mailheader
Voortschrijdend inzicht

Als een gletsjer zo langzaam schuift de wetenschappelijke consensus in de richting van wat artsen als Cornelis Moerman (1893 - 1988) als uitgangspunt namen. Kanker is voor een deel het gevolg van beïnvloedbare factoren. Die drempel is genomen. Nu verplaatst de massa zich haast onmerkbaar in de richting van de volgende drempel: leefstijl als medicijn. Ook bij kanker.
‘Kanker en leefstijl’ stond op het laatste congres van de vereniging Arts en Leefstijl voor het eerst op de agenda. Eva Noorda, chirurg-oncoloog in Zwolle, sprak daar over dit overwerp. Weliswaar kort en zonder spectaculaire claims te doen. Maar toch. Vergeleken met tien jaar geleden is de kans al stukken kleiner dat een oncoloog uitsproken negatief reageert op vragen naar aanvullende behandelingen. Het worden moeilijke tijden voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij die nu zelfs het reguliere bolwerk KWF van kwakzalverij beschuldigt.
Voortschrijdend inzicht is niet alleen gevraagd van ‘rechtlijnige regulieren’. Ook ‘alternatieve waarheden’ kunnen onder druk van nieuwe wetenschap veranderen. Zo is het gezondheidsimago van koffie het laatste decennium sterk verbeterd. Nu weer met een nieuw onderzoek dat een positieve relatie vond van koffieconsumptie en de overleving van darmkanker.
Wol Natuurlijk
09per8MagA4FCc_cover
Genezen met een dieet? Uitzicht gaat op zoek naar het beste bewijs
Of een dieet helpt tegen kanker? Daar is geen bewijs voor. Wie langer leeft dan de prognose heeft ‘gewoon’ geluk. Want het rijmt op geen enkele manier met de evidence-based denkkaders en daaruit voortvloeiende logica die de geneeskunde domineert. Mogelijk is dat waarom haar arts Thea een 'medisch wonder' noemde! Lees het in de nieuwe Uitzicht die volgende week bezorgd wordt. Wil je hier meer van weten? Voor slechts 2,92 per maand ben je lid, ontvang je 10 ledenmagazines per jaar en kortingen op interessante acties en diensten. Je kunt het nummer ook los kopen.

Fyto-life banner
9e congres Arts en Leefstijl: voor het eerst kanker op de agenda
Circa 850 zorgprofessionals namen vorige week deel aan het negende Congres Arts en Leefstijl. Voor het eerst dit jaar stond het thema ‘kanker en leefstijl’ op de agenda. ‘Zeventig procent van de patiënten gebruikt complementaire zorg', aldus oncologisch chirurg Eva Noorda van het Isala in Zwolle. 'Die willen ook graag een arts die dat met ze kan bespreken en goed kan doorverwijzen.'
Lees verder
Eva staand
Banner Natural Goods sept-okt-nov
koffie staand
Koffie, meer dan een bakkie troost?
In een grote studie onder patiënten met uitgezaaide darmkanker waren de koffiedrinkers duidelijk in het voordeel. Zij leefden langer. Ook met decafé.
Lees verder

Schulp
'Waardoor heb ik kanker?' 20 vragen aan uw oncoloog
Op verzoek van de Nederlandse uitgever schreef kanker(ervarings)deskundige Kees Braam een aanvulling bij het te verschijnen boek van Chris Wark. Het werd niet gebruikt en staat daarom alvast online.
Lees verder


Chris
Vitals advertentie oktober
En verder:
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand ben je lid en krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
roderoos728
MailPoet