mailheader
Blijf kritisch, vooral op jezelf

Wat is gezonder: een vegetarisch of zelfs veganistisch eetpatroon, of een dieet dat juist wél vlees toelaat, zoals ‘paleo’ en ‘keto’? Op individueel niveau valt of staat de gezondheidswaarde met de invulling die we er in de keuken aan geven. Een vegetarisch voedingspatroon dat steunt op hoog bewerkt nepvoedsel zal de meeste mensen slechter bekomen dan maaltijden met veel groenten, fruit en een stukje vlees.
Tegenover ongezond vormgegeven vegetarische ambities staan dus gezonde uitvoeringen van paleo en ketogene maaltijden. Het is daarom best bijzonder als daar op bevolkingsniveau nog iets zinnig over te zeggen valt. Zoals deze analyse van bijna honderdduizend ontlastingsmonsters. Daaruit blijkt het microbioom van vegetariërs vier jaar jonger dan dat van paleo’ers en keto’ers.

Zomaar een van de drie macronutriënten bevoordelen of veroordelen is niet de weg. Was het maar zo gemakkelijk. Onderzoek onder ex kankerpatiënten wees uit dat degenen die zichzelf als ‘gezonde eter’ beschouwen benedengemiddeld ongezond eten. Omgekeerd scoorden mensen die hun dieet als minder gezond inschatten, bovengemiddeld hoog op de ranglijst.
Dat leest als een hartelijke uitnodiging tot culinaire zelfkritiek. En als een pleidooi voor verdieping van onze allerindividueelste voedingswetenschap. Resulterend in mooie, lekkere recepten voor maaltijden die helen en nooit vervelen.
Fyto-life banner
Gina groen staand
Gina herstelde na borstkanker en helpt nu andere mensen op weg naar welzijn
‘Goh, je bent er nog.’ Het is een reactie die de Nijmeegse Gina (59) regelmatig hoort. Acht jaar na de diagnose voedt ze zichzelf nog steeds met het gedachtengoed van Moerman. Ze blaakt van de energie en helpt andere mensen op weg naar meer welzijn. In september organiseerde ze een retraite, ze houdt (gratis) spreekuur in een inloophuis en bracht onlangs een boekje uit met en voor haar zoon die Asperger heeft: 'Ik de kanker, jij de angst'.
Lees verder
Wol Natuurlijk
Al gaan dieettrends nog zo snel...
… het Moermandieet achterhaalt ze wel. Sinds enige tijd is ‘paleo’ als dieettrend afgelost door ‘keto’. Nieuw onderzoek voedt de twijfels over de gezondheidswaarde van deze eetpatronen. Gemeten naar de biologische leeftijd van hun microbioom zijn vegetariërs namelijk vier jaar jonger.
Lees verder"Keep calm and keto on" by Stephen Pearson is licensed under CC BY 2.0
InkedKetoo_LI
Banner Natural Goods sept-okt-nov
staand nelly
Het wonder van voeding
Nadat Nelly als gevolg van de ziekte van Hashimoto elf jaar afhankelijk is geweest van rolstoel en scootmobiel beleefde ze in 2009 een wonder. Ze leverde beide voertuigen in en kocht in ruil daarvoor een elektrische tandem, een aankoop die Nelly en haar man Bas veel levensgeluk oplevert. Ze dankt dit wonder voor een groot deel aan voeding. Lees haar nieuwe column hier.

Schulp
Hoe gezond denken ex-patiënten dat ze eten?
Overlevers van kanker schatten de kwaliteit van hun voedingspatroon meestal verkeerd in. Voedingsinterventies en –adviezen kunnen daarom ‘de overleving verbeteren en etnische en sociaaleconomische ongelijkheden verkleinen’.
Lees verder
Zelfkennis staand
Vitals advertentie oktober
En verder:
  • Niet schrikken. Nieuwste mode onder millennials: het carnivoordieet. Een kilo vlees per dag en vooral geen groenten.
  • Online MMV-ledendag op 31 oktober, met lezingen over het Moermandieet, de Niet-Toxische Tumor Therapie en citizen science. Gratis toegang, ook voor niet-leden. Meld je aan bij cb@mmv.nl.
  • Huidkanker-app voorkomt huisartsenbezoek.
  • Poeptransplantatie via moedermelk verbetert microbioom keizersnedebaby's. Waarschuwing: niet zelf gaan experimenteren!
  • Wat kan ik zelf doen om mijn leefstijl te verbeteren? Handig overzicht van de vereniging Arts en Leefstijl.
  • Hoopvolle ontwikkeling voor natuur en klimaat: regeneratieve agricultuur
  • Vragen over voeding? Aanstaande maandag 12 oktober kan je weer terecht bij het gratis voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461. Houd je lidmaatschapsnummer bij de hand.
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand ben je lid en krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
roderoos728
MailPoet