mailheader
We zijn gewaarschuwd

‘Piek in ernstige letsels door klussen tijdens lockdown.’ Verschillende media namen het persbericht van de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie zonder commentaar over. Een stukje ingekort en hier en daar een wijziging. Het woord ‘piek’ bijvoorbeeld verhuisde van de tweede regel naar de kop.
In maart hadden de chirurgen al gewaarschuwd en nu halen ze hun gelijk. Tijdens de lockdown meldden zich 152 mensen met ‘ernstig tot zeer ernstig klusletsel’ op de Eerste Hulp. Er volgen meer cijfers, alleen het cijfer dat de stijging concreet maakt ontbreekt. Het blijft bij onbepaalde aanduidingen als ‘flink’, ‘piek’ en ‘aanzienlijk meer’. En dat is prima zo. De chirurgen willen ons behoeden: denk in vredesnaam na alvorens de hand aan de cirkelzaag te slaan. Zorg dat je uitgeslapen bent. Doe het niet!
Punt is alleen, alles wat je doet heeft consequenties en alles wat je nalaat ook. Onderweg naar het werk loop je kans ernstig gewond te raken door een gesedeerde automobilist. Werk je thuis, kun je ten prooi vallen aan een haakse slijper. Naar schatting overlijden in Europa jaarlijks enige honderdduizenden mensen aan de gevolgen van medicijngebruik en in de VS zelfs een half miljoen. Naar verhouding wordt daar weinig voor gewaarschuwd.
Daarom in deze nieuwsbrief aandacht voor een groep oude vertrouwde medicijnen en hun relatie met dementie. Waar we de door de jaren heen wel veelvuldig voor gewaarschuwd zijn is cannabis. Door deskundigen, op basis van wetenschappelijk onderzoek. Voor dat type onderzoek was ruime financiering, voor onderzoek naar de therapeutische werking nauwelijks.
Banner Natural Goods sept-okt-nov
Astma inhaler staand
Meer kans op Alzheimer met veelgebruikte medicatie
Het gebruik van medicijnen uit de groep acetylcholinereceptor-antagonisten kan de kans op Alzheimer verviervoudigen. Dat toont langjarig onderzoek onder Amerikaanse senioren.
Lees verder
Alfytal broccoli sprouts
Cannabisonderzoek focust op risico's en misbruik
Het overgrote deel van het geld voor onderzoek naar cannabis, is uitgetrokken voor studies naar de risico’s en naar het tegengaan van recreatief gebruik. Dat hindert onderzoek naar de therapeutische potenties van de plant. ‘Het is moeilijk dat te doorbreken.’
Lees verder
Cannabis staand
roderoos728
robbertgeelen vierkant
Pilot Gezondheid Fonds nader verklaard
Onlangs berichtte deze site over de het initiatief om langs coöperatieve weg de toegang naar alternatieve en complementaire medische behandelingen te verbeteren. Robbert Geelen vertelt over de achtergronden en werpt een voorzichtige blik op de toekomst. ‘De ervaringen met deze pilot zullen leren of de realisatie van een echte verzekering haalbaar is.’ Lees verder
Enra Stevia
Gezond het eten bereiden? Kies voor rauw, stomen, blancheren of smoren
Wie zo gezond mogelijk wil eten, gebruikt onbewerkte voedingsmiddelen, bij voorkeur vers en biologisch. Ook de manier waarop voedsel bereid wordt, beïnvloedt de voedingswaarde. Stomen, blancheren en smoren verdienen de voorkeur. Ook de pannenkeuze is van belang.
Lees verderGezonde voeding
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
En verder:
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno 2020 een levendige vereniging van duizenden mensen die actief willen werken aan hun gezondheid. Om kanker te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan met voeding en leefstijl!

Je bent lid voor slechts 2,92 per maand, daarvoor krijg je 10 x per jaar het ledenmagazine Uitzicht, korting op interessante producten en diensten en de kans om leuke mensen te leren kennen!

Iedere week informeert de redactie van MMV u over relevant nieuws met betrekking tot voeding, kanker en de gezondheid. Stuur Divitaal door naar bekenden of schrijf je hier in om Divitaal wekelijks automatisch te ontvangen.
Sapmaker 728x90
MailPoet