mailheader
‘Er zijn inmiddels voldoende aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat het risico op terugkeer bij bepaalde kankersoorten verlaagd kan worden door een gezonde leefstijl.’ Aanwijzingen voor de positieve kanten van leefstijl waren er steeds. Op z’n minst sinds 1939, toen Moerman zijn eerste patiënt genas. Maar om als universitair medisch centrum een investering in leefstijlgeneeskunde bij kanker te verantwoorden, is meer nodig dan anekdotisch bewijs. Zeker als je, zoals Radboudumc en stichting Voeding Leeft gelukt is, steun zoekt van het KWF en de Nederlandse Vereniging van Medische Oncologie.
Individuele patiënten hanteren vaak andere maatstaven. Zij zouden dolgraag zélf dat anekdotische bewijs zijn in plaats van een aanwijzing in de wetenschappelijke literatuur. Zoals Margreet van Sytzama. Eind jaren negentig zag ze, ondanks de chemo’s, haar uitzaaiingen groeien. Ze staakte de behandelingen, wierp zich op de Moerman/Niet Toxische Tumor Therapie (NTTT) en wandelt nu al een kleine twintig jaar kankervrij rond.
Eerst kwam de wetenschappelijke erkenning voor de preventieve functie van leefstijl bij kanker. Nu zijn er voldoende aanwijzingen voor het nut van leefstijl bij het voorkomen van recidive na een aanvankelijk geslaagde behandeling. Ondertussen stapelen de aanwijzingen zich op voor het nut van complementaire therapie tijdens reguliere behandelingen. Dus wat zouden we ons druk maken over de gemene beschuldiging aan de persoon Moerman door VtdK-oprichter Cees Renckens, vanmorgen op Radio 1? Zijn tijd van zwartmaken is geweest. De tijd dat artsen met een hart voor integratieve geneeskunde ‘uit de kast’ durven komen is aangebroken.
roderoos728
Margreet staand
Margreet overleefde uitgezaaide kanker met Moermantherapie
Eind jaren negentig kreeg Margreet van Sytzama (77) uit Den Haag een reeks ernstige diagnoses te verwerken. In anderhalf jaar werd in baarmoeder, borst en lever kanker ontdekt. Ze volgt de reguliere behandelingen totdat er na vijf chemo’s ‘een tendens naar groei’ lijkt bij de uitzaaiingen in de lever. Ze stopt acuut en kiest radicaal voor de Moermantherapie. 'Kies zelf en doe alleen wat goed is voor jou.'
Lees verder

banner_rawmilk
Nieuwe Uitzicht met speciale aandacht voor de schildklier
Een verstoorde schildklierfunctie zorgt bij veel mensen vooral voor een minder actieve schildklier. Speciaal voor Uitzicht schreef orthomoleculair deskundige Rineke Dijkinga een artikel over dit fenomeen. Mensen met niet herkende schildklierklachten dwalen in het slechtste geval jaren rond in het zorgsysteem, omdat artsen de oorzaak van de klachten niet zoeken in de verstoorde schildklierfunctie. Ook aandacht voor schildklierkanker en Hashimoto, waarbij je met dieet een cruciaal verschil kunt maken. Professor Frits Muskiet belicht de rol van jodium, die is meer dan schildklierhormoon alleen. Leden ontvangen het nummer dinsdag of woensdag. U kunt het nummer ook los in de webshop bestellen.


UItzicht6
Novaro nieuwsbriefbanner MMV juni
Bug
Darmproblemen door slaaptekort
Naast voeding en beweging behoort slaap tot de belangrijkste leefstijlfactoren. Slaap is van levensbelang. Maar waarom? Onderzoek met fruitvliegen bracht een bijzondere relatie met de darm aan het licht.
Lees verder
AQV
Leefstijlinterventie voor kankerpatiënten in de maak
Gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning kunnen het risico op terugkeer van bepaalde kankersoorten verlagen. Radboudumc ziet ‘voldoende aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur’ om een leefstijlprogramma voor kankerpatiënten te ontwikkelen.
Lees verder

Radboud staand
Banner Nutriphyt
En verder:
Geef een jaar lang Uitzicht cadeau met 5 euro korting!

MMV staat voor Moermanvereniging. Een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno 2020 een moderne vereniging van ca. 6.500 mensen die actief willen werken aan hun gezondheid. Om kanker te voorkomen, ter ondersteuning van een kankerbehandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan met voeding en leefstijl!

Lidmaatschap kost 3,50 per maand, daarvoor krijgt u 10 x per jaar het ledenmagazine Uitzicht, korting op interessante producten en diensten en de kans om leuke mensen te leren kennen!

Iedere week informeert de redactie van MMV u over relevant nieuws met betrekking tot voeding, kanker en de gezondheid. Stuur Divitaal door naar bekenden of schrijf je hier in om Divitaal wekelijks automatisch te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
MailPoet