselt
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.