mailheader
Een verstoorde schildklierfunctie geeft bij veel mensen klachten. Dat schrijft orthomoleculair deskundige Rineke Dijkinga in het wetenschapsartikel in de nieuwste Uitzicht die afgelopen week bij leden bezorgd werd. Dat dit niet alleen in de waarneming van Dijkinga het geval is, blijkt uit het grote aantal mensen dat dit nummer in de losse verkoop bestelde. Op de tweede dag na verschijning waren er al 100 nummers besteld. 'Dat maak ik niet vaak mee', aldus Elke Versluis die bij MMV o.a. verantwoordelijk is voor de centrale administratie. Mensen met niet herkende schildklierklachten dwalen in het slechtste geval jaren rond in het zorgsysteem, omdat artsen de oorzaak van de klachten ergens anders zoeken.

Schrijnend is het verhaal van Nelly Visser (70) die met onbegrepen klachten door haar huisartsen tien jaar van het kastje naar de muur werd gestuurd. Ze kreeg antidepressiva en frequenteerde praatgroepen met alcoholisten, omdat bij haar niet de juiste diagnose werd gesteld. Door de auto-immuunziekte Hashimoto verloor ze ondertussen haar schildklier. Het niet gehoord en gezien worden, was traumatisch, noteert ze in een column op onze site.

Of het een goed idee is de periodieke zorg voor 'stabiele' schildklierpatiënten aan de huisarts over te dragen? Onderzoekers van het RadboudUMC becijferden een flinke kostenbesparing, maar patiënten zijn minder tevreden over de geleverde zorg. ‘De uitdaging voor de huisarts is om een goede afweging te maken tussen het volgen van richtlijnen en het meenemen van de wensen van de patiënt. Hierbij moet het verhaal van de patiënt leidend zijn.’ Nelly Visser is blij met de aandacht en hoopt dat anderen hierdoor beter geholpen worden dan zij. 'Afgelopen april 'vierde' ik het 25-jarig jubileum van mijn ziek-zijn', zegt ze. 'Als er iemand mee geholpen is, heeft het tenminste nog zin gehad.'

De redactie van MMV wenst u een prettige zomer. De volgende Divitaal verschijnt rond 15 augustus.
Banner Nutriphyt
koffiebeker nieuwsbrief
'Voor altijd chemicaliën' in het milieu en kinderen
Ze maken bakpapier hittebestendig, textiel vuil- en waterafstotend en zorgen dat kartonnen koffiebekers niet lekken. Poly- en perfluoralkylstoffen, afgekort PFAS, heten ze. Duits onderzoek vond chemicaliën uit deze groep in alle kinderen. In 28 procent van hen zelfs boven de grens die als veilig beschouwd wordt.
Lees verder

banner_rawmilk
Huisartsen opgelet: 'Verhaal patiënt bij aandoeningen schildklier belangrijker dan bloedwaarden'
Kunnen huisartsen de periodieke controles overnemen van de internist bij mensen met een (stabiele) schildklieraandoening? Ja, blijkt uit onderzoek van het RadboudUMC. Mits zij zich daarbij niet blind staren op de bloedwaarden. ‘Het verhaal van de patiënt moet leidend zijn.’
Lees verder
Nelly-staand-1
AQV
Lactobacillus_paracasei staand
Ook na darmoperatie beter af met probiotica
Probiotica beschermt tegen complicaties en verkort de ziekenhuisduur na een darmoperatie. Dat toont een studie onder 78 mensen met darmkanker. Met name verklevingen bleven opvallend vaak achterwege.
Lees verderbanner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Vakantieklusje? Onttegel uw tuin
Menig tuin heeft op zomerse dagen meer weg van een steenoven dan van de oase die het zou kunnen zijn. Hoog tijd om te ‘onttegelen’, vindt het Instituut voor Natuureducatie en propageert het Tuiny Forrest.
Lees verder
tuiny forrest
Novaro nieuwsbriefbanner MMV juni
En verder:
  • Microplastics nu ook aangetroffen in groente en fruit
  • Een familiair bepaald hoog cholesterol? Angst voor verzadigd vet lijkt ongegrond. Vijf cardiologen pleiten voor een koolhydraatbeperkt dieet.
  • Het coronavirus en vitamine D: een column van Frits Muskiet
  • Nieuwe MMV-columnist Nelly Vogel over het trauma van niet gehoord en gezien worden in de spreekkamer.
  • Luistertip: hoe redden we de bij?
  • Huisarts toert door het zuiden van het land met gratis eendaagse cursus over gezonde zelfzorg
  • Sterker worden door ellende? Lees hier hoe post-traumatische groei werkt. Meld je hier aan voor een van de tien gratis (online) inspiratiesessies in juli en augustus.
  • Vragen over voeding? Op maandag 20 juli en maandag 3 augustus kan je weer terecht bij het gratis voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461. Houd je lidmaatschapsnummer bij de hand.
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno 2020 een moderne vereniging van ca. 6.500 mensen die actief willen werken aan hun gezondheid. Om kanker te voorkomen, ter ondersteuning van een kankerbehandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan met voeding en leefstijl!

Je bent al lid voor 3,50 per maand, daarvoor krijg je 10 x per jaar het ledenmagazine Uitzicht, korting op interessante producten en diensten en de kans om leuke mensen te leren kennen!

Iedere week informeert de redactie van MMV u over relevant nieuws met betrekking tot voeding, kanker en de gezondheid. Stuur Divitaal door naar bekenden of schrijf je hier in om Divitaal wekelijks automatisch te ontvangen.
roderoos728
MailPoet