mailheader
Leefstijl wint van medicijn en supplement

Een bekend fenomeen: uit bevolkingsonderzoek komt een voedingssupplement naar voren als mogelijk beschermend tegen ziekten, maar in klinisch onderzoek stellen de resultaten danig teleur. Er zijn nu een paar bevolkingsonderzoeken die een beschermend effect suggereren van glucosamine. Misschien door een ontstekingsremmende eigenschap.
Van omega 3-vetzuren uit de zee heeft bevolkingsonderzoek zo’n relatie al veel langer geleden aan het licht gebracht. Er zijn zelfs klinische onderzoeken waar hartpatiënten er baat bij hadden. Nu laat een grote studie nul effect zien van een farmaceutisch visoliepreparaat bij hoog risicopatiënten. Zijn visoliesupplementen daarmee waardeloos?
Misschien is dat de verkeerde vraag.
Op de verpakking van ieder voedingssupplement staat: ‘Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding.’ Daar mag gerust ‘en ook niet voor een gezonde leefstijl’ aan worden toegevoegd. Maar waarom staat deze waarschuwing niet op medicijnen? ‘Medicijnen zijn geen vervanging voor een gevarieerde voeding en een gezonde leefstijl.’
Veel meer dan met visolie en medicijnen waren de patiënten in de genoemde studie geholpen met een gezonde leefstijl. Zij hadden een Body Mass Index (BMI) van 32 gemiddeld. Om dat aanschouwelijk te maken, een persoon van 1,79 meter weegt bij deze BMI 102 kilo. Bij dezelfde lengte een sportieve BMI van 22 is dat zeventig kilo. 32 kilo afvallen. Menigeen ziet zichzelf eerder de Mount Everest beklimmen dan dat voor elkaar te boksen.
De vraag is hoe je het tóch voor elkaar krijgt. Hannie Luiten [3], sinds kort MMV-bestuurslid, weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is je leefwijze te veranderen. ‘Ik ben gelovig en vergelijk zo’n verandering van leefwijze wel eens met een verandering van religie. Zó ingrijpend is het.’ Lees hier hoe het haar lukt.

Dailyvit.gif
201010_Hannie_Uitzicht_002_1X8A1607-bewerkt
Hannie is belast met een kankergen en volgt het Moermandieet uit preventie
‘Veranderen van dieet is net zo ingrijpend als veranderen van geloof.’ Hannie Luiten (72) weet waarover ze spreekt. Toen ze als dertiger werd getroffen door kanker in de dikke darm, gooide ze het leefstijlroer om richting het Moermandieet. Met resultaat; na de operatie bleef de kanker weg. Sinds dit najaar zet Hannie zich in als secretaris voor MMV en Amnestie.
Lees verder

Schulp
Sporten of glucosamine slikken?
Amerikaans bevolkingsonderzoek naar het gebruik van glucosamine vond een beschermend effect dat net zo groot was als regelmatig sporten. ‘Betekent dit dat je na het werk de sportschool kunt overslaan en in plaats daarvan een glucosaminesupplement slikt?’
Lees verder


supplementen
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Bevolkingsonderzoek
Tijdelijk minder vaak een mammografie
De komende jaren zullen vrouwen minder vaak een uitnodiging krijgen voor deelname aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Oorzaak: personeelstekorten en coronamaatregelen.
Lees verder
Fyto-life banner
Visoliesupplement doet niets in hoog-risicopatiënten
Een groot klinisch onderzoek naar het effect van een visoliepreparaat van farmaceut Astra Zeneca werd vorig jaar voortijdig gestaakt. ‘Deze bevindingen leveren geen ondersteuning voor het gebruik van deze chemische samenstelling om cardiovasculaire voorvallen in hoog-risicopatiënten te voorkomen’, concluderen de onderzoekers nu. Zou een andere formule wel helpen?
Lees verder


InkedVisolie staand_LI
Wol Natuurlijk
En verder:
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand ben je lid en krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Enra Stevia
roderoos728
MailPoet