mailheader
Bij het begin beginnen

‘De basis voor eetproblemen, overgewicht en diabetes wordt vaak al in de jonge jaren gelegd’, zegt Rineke Dijkinga in het interview naar aanleiding van haar nieuwe boek. Tegelijk zit een op de vier kinderen nú al met chronische klachten. Vaak van psychische aard. Dus als Dijkinga een psycholoog in de krant ziet beweren dat een incidentele zak chips als ontbijt geen ramp is voor het sterke kinderbrein, ontwaakt de schrijver in haar.

Producenten van voedingsmiddelen mogen graag suggereren dat hun creatie uw gezondheid dient. Is dat onmogelijk vol te houden dan toch tenminste dat het geen kwaad kan. De fabrikanten van poedermelk voor baby’s manoeuvreren zorgvuldig tussen deze posities door. Al hebben ze de wetenschap tegen. Al binnen drie weken hebben baby’s met borstvoeding twee keer zoveel regulerende immuuncellen, toont dit onderzoek.

Preventie begint al voor de zwangerschap en blijft tot op hoge leeftijd van grote waarde. Eerlijke informatie en bescherming door de overheid is daarbij essentieel. De Tweede Kamer nam een motie aan die staatsecretaris Blokhuis ‘alle ruimte’ moet geven zijn preventiebeleid te intensiveren. ‘Einde van het tijdperk waarin de lobby (levensmiddelenindustrie, fastfoodketens, tabak, alcohol) het preventiebeleid mochten bepalen’, twitterden de indieners van de motie geestdriftig.

Wie dat gelooft, kan zich voorbereiden op een domper maandag; want dan komt Blokhuis’ preventiebeleid in de Tweede Kamer aan de orde. Waarschijnlijk de laatste keer voor de verkiezingen. Teleurstellingen zijn er in alle vormen en maten. Remedies ook. Van Dijkinga’s vitale brein tot het ‘kunstenaren als mentale redding’ van Nelly Visser. Over het bevrijdende effect van creëren.
Vitals advertentie december
Kaat
Borstvoeding geeft baby's betere weerstand
Britse onderzoekers vergeleken drie groepen pasgeboren die met een keizersnede ter wereld kwamen. De baby’s die uitsluitend borstvoeding kregen, hadden een ‘rijper’ immuunsysteem en een gunstiger darmflora.
Lees verder
AQV
Tweede Kamer neemt preventiemotie aan
Een motie die stelt dat staatssecretaris Paul Blokhuis ‘alle ruimte moet krijgen om effectief preventiebeleid te gaan ontwikkeling om de basisgezondheid van Nederland te verbeteren’, is door de Tweede Kamer aangenomen. VVD en PVV stemden tegen. De Stichting Rookpreventie Jeugd ruikt haar kans
Lees verder


leefstijlroer
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Rineke Dijkinga vierkant
'Gezond eten hoeft geen hogere wiskunde te zijn'
Ieder uur krijgen vijf Nederlanders de diagnose dementie. Ondertussen kampt 25 procent van de Nederlandse kinderen nú al met verlies van gezondheid. ‘Met goede voeding en een gezonde leefstijl is een hoop ellende te voorkomen’, weet orthomoleculair therapeut Rineke Dijkinga (57). Deze week verscheen haar nieuwe boek.
Lees verder


Raw Milk banner
Kunstenaren als mentale redding
Zonder aanleg om te 'creëren' was ze haar gezondheidsproblemen nooit te boven gekomen. 'Dagelijks ervaar ik dat het loslaten van extreme narigheid het beste lukt als je je geest kunt ontspannen door te doen waar je goed in bent en dat, bijna vanzelfsprekend, ook met plezier doet. Een nieuwe column van kunstenaar en columnist Nelly Visser.
Lees verder
Vogeltje
Dailyvit.gif
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728
MailPoet