mailheader
Wie de laatste RIVM-publicatie over vitamine A met droge ogen kan lezen, heeft er wellicht een tekort aan. Xeroftalmie is een medische conditie waarbij het oog te weinig traanvocht produceert, en daarmee een aanwijzing voor vitamine A-tekort. Leuk om te weten, maar waarom zou de publicatie ‘Gezondheidseffecten door lage vitamine A-innames in Nederland’ je de tranen in de ogen doen springen? Is het dan niet bemoedigend dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zich verdiept in de mogelijke gevolgen van vitaminetekorten?

Zeker wel. Maar de manier waarop stemt droevig. Een stukje geschiedenis. In 2008 rapporteerde de Gezondheidsraad dat ‘mogelijk een kwart van de bevolking een lage vitamine A-inname’ heeft. De Raad gaf aan dat onderzoek nodig is naar mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg daarvan. Negen jaar later komt het RIVM met een rapport dat zegt: wij weten het niet, meer onderzoek is nodig. Het ministerie van Volksgezondheid geeft opdracht tot meer onderzoek en drie jaar later komt het RIVM met een verhaal dat kort gezegd op het volgende neerkomt: de tekorten lijken inderdaad te bestaan, maar het lijkt mee te vallen met de negatieve gezondheidseffecten; ook al kunnen wij dat op geen enkele manier hard maken. Meer onderzoek is nodig.

‘Gevolgen tekort vitamine A lijken beperkt’, kopt het persbericht. Waarom denken de auteurs dat? Omdat ze het ‘zorgprofessionals’ hebben gevraagd. Met alle respect voor HBO-studenten Gezondheidskunde, maar dat kan een student ook. En tweeënhalf jaar sneller bovendien. De belangrijkste ontdekking van het rondje interviews onder zorgprofessionals is dat zij nauwelijks oog hebben voor vitamine A. De behandelrichtlijnen zeggen er weinig tot niets over, de zorgprofessionals bepalen de vitamine A-status zelden en ze suppleren nauwelijks.
Een handvol opticiens, optometristen en een oogarts is gevraagd naar hoe vaak nachtblindheid voorkomt. ‘Regelmatig’ denken zij, maar ze zien vitaminetekort daar niet als oorzaak van. Naar droge ogen is hen niet eens gevraagd. En de rol van dit essentiële micronutriënt voor het immuunsysteem blijft volledig uit zicht. Om te huilen.

roderoos728
Ayna 3 staand
Ayna Siem wil met stralingsexperiment bewustzijn creëren
De 60-jarige Ayna uit Huizen twijfelde geen moment, toen ze in Uitzicht de oproep las om mee te doen aan de Keuzehulp. Inmiddels staat haar stralingsexperiment online en nodigt ze iedereen uit om mee te doen. ‘Het is zeker de moeite waard om te kijken naar de effecten op je eigen gezondheid.’
Lees verder
Novaro nieuwsbriefbanner MMV juni
Helft jongeren tekort aan vitamine A
Bijna de helft van alle jongens en meisjes in de leeftijd van 14 tot 17 jaar en tien tot dertig procent van de volwassenen krijgt te weinig vitamine A binnen. ‘De gevolgen van het tekort lijken beperkt’, stelt het RIVM. Om daar aan toe te voegen: ‘Maar dat kan niet wetenschappelijk worden onderbouwd.’ Het belang van vitamine A voor het immuunsysteem blijft onderbelicht.
Lees verder
bataat staand in het groen
Vitals advertentie april
Sophie staand
Nieuwe columnist Sophie Hospers
Wat is regulier, en wat is alternatief?, vraagt Sophie Hospers zich af. 'Regulier’ betekent ‘regelmatig, volgens orde’, zegt van Dale. 'Maar de regelmaat in mijn behandelingen in het ziekenhuis kon ik nooit ontdekken. Afspraken werden zelden op tijd nagekomen en werden – met uitzondering van de chemokuren – op telkens wisselende tijdstippen gepland.' In de nieuwste Uitzicht werd ze geïnterviewd over veerkracht, maak nu ook online kennis met Sophie Hospers, filosoof, historica en ervaringsdeskundig op het gebied van borstkanker.
Lees verder
Alfytal broccoli sprouts
Blij met uw boer? Vertel het MMV
Een lezeres uit Brabant is zo enthousiast over het wekelijkse groentepakket Van het Land, dat ze het graag met andere MMV’ers wilde delen. Goed idee, maar wat kan iemand uit Friesland daar mee? Nou, die kan ons zijn of haar favoriete boer ook tippen. Zo maken we samen een landelijk dekkend netwerk.
Lees verder
Van het land
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
En verder:
  • Ketogeen dieet werkt bij zeldzame goedaardige tumor die reuzengroei veroorzaakt, blijkt uit klinisch onderzoek door Erasmus MC.
  • Run bij de hortus op anti-corona plantje.
  • Biologische melkveehouders veroorzaken per hectare bijna de helft minder CO2 dan hun gangbare collega’s en een paar kilo minder ammoniak.
  • Hoe houdbaar is de ‘bioboom’ in Duitsland als de coronarook is opgetrokken?
  • Sterker worden door ellende, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Therapeut Anna Jongkind en onderzoeker Greet Vonk bieden gratis inspiratiesessies aan op 22, 25 en 29 juni.
  • Welke vetten gebruik ik in de keuken? Welk brood mag ik eten, en hoe vaak? Hoeveel fruit mag er in een gezonde smoothie? Met vragen over voeding kan je maandag 22 juni weer terecht bij het MMV-voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel met: 06-57574461. Houd het lidmaatschapsnummer bij de hand.
  • Wat kom je tegen in de natuur dat goed voor je is? Kruidendeskundige Marry organiseert 24 juni een wilde woensdagavond kruidenwandeling. Vertrek vanaf 19.00 uur vanaf Engeland 25 in Beekbergen.
Wat geef je iemand die alles al heeft, maar geïnteresseerd is in voeding en gezondheid? Geef een jaar lang Uitzicht cadeau met 5 euro korting!

MMV staat voor Moermanvereniging. Een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno 2020 een moderne vereniging van ca. 6.500 mensen die actief willen werken aan hun gezondheid. Om kanker te voorkomen, ter ondersteuning van een kankerbehandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan met voeding!

Lidmaatschap kost 3,50 per maand, daarvoor krijgt u 10 x per jaar het ledenmagazine Uitzicht, korting op interessante producten en diensten en de kans om leuke mensen te leren kennen!

Iedere week informeert de redactie van MMV u over relevant nieuws met betrekking tot voeding, kanker en de gezondheid. Stuur Divitaal door naar bekenden of schrijf je hier in om Divitaal wekelijks automatisch te ontvangen.

AQV
MailPoet