Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Melk voor bier

‘Ik neem aan dat dit een mooie gelegenheid is voor de MMV om daar een reactie op te geven’, mailde een lezer linkend naar een artikel met Ellen Kampman in het Algemeen Dagblad. Naar aanleiding van een nieuwe epidemiologische studie was het tijd om de relatie voeding en kanker weer eens voor het voetlicht te brengen. Zo adviseerde de Wageningse voedingswetenschapper onder meer een glas bier in te ruilen voor een glas melk. Dit om het risico op darmkanker te drukken.
Meer groenten en fruit, een paar kopjes koffie, minder rood en vooral bewerkt vlees, minder ultra-bewerkt voedsel, minder alcohol en een glaasje melk: allemaal uit observationeel onderzoek bekende stappen om het risico op darmkanker te verlagen. Niets nieuws onder de zon dus. En als je niet moeilijk doet over voor MMV belangrijke details dat die melk idealiter van biologisch-dynamische, dus gras gevoerde koeien afkomstig is, en door jezelf gefermenteerd is, dan zou je misschien zelfs blij kunnen zijn met deze marginale bijdrage aan het collectieve gezondheidsbewustzijn.
Zo niet Frits Muskiet. Hij ergert zich al te lang aan de Jip en Janneke-voedingswetenschap om daar nu opeens mee op te houden. Wat is het probleem waar dat glaasje melk tegen zou helpen? Zijn er echt geen betere oplossingen te bekenken? Het verdient aanbeveling de leerzame lange versie van zijn uitvoerig onderbouwde betoog als eerste te lezen. Daarna de samenvatting in eenvoudiger taal.
Als u daarna het gevoel heeft dat het allemaal wat veel is, bedenk dan dat het hele thema ultra-bewerkte voeding nog buiten beschouwing bleef. Het zijn sterke darmen die deze ‘weelde’ dragen kunnen. En het effect ervan op de hersenen zorgt voor de spreekwoordelijke ‘double whammy’. Wat ons brengt op de reactie van een oplettende lezer die, in een artikel over het microbioom en de mate van voedselbewerking, de beloofde informatie over het Parkinsonrisico miste. Bij dezen.
Ultra-bewerkt voedsel mijden als dieetstrategie
Een Britse arts onderwierp zichzelf voor de BBC aan een bezienswaardig experiment. Vier weken lang at hij naar behoefte ultra-bewerkt voedsel. Het resultaat verklaart het succes van een Amerikaanse pilotstudie waarin de deelnemers precies het omgekeerde deden. Zij aten de helft minder ultra-bewerkt, verloren daardoor kilo’s, kregen meer energie en een betere stemming.
Lees verder
Hoezo, dikke darmkanker voorkomen met melk?
‘Elke dag een glas melk helpt tegen dikke darmkanker.’ In de media verscheen onlangs de aanbeveling om ons glas bier of wijn te vervangen door een glas melk. Een curieus advies. Wie écht iets wil doen om kanker te voorkomen, kan beter proberen om eerst de achterliggende mechanismes te begrijpen. Gezondere voedselkeuzes volgen dan meestal vanzelf.
Lees verder

In behandeling bij een NTTT-arts? Doe mee aan dit onderzoek
MMV doet onderzoek naar de impact van een behandeling bij een arts voor Integrale Oncologie/Niet Toxische Tumor Therapie (AIO/NTTT). Bent u vanwege kanker in behandeling bij zo’n arts? Vul dan de vragenlijst in, zodat de impact van de behandeling wetenschappelijke waarde krijgt.
Lees verder

Melk en calcium tegen dikke darmkanker. Een wetenschappelijke benadering
Voedingsonderzoek blijft verbazen. Moesten we eerst verzadigd vet vervangen door een hoeveelheid linolzuur die onze voorouders nooit hadden kunnen eten, moeten we nu weer melk gaan drinken of calcium slikken om het risico op dikke darmkanker te verlagen. In dit artikel wordt de achtergrond van het colonkanker risico door (bewerkt) rood vlees onderzocht en wordt de vraag gesteld of we melk en calcium eigenlijk wel nodig hebben om dit risico te verkleinen.
Lees verder

En verder:


  • In 2050 heeft 1 op de 3 kinderen overgewicht, volgens een studie in The Lancet
  • Bij de productie van 1 kilo peulvruchten komt 1 kilo CO2 vrij, tegen 51 kilo voor een kilo lamsvlees. Diëtist behandelt ter gelegenheid van de nationale week zonder zuivel en vlees '6 mythes' over plantaardig eten. Triodos
  • ‘Ik vind het aanstellers.’ Theesommelier over matchathee en de tiktokkers die er voor in de rij staan. Max Nieuwsweekend
  • RadboudUMC: bevolkingsonderzoek sluit niet goed aan bij mensen met een verstandelijke beperking
  • Trimbos: betere voorlichting nodig over extasy en cannabis
  • WHO zet in op verlaging zoutconsumptie. Is zout gevaarlijk als je metabool gezond bent? Lees deze column
  • Louis Bolk: Vergroenen van het schoolplein draagt bij aan het aanleren van een gezonde leefstijl
  • Grote studie bewijst het nut van polyfenolen
  • GGZ-nieuws; steeds vaker digitaal consult bij psycholoog en psychiater
  • Richard de Leth moest geopereerd worden en deelt zijn ervaringen en tips gratis in dit handige en leuke e-book
  • Ochtendmens? Meld je aan voor de gezamenlijke online meditatiesessies. Doordeweeks om 5.45 uur, in het weekend om 6.30 uur
  • Podcast: hoe maken we de gezonde leefstijl de norm?
  • 135 vrouwen geboren tussen 1993 en 2010 kregen baarmoederhalskanker. Van 84 vrouwen was de HPV-vaccinatiestatus bekend. Van hen was 85 procent niet gevaccineerd. IKNL
  • 10 maart: voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
  • 22 maart: Wandel mee met MMV in Vledder. Hier aanmelden
  • 2 en 9 april: Tweedaagse kookworkshop in Hoorn
  • Abonneer je op ons gratis YouTube-kanaal, volg ons via LinkedIn, Facebook en ontmoet anderen door lid te worden van de Facebook-groep 'Eten volgens Moerman'
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.