mailheader
Groepsimmuniteit

‘V-day.’ Je kon er deze week niet omheen. Zelfs de buitenlandse media meldden dat Nederland ‘als laatste land in Europa’ met vaccineren was begonnen. Alles staat onder druk. Duitse politici zetten bondskanselier Merkel onder druk: waarom wachten op de EMA die tot na de kerst nodig heeft om het BionTech/Pfizer-vaccin goed te keuren? Groot-Brittannië en de VS prikken al lang, dat kunnen wij ook! Merkel wist een Duitse ‘alleingang’ te voorkomen en de EMA logenstrafte de eigen bewering dat het écht niet sneller kon, door toch een kleine week eerder groen licht te geven.
Daarna lag Merkel onder vuur, omdat er te weinig vaccins waren. ‘Vaccinatiechaos’ was al snel het oordeel. De kanselier had het inkoopbeleid in handen van de Europese Commissie gegeven en daarmee de Duitse belangen verkwanseld. Duitse levens offeren om Europese solidariteit uit te stralen. Hoe kon ze!

Ook in Nederland hadden de autoriteiten veel uit te leggen. Bijvoorbeeld waarom de regering het advies van de Gezondheidsraad naast zich neerlegde om oude mensen als eerste te vaccineren. Ernst Kuipers legde woensdag Op1 uit dat de druk op de zorg van twee kanten komt: de instroom van patiënten en de uitval van besmet personeel. Duidelijk.
Maar wat een apart antwoord op de terechte suggestie van presentator Carrie ten Napel of personeel dat terugkomt van een infectie, ‘geen vaccin nodig heeft, want je hebt nog antistoffen in lijf’. Kuipers: ‘Dan volgen we de adviezen die daarvoor zijn.’ En hij wijst naar viroloog en dierenarts Marion Koopmans. Die lacht ongemakkelijk en zegt: ‘Dat zou kunnen, zeker als het kort geleden is. Maar in de trials van Pfizer is gekeken naar mensen die al een infectie hebben gehad en daar zie je toch nog steeds extra bescherming.’
Daarbij zou het ‘niet zoveel mensen’ betreffen en ‘omdat het logistiek erg lastig is als je vooraf iedereen moet gaan testen is het advies: doe het gewoon bij iedereen.’ Alsof mensen hun infectie zomaar vergeten. En hoe in vredesnaam heeft Pfizer dat ‘extra voordeel’ in die korte tijd uit een kleine twintig besmettingen kunnen destilleren?! Gezien de honderdduizend zorgmedewerkers en bijna een miljoen Nederlanders die inmiddels positief getest zijn, zijn er potentieel heel wat schaarse vaccins uit te sparen suggereert onafhankelijker onderzoek dan dat van Pfizer.
En voordat groepsimmuniteit bereikt is, kunnen er nog duizenden Nederlanders gered worden door verdere verbetering van de bestaande behandelingen van Covid-19. Niet alleen op de intensive care met nieuwe dure patentmedicijnen, maar juist ook door preventie en behandeling van (nog) milde gevallen met oude goedkope medicijnen.
Raw Milk banner
Gaston
Alles uit de kast? Ivermectine tegen corona
Lang niet ‘alles wordt uit de kast gehaald om de belasting van de ziekenhuiszorg wegens corona te verminderen’. Dat stelt Gaston Remmers op Skipr.nl in een pleidooi voor ‘burgerwetenschap’. Remmers noemt daarin geen namen. Maar Ivermectine lijkt een interessante kandidaat om uit de medicijnkast te trekken.
Lees verder

AQV
Sophie Hospers recenseert MMV-uitgave 'Kanker - kennis, kansen, keuzes'
'Wat is het verheugend een boek te treffen waarin nuchter, met kennis van zaken én met oog voor de noden van de hele mens, op een rijtje wordt gezet wat de mogelijkheden zijn als je getroffen wordt door kanker. Zonder dat het uitputtend beoogt te zijn. Lees hier de recensie van Sophie Hospers over de nieuwste uitgave van MMV.
Lees verder

voorzijde-mockup
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Sarscov
Immuniteit na milde en symptoomvrije corona-infectie
Recent onderzoek bevestigt eerdere aanwijzingen dat het doorstaan van een milde of zelfs symptoomvrije corona-infectie bescherming biedt tegen een tweede besmetting met Sars-Cov-2. ‘Eindelijk, hier is het bewijs van duurzame antilichaam- en T-celimmuniteit waar zovelen op zaten te wachten.’
Lees verder

Vitals advertentie december
Vijfjarig jubileumsgeschenk
Vijf jaar geleden had ik een déja-vu toen ik twee ontstoken tepels had. Jaren daarvoor had ik dit ook meegemaakt. Hoe kan het dat zo’n signaal in je lichaam kan opvlammen en weer uitdoven? Eindelijk weet ik het!
Lees hier de nieuwe column van Marjan Smorenburg
Boekenrijm staand
Dailyvit.gif
En verder:
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand ben je lid en krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728
MailPoet