mailheader
Een groep van 88 artsen publiceerde een brandbrief waarin ze politici oproept tot een ‘open debat’ over de huidige coronapolitiek. Politici zouden zich persoonlijk moeten verdiepen in het wetenschappelijk onderzoek, ook in het onderzoek dat tegenstanders van het gevoerde beleid aanvoeren. Het monopolie op de weging van de wetenschappelijke feiten hoort niet bij een besloten clubje te liggen. En de vertaling van de inmiddels beschikbare kennis in beleid, behoort in alle openheid te gebeuren.
‘Of de huidige maatregelen volstaan om de druk op de gezondheidszorg afdoende te spreiden, is onvoorspelbaar’, opende de MMV-nieuwsbrief van 14 maart. ‘Wat je nu al wel kunt voorspellen is dat Covid-19 een goudmijn voor de farmaceutische industrie wordt.’ Met een verwijzing naar het pleidooi van Huub Schellekens om de productie van vaccins terug in overheidshanden te brengen. Sinds de industrie zich daar over ontfermt is de kostprijs vertienvoudigd.
Twee weken later heette het met betrekking tot de al dan niet afvlakkende curve: ‘Over een week weten we meer.’ We zijn ruim drie maanden verder. De curve is platgeslagen en de vaccintrein ligt op volle snelheid. Geen politicus met regeringsverantwoordelijk die daar voor wil springen. Terwijl het soebatten over de zorgbonus zich voortsleepte, stroomden de eerste miljarden naar de industrie. Voor een vaccin dat nog ontwikkeld moeten worden. Tegen kostprijs.
Pierre Capel, emeritus hoogleraar experimentele immunologie, is niet de enige die stelt dat een effectief coronavaccin er nooit gaat komen. Toch hoor je daar nauwelijks over. Ook andere alternatieve meningen over de bescherming tegen en de behandeling van Covid-19 dringen nauwelijks tot de publieke opinie door. Eerzame artsen worden als complotdenker weggezet als ze daar op wijzen.
‘Je gaat er eigenlijk vanuit dat mensen blijven nadenken’, zei Nienke van Nieuwenhuizen woensdag in Op1. Van Nieuwenhuizen werd pas aan het Outbreak Management Team (OMT) toegevoegd nadat de mediale aandacht voor de drama’s in de verpleeghuizen piekte. De huisartsen zitten nog altijd niet in het OMT. Huisarts Birgit Sporenberg draagt haar steentje voor de volksgezondheid al jaren bij met (gratis) eendaagse cursussen over wat gezondheid en gezond leven betekenen. Salutogenese in plaats van pathogenese. Daar heb je wat aan. Net zoals kennis over wilde kruiden van grote toegevoegde waarde kunnen zijn voor de gezondheid. Blijven nadenken, is een prima advies. Doe het zelf en betuig uw steun aan degenen die ook aan u denken.

banner_rawmilk
capel nieuwsbrief
Brandbrief tegen coronapolitiek: Eis openheid en wees redelijk
‘Er is onvoldoende wetenschappelijke basis voor het voorzetten van de corona-maatregelen. Dat stellen 88 artsen en wetenschappers, waaronder Dick Bijl en Pierre Capel, in een brandbrief. ‘Sterker nog, er is wellicht meer bewijs tégen het gezondheid bevorderende effect van de huidige maatregelen.’ De schrijvers roepen politici op verantwoordelijkheid te nemen.
Lees verder
Novaro nieuwsbriefbanner MMV juni
Huisarts Birgit Sporenberg geeft gratis les over gezonde zelfzorg
Huisarts Birgit Sporenberg begint op 18 juli weer met de eendaagse cursus salutogenese. Een lesdag met vrije entree die mensen leert wat ze zelf kunnen doen om hun gezondheid te stimuleren. De meest gestelde vraag: 'Waarom hoor ik dit niet van mijn arts ?'
Lees verder
Birgit Sporenberg 2
AQV
BIO logo
Biologisch niet altijd beter
Öko-Test, een van de Duitse tegenhangers van de Nederlandse Consumentengids, liet twintig pesto’s testen op verontreinigingen. Twaalf pesto’s vielen door mand, waaronder die van een bekend biologisch merk.
Lees verder

Banner Nutriphyt
Maak een kruidenwandeling: leer over de geneeskracht van moeder Natuur
Het eten van 'wilde' kruiden uit de natuur wint aan populariteit. Kruiden zijn verrukkelijk om te verwerken in het eten en herbergen eigenschappen die heilzaam werken op de gezondheid. Op veel plaatsen in het land vinden kruidenwandelingen plaats die je laten kennis maken met de kracht en rijkdom van de natuur. Een stuk veenmos? 'Dat was de Tena Lady van de prehistorie.' Lees verder

Judasoor
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
En verder:
Vragen over voeding? Bel a.s. 6 juli tussen 10 en 12 met het voedingsspreekuur van MMV. Bel 06-57574461. Houd je lidmaatschapsnummer bij de hand.

Geef een jaar lang Uitzicht cadeau met 5 euro korting!

MMV staat voor Moermanvereniging. Een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno 2020 een moderne vereniging van ca. 6.500 mensen die actief willen werken aan hun gezondheid. Om kanker te voorkomen, ter ondersteuning van een kankerbehandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan met voeding en leefstijl!

Lidmaatschap kost 3,50 per maand, daarvoor krijgt u 10 x per jaar het ledenmagazine Uitzicht, korting op interessante producten en diensten en de kans om leuke mensen te leren kennen!

Iedere week informeert de redactie van MMV u over relevant nieuws met betrekking tot voeding, kanker en de gezondheid. Stuur Divitaal door naar bekenden of schrijf je hier in om Divitaal wekelijks automatisch te ontvangen.

roderoos728
MailPoet