mailheader
Vrede

Marjan Smorenburg vindt het ‘diep van binnen niet erg dat de etentjes met de kerst niet door mogen gaan’. Ze wil graag gezond genieten, maar tegelijk de feestvreugde niet bederven door andermans kookkunsten af te wijzen. In de praktijk komt het meestal neer op een beetje van beide: eigen gerechten delen en ook wat opscheppen van de anderen. Een compromis waar je buikpijn van kunt krijgen.
Eten is een sociaal gebeuren en niemand zit op moeilijke eters te wachten. Naast religieuze gronden lijken voedselallergieën maatschappelijk de breedst geaccepteerde reden om ‘nee dank u’ te zeggen. Maar het is geen pretje om als groenten- en fruitfundamentalist door het leven te gaan. Of een junkfoodallergie voor te moeten wenden.
Kunst is het culinaire en andere confrontaties zo ontspannen aan te leren gaan, dat je met elke uitkomst bij voorbaat vrede hebt. Want stress is net zo ongezond als de calorierijke armoede uit de supermarkt.
Een balans tussen vermijden en verdragen blijkt bij allergieën een succesvolle strategie en zou dat bij stress ook wel eens kunnen zijn. Als het even kan, verdient dat de voorkeur boven de farmaceutische weg van verdoven en verdrukken.
roderoos728
10per10MagA4FCc_cover
Interview over het 'kankercircus' met schrijver, arts en patiënt Ivan Wolffers
‘Rondom kanker is een circus ontstaan dat je belemmert bij het overleven.' En: 'Grote screeningsprogramma’s berokkenen meer schade dan dat ze levens redden.’ Ivan Wolffers, arts, emeritus hoogleraar en sinds 18 jaar gediagnosticeerd met (uitgezaaide) kanker laat zich in een interview in de nieuwe Uitzicht kritisch uit over de kankerzorg in Nederland. Ook een interview met Karla, die vijf jaar geleden de diagnose 'terminale longkanker' kreeg. 'De artsen gaven me geen enkele hoop.'
Lees verder
Dailyvit.gif
Pinda-allergie succesvol behandeld met pinda
Elke dag pinda-eiwit eten, bleek onder allergische kinderen de tolerantie voor pinda’s sterk te verbeteren. ‘Orale immunotherapie verdient overweging als alternatief voor de huidige aanbeveling pinda’s te vermijden’, vinden Canadese onderzoekers.
Lees verder


pinda'sstaand
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Christmans staand
Pleidooi voor gezond genieten
Sinterklaas, de kerstdagen en de jaarwisseling verlopen dankzij de coronamaatregelen heel anders dan we gewend zijn. En stiekem vindt Marjan Smorenburg dat helemaal niet zo erg. 'Juist tijdens de feestdagen wordt duidelijk hoe anders mijn familieleden aankijken tegen voeding. Met mijn keuze voor verse, onbewerkte voeding wijk ik af van de rest en voel ik me een buitenbeentje', vertelt ze in haar nieuwe column.
Lees verder

Fyto-life banner
Stress kan slapende tumorcellen activerenanker
Algemeen wordt aangenomen dat stress negatief op de gezondheid uitwerkt. Hoe dat precies zit, blijft onderwerp van onderzoek. Een internationale groep wetenschappers vond een weg waarlangs stress slapende kankercellen wakker schudt.
Lees verder


no stress
Wol Natuurlijk
En verder:
  • ‘Ik kan morgen ook onder de bus komen.’ En nog veel meer goedbedoelde missers in de communicatie met kankerpatiënten. Longread van Ellen de Visser.
  • Totale duur kankerdiagnostiek in Nederland vrij vlot. Vooral goed herkenbare kankers, zoals borstkanker en melanoom.
  • Vierde erkende leefstijlinterventie in de zorgverzekering: Samen Sportief in Beweging
  • Opmerkelijk: meer handwonden als gevolg van onhandigheid bij ontpitten avocado's
  • Luistertip: Hanno Pijl en Liesbeth van Rossum over obesitas en Covid-19
  • Kijktip: Dokters van Morgen onder meer over een plantaardig voedingspatroon tegen reuma en andermans darmbioom tegen schildklierproblemen.
  • 'Kanker: kennis, kansen en keuzes - kompas voor zelfregie', de nieuwe MMV-uitgave is te koop, ook voor niet leden. Voor leden met 8 euro korting. Klik hier voor meer informatie en een video-interview met redacteur Cor van Groningen.
  • Iets leuks doen op 17 december om 15.00 uur? Doe dan mee aan de gratis online workshop van MMV-natuurvoedingskundige Gina Beijen. Je maakt samen een voorgerecht waar je mee voor de dag kunt komen. Meld je aan via info@ginabeijen.nl, dan krijg je de link en de boodschappenlijst toegestuurd.
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand ben je lid en krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Enra Stevia
Schulp
MailPoet