mailheader
Accepteren en veranderen

Elke tien seconden overlijdt ergens een baby, peuter of kleuter als gevolg van ondervoeding. Nog veel meer kinderen zullen nooit hun volledige potentieel bereiken. Alleen al het gebrek aan vitamine A in de voeding beperkt de gezondheid van 250 miljoen kinderen. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat voor bijna drie miljoen kinderen blindheid dreigt. Felgekleurde groenten en fruit bevatten veel vitamine A. En het lijkt erop dat de kinderen van moeders die hulp kregen bij het thuis telen van deze gewassen, beter af waren.
Veel positieve reacties deze week op het interview met Ivan Wolffers in Uitzicht. Het inspireerde Sophie Hospers tot een beschouwelijke column over de waarde van het leven onder de schaduw van de dood.
We kunnen het grondig oneens zijn met de realiteit en de machten die deze vormgeven. De aloude vraag is wat je daar mee moet. Franciscus van Assisi (1226) vroeg om ‘de kalmte te accepteren wat ik niet kan veranderen, de moed te veranderen wat ik kan en de wijsheid het verschil te kennen’. Een gebed dat bij de Anonieme Alcoholisten centraal staat, maar ook voor alle anderen waardevol kan zijn.
Een moestuin(tje) beginnen bijvoorbeeld, ligt binnen de mogelijkheden van arme moeders. Planten laten bloeien helpt niet alleen kinderen groeien, het levert ook een bijdrage aan de biodiversiteit en daarmee aan de levenskansen van vogels. Die op hun eigen wijze weer bijdragen aan het welzijn van mensen.
roderoos728
Ghanese kindjes
Vitamine A uit eigen tuin
‘Kinderen van moeders die ondersteuning kregen bij het verbouwen van eigen groenten en fruit, aten gevarieerder. Eigen voedselproductie hielp moeders ook dwerggroei, ondergewicht en spierverlies bij hun kinderen te voorkomen.
Lees verder
Dailyvit.gif
Geluk en vogelstand gaan hand in hand
Investeren in de leefomgeving van vogels komt ook het welbevinden van mensen ten goede. Dat suggereert een studie naar de relatie tussen soortenrijkdom en menselijk welzijn. Biodiversiteit bleek net zo belangrijk voor het welbevinden als inkomen.
Lees verder


Vogel
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Wolffers
Met angst en beven, leven of overleven?
'De nieuwe Uitzicht valt in de bus en ik lees het interview met Ivan Wolffers. Wat word ik daar blij van!', schrijft Sophie Hospers in haar nieuwe column. Hij raakt aan iets wat ze vaak heeft vermoed, maar nooit hardop uitsprak: 'ook de zorgverleners vibreren mee op de angst voor de dood, die zich onherroepelijk aandient bij een diagnose ‘je hebt kanker’.
Lees verder
Vitals advertentie december
Ludiek eindejaarsgeschenk: lidmaatschap op Uitzicht met 5 euro korting
itzicht is mijn blaadje van hoop!' 'Ik ben altijd zo blij als ik 'm in de bus heb.' 'Ik geef 'm vaak door aan mensen die ik ken.' ‘Eigenlijk zou iedereen de Uitzicht moeten lezen!’ Denk jij dat ook wel eens? Geef dan een lidmaatschap op Uitzicht cadeau. Nu met 5 euro korting voor de gever.


Ledenwerfactie staand
Wol Natuurlijk
En verder:
MMV is een vereniging die 45 jaar geleden is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand ben je lid en krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Enra Stevia
Schulp
MailPoet