mailheader
Opbouwen

‘Na de behandelingen kon ik nog geen tien meter lopen. Maanden duurde het tot ik een wandelingetje kon maken.’ De frêle zestiger zal nooit vergeten hoezeer die eerste wandeling haar emotioneerde. Nu, ruim tien jaar later, loopt Maria in een dag dwars over de Veluwe. Ze ging ook joggen. Onlangs toch maar mooi even tien kilometer binnen het uur. Het geeft haar energie. En gezonde trek. ‘Na een dag thuiswerken heb ik trek in rommel, maar na het lopen heb ik zin in gezond voedsel.’

Nieuw onderzoek toont een groot voordeel voor ‘kankeroverlevers’ met het snelste wandeltempo. Je kunt de zeggingskracht van zo’n studie gemakkelijk betwisten. Wellicht zaten onder de langzaamste lopers simpelweg de ernstigste gevallen. Misschien hadden de snelste wandelaars nauwelijks last van de behandeling ervaren. Maar gezien de immunologische voordelen van lopen, verdient het toch zeker aanbeveling deze vaardigheid op te bouwen.

Dat is geen kwestie van weken, maar van jaren. Vermoeiend als je een doel snel wilt bereiken. Hoopgevend als je bedenkt dat achter de horizon altijd weer nieuwe, haalbare doelen liggen. Ook opbouwen duurt langer dan je denkt.
roderoos728
Dionne
Sta op (en loop door) tegen kanker
Overlevers van kanker die wandelen, hebben veel betere vooruitzichten dan de lotgenoten die niet wandelen. Hoe hoger het wandeltempo, hoe lager de sterfte. Amerikaans bevolkingsonderzoek vond dat de langzaamste wandelaars, vergeleken met de snelsten, een ruim twee keer zo grote kans op overlijden hadden.
Lees verder
Vitals banner maart 2021
Gratis online event over integrative oncology op 17 maart
Op 17 maart vindt een Engelstalige bijeenkomst plaats over de kansen van aanvullende oncologische behandelingen: integrative oncology. Tijdens de sessie spreken vijf vooraanstaande artsen en wetenschappers uit verschillende landen over dit onderwerp. Deze online event is gratis bij te wonen. Aanmelden tot en met 14 maart.
Lees verder

massage vierkant
Raw Milk banner
Sophie staand
Muiten
Als je ziek bent, en je een behandelproces doormaakt, duurt alles altijd langer dan je denkt. Precies zoals Judith Herzberg dicht: ‘Het duurt altijd langer dan je denkt. Ook als je denkt, ‘het zal wel langer duren dan ik denk’, duurt het nog langer dan je denkt’. De nieuwe column van Sophie Hospers.
Lees verder

AQV
Vijf porties groenten en fruit
De voedingswetenschappers van Harvard Medical School analyseerden cohortstudies van over de hele wereld. Conclusie: dagelijks twee porties fruit en drie porties groenten zijn de optimale dosis voor een lang leven. Maar wat zijn groenten en hoe groot is een portie?
Lees verder


Bord met vraagteken
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Dailyvit.gif
MailPoet