mailheader
Het blijft wennen met die elektrische fietsen. Eerst was het wennen aan senioren die je op smalle bospaadjes met 25 kilometer per uur tegemoet stormen. Nu is het wennen aan jongeren die niet zonder elektrische ondersteuning kunnen. Het lastigst nog is de instemming te veinzen die je geacht wordt op te brengen voor de aanschaf van zo’n onding. ‘Nou en of, wat goed dat je nu wél gaat fietsen! En zo fijn voor het milieu’ – al die giftige lithiumproductie.’
Tuurlijk, we kennen allemaal wel een voorbeeld van iemand die de auto de deur uit deed, om de zestig kilometer woon-werkverkeer voortaan per e-bike af te leggen. Maar dat zijn de absolute uitzonderingen. Vooral geschikt als (ver)koopargument.
Wie weet nog dat fietsen vroeger tijdverdrijf was voor rijke lui? Gewone mensen liepen naar hun werk. Uurtje heen, turf steken en een uurtje terug. Een beweegnorm was niet nodig. Toen arbeiders zich eindelijk een fiets konden veroorloven, betekende dat een enorme verbetering van de arbeidsmobiliteit. Op de diefstal van een ‘stalen ros’ stond dezelfde maximale gevangenisstraf als op de diefstal van een echt paard.
De fiets werd gemeengoed en de benenwagen promoveerde naar het niveau van wandeltochten in verenigingsverband, om tenslotte terug te vallen tot een avondvierdaagse en vier dagen Nijmegen. De fiets verging het net zo. Verdrongen door de auto, gepromoveerd naar het domein van de vrije tijd. Om daar weg te kwijnen. De Drentse Fiets4daagse heeft, al die e-bikes ten spijt, nog de helft van het aantal deelnemers vergeleken met twintig jaar geleden.
Dankzij internet, gaming en televisie op de telefoon haalt nog slecht een kwart van de kinderen de toch al minimale beweegnorm. Is er nog een weg terug uit de totale lethargie?

Novaro nieuwsbriefbanner MMV juni
Laptopverslaafd vierkant
Meer beweging, minder kanker
De American Cancer Society adviseert volwassenen sinds begin deze maand aanzienlijk meer beweging. Nieuw onderzoek toont een duidelijk lagere kans op kanker bij bewegende ouderen. In Nederland bewegen iets minder mensen te weinig.
Lees verder
AQV
WKOF jaagt op donateurs KWF
Het KWF heeft flink last van het WKOF. De uit de Verenigde Staten afkomstige fondsenwerver jaagt actief op hun donateurs. Dat blijkt uit de derde uitzending die Argos over de look-a-like maakte.
Lees verder
WKOF plaatje vierkant
Vitals advertentie april
stefanie vierkant
Leids vastenonderzoek smaakt naar meer
Deze week publiceerde Nature Communications de resultaten van Leids onderzoek naar het effect van vasten bij de behandeling van borstkanker. ‘De tumor bleek in de vastengroep meer geslonken dan in de controlegroep’, vertelt hoofdauteur Stefanie de Groot in de komende Uitzicht. Of vasten helpt de chemo beter te verdragen, kon dit onderzoek niet aantonen.
Lees verder

Alfytal broccoli sprouts
Gratis inspiratiesessies over de omgang met trauma
In de Uitzicht die vorige week verscheen, vertellen auteurs Greet Vonk en Anja Jongkind over post-traumatische groei. ‘What doesn’t kill you makes you stronger.’ Speciaal voor lezers van Uitzicht bieden zij de komende weken gratis inspiratiesessies aan. ‘Als je vanuit je kracht denkt en handelt, ontstaat een ander perspectief.’
Lees verder

Afbeelding trauma
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
En verder:
Doe eens gek! Geef een jaar lang Uitzicht cadeau met 5 euro korting!

MMV staat voor Moermanvereniging. Een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno 2020 een moderne vereniging van ca. 6.500 mensen die actief willen werken aan hun gezondheid. Om kanker te voorkomen, ter ondersteuning van een kankerbehandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan met voeding en leefstijl!

Lidmaatschap kost 3,50 per maand, daarvoor krijgt u 10 x per jaar het ledenmagazine Uitzicht, korting op interessante producten en diensten en de kans om leuke mensen te leren kennen!

Iedere week informeert de redactie van MMV u over relevant nieuws met betrekking tot voeding, kanker en de gezondheid. Stuur Divitaal door naar bekenden of schrijf je hier in om Divitaal wekelijks automatisch te ontvangen.

roderoos728
MailPoet