mailheader

De Brabantse huisarts Rob Elens kwam in april in het nieuws omdat hij medicijnen voorschreef, waarvan op dat moment aanwijzingen waren dat ze positief konden werken bij ernstige gevallen van COVID-19. Een van die middelen was het malariamiddel hydroxychloroquine. Een receptmedicijn dat vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen ook voor sommige auto-immuunziekten gebruikt wordt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verbood het hem.

Het was in de tijd dat agenten, bewapend met automatische geweren, een Nederlands bedrijf bewaakten dat het middel produceert. Hydroxychloroquine was nog gewilder dan Tamiflu ten tijde van de vogelgriepangst. Elens vertelde zondag 17 mei in Op1 dat hij uitstekende resultaten boekte en niet begreep waarom hij het middel op straffe van een tuchtzaak en boetes niet meer mocht gebruiken. Wat bovendien niet hielp was dat het hoog aangeschreven British Medical Journal zojuist een studie had gepubliceerd met een vernietigend oordeel over de effectiviteit.

Al snel ging het sinds 64 jaar toegelaten medicijn over de tong als zijnde levensgevaarlijk. Maar deze week trokken de auteurs hun studie terug. Gestaakte klinische onderzoeken naar het middel worden, tenminste voor een deel, weer opgestart. Mag Elens het middel nu alsnog in de eerste lijn voorschrijven? Dat is de vraag. Of Elens bevindingen kloppen, is serieus onderzoek waard. Maar in de hitte van de coronastrijd is het niet alleen de wetenschap die de doorslag geeft. Instanties komen niet graag op hun beslissingen terug.

‘Meer onderzoek is nodig.’ Bijna elke wetenschappelijk artikel besluit met deze oproep. En dat is niet alleen om de onderzoekers met nieuwe subsidies aan het werk te houden. Wetenschap is namelijk nooit af. Het twijfelt, zoekt en worstelt zich naar houvast in moerassen vol onzekerheden. Heel frustrerend voor wie nu eindelijk wel eens wil weten ‘hoe het zit’.
En denk je te weten hoe het zit, bijvoorbeeld dat landbouw(gif) de insectensterfte veroorzaakt, dan kan nieuw onderzoek die zekerheid onderuit halen. Misschien hebben de insecten veel meer last van de toename van CO2 in de atmosfeer. Voor wie die gedachte onverdraaglijk is; geen paniek. Misschien zal later blijken dat de statistiek niet deugt.

Vitals advertentie april
sprinkhaan staand
Zijn lege koolhydraten ook schadelijk voor insecten?
De krimp van insectenpopulaties kon wel eens mede het gevolg zijn van de oplopende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, suggereert Amerikaans onderzoek. Landbouwgif helpt de insecten ook niet mee. In Drentse natuurgebieden werd het gevonden in plant en dier.
Lees verder
Novaro nieuwsbriefbanner MMV juni
Bent u ook door het WKOF in de mailing genomen?
Onderzoeksjournalisten van Argos werken aan een nieuwe aflevering over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF). Zij vragen zich af of er MMV-leden zijn die ervaring hebben met de fondsenwervers van deze organisatie. Leidde een donatie van u aan het WKOF wel eens tot aanhoudend bedelen of anderszins onprettige situaties? Laat het ons weten!
Lees verder
Argos
Alfytal broccoli sprouts
Peppabig staand
Wat is het effect van de coronacrisis op de leefstijl van kinderen?
Niet naar school, de sportclub of de muziekvereniging. Verplicht thuis zitten bij bezorgde en gestreste ouders. De beperkende maatregelen om de pandemie in te dammen, raken ook kinderen. Maastricht UMC onderzoekt ‘het effect van de coronacrisis op leefstijl bij kinderen’ en zoekt ouders die mee willen doen.
Lees verder
AQV
Twee coronastudies teruggetrokken
Ernstige twijfel aan de onderliggende patiëntgegevens heeft twee gerenommeerde medische tijdschriften doen besluiten artikelen terug te trekken. Het gaat om een studie naar de veiligheid van het gebruik van een antimalariamiddel bij de behandeling van COVID-19 en een studie naar het risico van bloeddrukmedicatie op een ernstiger beloop van een coronavirusinfectie.
Lees verder

Surgisphere
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
En verder:
MMV staat voor Moermanvereniging. Een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno 2020 een moderne vereniging van ca. 6.500 mensen die actief willen werken aan hun gezondheid. Om kanker te voorkomen, ter ondersteuning van een zware kankerbehandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan met voeding!

Lidmaatschap kost 3,50 per maand, daarvoor krijgt u 10 x per jaar het ledenmagazine Uitzicht, korting op interessante producten en diensten en de kans om te delen met gelijkgestemden.

Iedere week informeert de redactie van MMV u over relevant nieuws met betrekking tot voeding, kanker en de gezondheid. Stuur Divitaal door naar bekenden of schrijf je hier in om Divitaal wekelijks automatisch te ontvangen.

roderoos728
MailPoet