mailheader
Vitamine D: 'Tachtig is prachtig'

Decennia heeft het geduurd voordat gezondheidsautoriteiten vitamine D-tekort als probleem onderkenden. Tegenwoordig adviseert de Gezondheidsraad grote delen van de bevolking dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Te beginnen met alle kinderen tot 3 jaar. Daarna iedereen met een donkere huidskleur, alle zwangere vrouwen, iedereen die weinig buiten komt of de huid bedekt houdt en alle vrouwen vanaf 50 jaar.
Voor alle 70-plussers is het advies dagelijks 20 microgram bij te slikken. De streefwaarden voor vitamine D in het bloed zijn aan de voorzichtige kant. De aanbeveling van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG): ‘30 nmol/L voor personen jonger dan 70 jaar, en 50 nmol/L voor personen ouder dan 70 jaar.’
Vooral gekleurde, zwangere en heel oude Nederlanders halen die normen niet. De helft van de thuiswonende ouderen zit er onder, evenals negentig procent van de ouderen in verzorgings- of verpleeghuizen. Een onderzoek onder zwangere vrouwen van niet-westerse achtergrond vond serumwaarden van 15 tot 26 nmol/L. De zwangere vrouwen van Nederlandse afkomst zaten gemiddeld op 52 nmol/L. Ander onderzoek toont aan hoe zich dat naar de baby’s vertaalt: een gebrek (minder dan 13 nmol/L) bij 54 procent van de niet-westerse baby’s tegenover 6 procent in de groep westerse pasgeborenen.
De discussie over de streefwaarden is voorlopig nog niet ten einde. Minimaal is iets anders dan optimaal, vindt MMV en omarmt het motto van Frits Muskiet: ‘Tachtig is prachtig’. Voor wie twijfelt of dat persoonlijke doel met het huidige suppletie-advies gehaald wordt, luidt het devies ‘testen, testen, testen’. Want je kunt ook teveel slikken.
roderoos728
William_Cortvriendt staand
Cortvriendt's Kankervrij gaat over het gelijk van Moerman
Hoe hoger je bloedsuikerspiegel, hoe groter het risico op kanker. En hoe agressiever kanker groeit. Dit uitgangspunt van een anti-kankerdieet, zoals het Moermandieet en de Niet-Toxische Tumor Therapie, staat centraal in het nieuwe boek Kankervrij van arts/onderzoeker/consultant/columnist William Cortvriendt (64). ‘Het is een groot gemis dat de nieuwe Moermaninzichten nog niet klinisch zijn uitgetest.’
Lees verder
Alfytal broccoli sprouts
Mega doses D? Niet doen!
Suppletie met grote doseringen vitamine D in combinatie met calcium zorgen in Canadees onderzoek voor meer botverlies in plaats van minder. Dat effect werd vooral bij vrouwen zichtbaar. ‘Wie geeft er nu 250 microgram vitamine D aan verder gezonde vrouwen?!’
Lees verder
skeletal system staand
Banner Natural Goods sept-okt-nov
Marry staand
Kruidenexpert Marry deelt zaadjes uit: 'Help mee om zwartmoeskervel terug in Nederland te krijgen'
Zwartmoeskervel is een zeldzaam kruid dat in ons land niet meer groeit. Kruidendeskundige Marry Foelkel bemachtigde een doos met zaadjes uit Engeland en deelt die graag uit onder de leden van MMV. In oktober uitzaaien, benadrukt ze. ‘Samen halen we de zwartmoeskervel van de rode lijst.’
Lees verder

Enra Stevia
Negen onderzoeken naar effect leefstijl op 'chronische' ziekten
Helpt mindfulness bij inflammatoire darmziekten? Kan de nazorg voor kanker deel gaan uitmaken van de huisartsenzorg? Kan een leefstijlinterventie gunstiger uitpakken voor mensen met hartklachten dan de reguliere behandeling?
Lees verder


onderzoeksbeeld ggz staand
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
En verder:
  • NHG over vitamine D-tekort
  • Onderzoek op scholen: gezond eten en meer bewegen leidt tot gezondere kinderen en een betere sfeer in de klas
  • Kurkuma, gember en peper: even effectief als pijnstiller als 'naproxen'
  • Yoga verbetert bloeddruk en vermindert hartklachten
  • 'Sterkte!' Goedbedoeld als je ziek bent, maar niet het woord waar je continu behoefte aan hebt, vindt filmmaker Ismaël Lotz.
  • Promotieonderzoek: preventieconsult hart- en vaatziekten niet kosten-effectief
  • Met een drone 10 hectare klaver zaaien in een uur. Kijken en lezen
  • Bodemdierendag! Doe in je eigen doe in je eigen woonomgeving mee aan bodemonderzoek
  • Kookcurus 'Vegetarisch koken met Moerman' in Rotterdam op 4 zaterdagen: 3 okt, 24 okt, 14 nov en 28 nov. Nog enkele plekken vrij! Aanmelden via: info@heelmetvoeding.nl
  • Vragen over voeding? Aanstaande maandag 28 september kan je weer terecht bij het gratis voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461. Houd je lidmaatschapsnummer bij de hand.
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Het lidmaatschap kost slechts 2,92 per maand, daarvoor krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op producten en diensten en de kans om leuke mensen te leren kennen!

Iedere week informeert de redactie van MMV u over relevant nieuws met betrekking tot voeding, kanker en de gezondheid. Kreeg je de nieuwsbrief doorgestuurd? Schrijf je hier in om Divitaal wekelijks zelf te ontvangen.
Sapmaker 728x90
MailPoet