mailheader
Oliebol en slagroomtaart

Een wetenschapper aan de Universiteit van Utrecht nam dertig jaar geleden de statistische analyses voor het retrospectief onderzoek naar de Moermantherapie voor zijn rekening. Hij was ‘stomverbaasd over de resultaten’. De universiteit was niet blij met zijn 'alleingang' en spande een kort geding tegen hem aan. Henk Koppelaar won, maar moest wel op zoek naar een nieuwe werkgever.

Tijdens een webinar over leefstijl en voeding bij kanker, antwoordt een goedwillende chirurg-oncoloog op de vraag of suiker het risico op kanker verhoogt: ‘Ik denk niet dat het hard te maken is.’ Maar wat is hard? Een vijftig procent hoger risico op borstkanker, zoals deze recente observationele studie toont? Ben je een oliebol wanneer je een lans breekt voor slagroomtaart als troostvoedsel?

Wie op het laatste restje bewijs had gewacht, was veertig jaar te laat met roken gestopt. Wie gezond verstand had gecombineerd met bio-logica, was er nooit aan begonnen. Zo simpel kan het zijn. Voor de individuele burger met zelfbeschikkingsrecht in elk geval. Voor artsen ligt het een stuk ingewikkelder. Toch hebben ook zij een eigen verantwoordelijkheid als de bewijzen op zich laten wachten. Zie de column van Frits Muskiet over het argument van de onwetendheid.
Enra Stevia
Henk staand
'Ik was stomverbaasd over de resultaten van Moerman'
Een wetenschapper die zijn vak verstaat en ongevoelig is voor druk van buiten- of bovenaf. Dat is prof. dr. Henk Koppelaar (77). Dertig jaar geleden voerde hij de statistische evaluatie uit naar de werking van het Moermandieet. ‘Moerman verdiende een eerlijke kans.’
Lees verder


Wol Natuurlijk
Hoger kankerrisico bij hoge suikerconsumptie
Overconsumptie van suiker wordt algemeen herkend als een risicofactor voor overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Frans bevolkingsonderzoek wijst nu ook op een directe relatie met het onstaan van kanker.
Lees verderSuiker vierkant
Schulp
Geld
Aanvullende verzekering nóg oninteressanter
Zorgverzekeraars beperken de vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen volgend jaar verder. Het afsluiten van een extra verzekering om de kosten voor alternatieve geneeswijzen te beperken, brengt nauwelijks nog financieel voordeel.
Lees verder

Fyto-life banner
Covid-19 en het argument van de onwetendheid
Hoorde u de laatste tijd ook zo vaak de woorden: ‘Er is geen bewijs voor’? Bijvoorbeeld over het nut van mondkapjes, anderhalve meter afstand houden, het risico van aerosolen, verspreiding van covid-19 door kinderen, etc. Maak kennis met ‘het argument van onwetendheid.
Lees verder
David Sacket
Banner Natural Goods sept-okt-nov
En verder:
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand ben je lid en krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Sapmaker 728x90
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
roderoos728
MailPoet