mailheader
‘Een stijging van tien procent van het aandeel ultrabewerkt voedsel in het dieet is gerelateerd aan een toename van twaalf procent in het risico op elke vorm van kanker’, stellen de Europese maag-darm-leverartsen. Zij roepen op tot actie die verder gaat dan het aanspreken van de consument op zijn of haar verantwoordelijkheid. Ingrepen in het voedselsysteem zijn onontkoombaar als we het tij willen keren.
Want we zijn hard op weg de hele wereld aan de junkfood te helpen, met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien, concluderen Australische onderzoekers. Ook zij stellen een strengere houding als noodzakelijke voorwaarde voor verbetering. ‘Er zijn substantiële bewijzen die aantonen hoe de industrie politieke inzet voor sterkere regulatie heeft tegengewerkt.’
Die tegenwerking kent vele vormen en in de meeste daarvan is een belangrijke rol weggelegd voor ‘de wetenschap’. Foodlog kaart in een rapport aan hoe de industrie Nederlandse wetenschappers voor dit doel inzet. ‘Suggestief en tendentieus’, aldus de industrie. Een pleidooi ‘tegen de uitverkoop van de wetenschap’, aldus Foodwatch.
Hoe contraproductief het is om alle schuld voor leefstijl gerelateerde ziekten bij de slachtoffers te leggen, blijkt wel uit de gigantische toename ervan. Alleen al 1,1 miljoen Nederlanders met diabetes type2.En de tendens is nog altijd stijgend. Ja gezonder eten en bewegen helpt de aandoening te beteugelen, bewijzen de leefstijlartsen rond de onvolprezen Hanno Pijl. Maar de helft van de deelnemers aan hun studie haakte af. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Vitals advertentie augustus '20
Suikerklontjes staand
Foodwatch: 'Wetenschappers voor de kar van de suikerindustrie'
Twijfel zaaien in de media en de politiek, met behulp van ‘gekochte’ wetenschap. De suikerindustrie bedient zich van dezelfde strategieën als de tabaksindustrie. Dat stelt Foodwatch in een rapport over de banden van Nederlandse wetenschappers met ‘Big Sugar’.
Lees verder


Novaro Pharma MMV JULI
Diabetes type 2 duurzaam omkeerbaar met gezonde leefstijl
Minder medicatie, minder overgewicht en een betere kwaliteit van leven. Dat een gezonde leefstijl kan leiden tot genezing van diabetes type 2 was bekend, maar nu groeit ook het wetenschappelijk bewijs. Deze week publiceerde de British Medical Journal de resultaten van Nederlands onderzoek waarbij 438 mensen tot 18 maanden na een leefstijlinterventie gevolgd werden.
Lees verder

Beeld: "Daily Express - 170913 - Simple diet can reverse diabetes" by Bradford Timeline is licensed under CC BY-NC 2.0
diabetes nieuwsbrief
Alfytal broccoli sprouts
cereals staand
Wereldwijde transitie naar ultrabewerkt voedsel
Alle bewezen en onbewezen gezondheidseffecten tussen de verschillende voedingspatronen vallen in het niet tegen de nadelen van ultrabewerkt voedsel. En juist deze voedingswijze is wereldwijd in opkomst waarschuwen wetenschappers. ‘De schaal van de ophanden zijnde verandering van dieet, vooral in de bevolkingsrijke midden-inkomen landen, baart serieuze zorgen voor de globale volksgezondheid.’
Lees verder
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
MMV-bestuurslid Jan Meijerink te voet onderweg naar Rusland
Op 31 juli startte MMV-bestuurslid Jan Meijerink (71) aan een wandeltocht van Vriezenveen naar St. Petersburg. De zogenaamde Rusluie-route. Het is zijn zesde pelgrimstocht. ‘Lopen is troostrijk voor mij.’
Lees verder

Jan Meijerink staand
roderoos728
En verder:
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno 2020 een moderne vereniging van ca. 6.500 mensen die actief willen werken aan hun gezondheid. Om kanker te voorkomen, ter ondersteuning van een kankerbehandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan met voeding en leefstijl!

Je bent al lid voor 2,92 per maand, daarvoor krijg je 10 x per jaar het ledenmagazine Uitzicht, korting op interessante producten en diensten en de kans om leuke mensen te leren kennen!

Iedere week informeert de redactie van MMV u over relevant nieuws met betrekking tot voeding, kanker en de gezondheid. Stuur Divitaal door naar bekenden of schrijf je hier in om Divitaal wekelijks automatisch te ontvangen.
MailPoet