mailheader
Beweging onderdrukt honger

Tien jaar geleden schreef een analist enthousiast over het aandeel Novo Nordisk. Hoewel de koers in het afgelopen jaar verdubbeld was, zat er nog veel meer in het vat. Motivatie: de Deense farmaceut is een winstmachine met een groot aandeel in diabetesmedicatie. En het aantal mensen met diabetes zou nog explosief toenemen.

Dat was goed gezien. Sindsdien steeg de koers met nog eens 328 procent. Daar hoeft het niet bij te blijven. Het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt nog altijd. Afvallen helpt acuut. Tel daarbij op dat er wereldwijd 690 miljoen mensen met obesitas zijn en u begrijpt dat wie een goeie afslankpil op de markt brengt, de jackpot wint.

Ons lichaam kan zelf stoffen produceren die hongergevoel onderdrukken. Super handig toen we nog dagenlang moesten rondsjouwen om iets eetbaars te vinden. Tegenwoordig moet je duursporter zijn om het fenomeen te ervaren. Begrijpelijk dat Novo Nordisk een centje wil bijdragen aan het fundamentele onderzoek ernaar. Nu wil het toeval dat de publicatie die uit deze samenwerking met Deense universiteiten volgde, onder een misleidende titel de databanken ingaat.

Er is veel kritiek op het feit dat farmaceutische bedrijven weinig uitgeven aan onderzoek. Je kunt ook stellen dat we teveel uitgeven aan medicijnen. De Gezondheidsraad vond het positieve effect van vitamine D op acute luchtweginfecties te klein om haar standpunt te wijzigen. Minstens tien procent minder kans; medicijnen zouden met dergelijke cijfers massaal aan de man gebracht worden. Hoe komt dat toch?

Uiteindelijk, schrijft de Britse auteur Jonathan Cook, komt dat voort uit wetenschappelijke arrogantie. 'Simpel gezegd’ nemen de meeste mensen vitamine D ‘niet serieus omdat het ontstaat onder de mystieke aanraking van de huid door de zon, in plaats van door wit gejaste technici in een laboratorium.’
roderoos728
VM kaart foto vierkant
Voedingsmiddelenkaart nu ook te koop in de webshop
Met de bezorging van de vorige Uitzicht werd onlangs een handige voedingsmiddelenkaart meegeleverd. Het cadeau werd enthousiast ontvangen door leden en niet-leden. De MMV biedt de kaart daarom nu ook los in de webshop aan voor 0,70 cent.
Lees verder
Vitals banner maart 2021
Waarom bagatelliseren artsen mijn klachten voortdurend?
Voor de tweede keer in haar leven kreeg Nelly Visser, wederom na tien jaar klagen, een akelige diagnose. 'Wat gaat er toch mis in mijn communicatie met artsen dat zij mijn klachten voortdurend bagatelliseren?', vraagt zij zich af in haar nieuwe column.
Lees verder

Nelly vierkant
Raw Milk banner
Logo Gezondheidraad
Gezondheidsraad ziet geen rol voor vitamine D
Vandaag kwam de Gezondheidsraad met het door staatssecretaris Paul Blokhuis gevraagde advies over vitamine D-suppletie ter preventie van Covid-19 en andere luchtweginfecties. Dat is ‘niet te beoordelen’, stelt de raad, omdat ‘daarover nog te weinig onderzoek beschikbaar’ is.
Lees verder

AQV
Sporten voor een afslankpil
Sporten zet het lichaam aan een eiwit te maken dat in staat is de eetlust te remmen. Langdurig sporten kan deze stof tot vijf keer de normale waarden verhogen. Dat tonen Deense wetenschappers in hun zoektocht naar een afslankpil. Wat dat betekent voor een leefstijlgerichte aanpak van overgewicht mag ieder voor zich ontdekken.
Lees verder


I beat anorexia vierkant
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Dailyvit.gif
MailPoet