mailheader
Wacht niet op de politiek

Deze week was het Wereldkankerdag. Gelardeerd met de bekende voornemens en oproepen. Voornemens om met vereende krachten te werken aan effectievere kuren en oproepen om werk te maken van het enorme preventieve potentieel dat nog onontgonnen is. Veertig tot zestig procent van alle kankers kan voorkomen worden.

Deze week was ook het nota-overleg Preventie. Urenlang onderhield de vaste Kamercommissie Zorg en Gezondheid zich met staatssecretaris Blokhuis over zijn preventiebeleid. Via internet live te volgen vanuit de Thorbeckezaal. Best aardig om eens te zien hoe onze democratie werkt. Of niet werkt. Noemenswaardig nieuws bleef uit. Tenzij je een verwachting – dat waarschijnlijk ergens in maart de in november toegezegde ‘anticorona-leefstijlcampagne’ het licht zal zien – als nieuws wilt bestempelen.

Het door de oppositie met politiek opportunisme uitgeroepen ‘einde van het tijdperk waarin de levensmiddelen-, fastfood-, tabak- en alcohollobby het preventiebeleid mocht bepalen’, is in elk geval nog niet aangebroken. Daar kunnen we ons boos over maken. Maar liever besteden we onze energie aan opbouwender nieuws. Zoals aan lichaamstraining en de enorm veel kleinere kans op complicaties na darmoperaties. En aan de mogelijkheid om voor een prikkie privé kookles te krijgen van door MMV opgeleide kookdocenten.
Daar kan geen preventietafel tegenop!
AQV
bewegen
Training voorafgaand aan darmoperatie voorkomt complicaties
Oefeningen doen voorafgaand aan een dikkedarmoperatie loont. Het vermindert de kans op complicaties met ruim 40 procent. Dit blijkt uit onderzoek in vier Nederlandse ziekenhuizen. Ook kwam de training de levenskwaliteit ten goede. ‘Mensen voelden zich steeds fitter en vonden het ook erg leuk.’
Lees verder
banner-MMV-nieuwsbrief-online_728x90px2--1536x190
Ervaren MMV-kookdocenten geven een-op-een-les
Hulp nodig om te leren koken? Of heb je behoefte aan een verdieping van je kennis over het Moermandieet? In coronatijd geven zes kookdocenten een op een les.
Lees verder


Soep kleiner
Vitals advertentie december
Afbeelding kankerpatiënten vierkant
Aantal kankerdiagnoses voor het eerst in dertig jaar gedaald
Voor het eerst in dertig jaar daalde het aantal kankerdiagnoses. In 2020 is 115.000 keer de diagnose kanker gesteld, een daling van 4.000 ten opzichte van 2019. De daling is veroorzaakt door uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg.
Lees verder


banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Een open zenuw
Van de week werd Marjan Smorenburg gegrepen door een gedicht dat kennelijk een open zenuw raakte. Het herinnerde haar aan de laatste levensdagen van haar vader die dit voorjaar in het begin van de coronacrisis zielsalleen overleed. 'Het gedicht roept pijn en verdriet in mij wakker. En niet alleen in mij, getuige de vele reacties die ik kreeg toen ik het gedicht deelde via Facebook.'
Lees verderMarjan
Dailyvit.gif
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728
MailPoet