mailheader
‘Chemo, dat nooit’, zei Jos toen hij achttien jaar geleden hoorde dat hij prostaatkanker, Gleason-score 9, had. Maar vorig jaar stonden de zaken er anders voor. De psa-waarde steeg, de ct-scan toonde een uitzaaiing op een gevaarlijke plek. Jos nam bedenktijd, consulteerde verschillende specialisten en besloot na een consult met een NTTT-arts chemo toch een kans te geven. Maar wel in combinatie met vasten. Het nog spaarzame onderzoek daarnaar, onder meer in Leiden, had hem van het nut overtuigd. ‘Het verhoogt het rendement van de chemo en vermindert het optreden van bijwerkingen en de intensiteit ervan.’

Vasten gaat hem makkelijk af, vertelt hij in vervolg van een eerder in Uitzicht vijf jaar geleden. Zijn vrouw Antje staat ervan te kijken, vertelt hij trots. Ook beweegt hij zoveel mogelijk. Dat werkt tegen kanker en is goed voor hart en vaten. En niet alleen dat; afgelopen week berichtte MMV.nl bovendien over een onderzoek onder 200.000 mensen in Thailand. Vergeleken met de niet-bewegers hadden mensen die drie tot vijf keer per week sportten, gemiddeld een 37 procent lager risico op dementie. Elke dag sportief bewegen verlaagde het risico zelfs met 59 procent.

Jos is vol goede moed. Na de eerste drie kuren daalde de PSA van 48 naar 18. Hij rekent zich niet rijk, maar heeft vertrouwen in wat het leven hem brengt. ‘Sinds de diagnose ben ik achttien jaar verder. Ik word 70 dit jaar! Op deze manier wil ik ook graag 80 worden.’

De redactie van MMV wenst u fijne Pinksterdagen.

roderoos728
sportende senior
Hoe meer beweging, hoe minder dementie
Dagelijks matig intensief bewegen beschermt niet alleen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Beweging verlaagt ook het risico op dementie aanzienlijk.
Lees verderBanner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
Jos leeft al 20 jaar met prostaatkanker: 'Het is topsport'
‘Eens zien of we vijf jaar verder kunnen komen’, zei de oncoloog tegen Jos Meeus uit Drachten toen hij in 2002 de diagnose agressieve prostaatkanker kreeg. ‘Ik word dit jaar 70 en ik ben nog hartstikke sterk.’
Lees verder

vierkant Jos
Alfytal broccoli sprouts
Witte KOE staand
Onderzoek vleestaks en groentesubsidie
Onderzoekers van het RIVM rekenden aan de effecten van duurder vlees en goedkopere groenten en fruit. Conclusie: het resultaat in euro’s voor de Nederlandse samenleving is positief. Een andere studie zette de gezondheidseffecten van vleesminderen op een rij.
Lees verder
AQV
Meet het effect van je inspanningen met de MMV-keuzehulp
Weten wat het effect van dieet, meer slaap of bewegen is op jouw ziekte? Kom erachter met de MMV-keuzehulp. Met de waarde van bijvoorbeeld een bloedonderzoek als nulmeting, leer je bij de volgende meting of meer groente eten, wandelen en slaap daarop effect hebben gehad. Maak vandaag nog je eigen onderzoeksomgeving aan!
Lees verder
kennisverzameling
Banner Nutriphyt
En verder:
  • Campagne voor biologische voeding moet miljoenen mensen bereiken
  • WHO leefstijladvies tijdens corona
  • ‘Wij ‘voeden’ de wereld niet, wij putten de aarde uit.’ Column van Demeter-directeur over het gelijk van een genegeerde toxicoloog.
  • Na maanden van nadenken en ontwikkelen is de online omgeving van de MMV-keuzehulp klaar! Een houvast voor wie wil werken aan gezond leven. Meer weten over de mogelijkheden? Meld je aan bij Anne-Marie Poorthuis en/of doe mee aan een gratis training.
  • Op zoek naar een origineel geschenk? Geef een jaar lang Uitzicht cadeau met 5 euro korting! Annie Pronk deed het ook. Lees hier haar verhaal.
Sluit je aan bij MMV, een vereniging van mensen die actief bezig zijn met voeding en leefstijl. Voor 3,50 per maand steun je een goed doel, krijg je 10 x per jaar het ledenmagazine Uitzicht, en korting op interessante producten en diensten.

Iedere week informeert de redactie van MMV u over relevant nieuws met betrekking tot voeding, kanker en de gezondheid. Stuur Divitaal door naar bekenden of schrijf je hier in om Divitaal wekelijks automatisch te ontvangen.

Enra Stevia
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
MailPoet