mailheader
Kefir en suiker

Waar zou de mensheid zijn zonder bacteriën, schimmels en virussen. Alles wat goed en lekker is danken we aan nijvere arbeid van onze microscopisch kleine bondgenoten. Wijn, azijn (en daarmee ook balsamico), cacao, brood, kaas, yoghurt, karnemelk, zuurkool en kefir. Tot industrie en voedingstechnologie het van ze overnam.

Maar als het even kan, houden we dat deel van de voedselproductie in eigen hand. Want het microbioom waarvan wij zelf de gastheer zijn, vaart wel bij diversiteit. Kefir is daarvoor de ideale kandidaat. Het brengt allerlei gezondheidsvoordelen met zich mee en het kan zelfs het uithoudingsvermogen verbeteren. Er is ook wetenschappelijk bewijs voor een anti-kankerwerking.

Kefirkorrels die met enige regelmaat gevoed worden, groeien door tot sint-juttemis. Ooit kregen we ze en sindsdien geven we de overproductie door. Zo reist de kefirkorrel door de tijd. Wie weet is één van 145 porties die voor een grijpstuiver op Marktplaats staat ooit door een kruisvaarder mee naar huis genomen.

Voor wie ook gefermenteerde zuivel geen optie is: naast melkkefir bestaat ook waterkefir. Die voedt zich met andere suikers dan lactose. Deze soort is bij uitstek geschikt om vruchtensappen van hun suiker te ontdoen. Wat een goed idee is, onder meer voor je lever. In ruil voor de suiker krijg je nieuwe aroma’s, rechtsdraaiend melkzuur en probiotica.

Bij dat proces ontstaat koolzuur. Dat onder druk in de vloeistof trekt, net als bij Champagne. Zo maakt je van je eigen appels en druiven heerlijke alcoholvrije appelcider en mousserende wijn. Op je gezondheid!
roderoos728
Sugarsin
Limonade verdubbelt vetproductie lever
Non-alcoholische leververvetting komt veel vaker voor dan de door alcohol veroorzaakte variant. De overconsumptie van suikers is een belangrijke factor. Met name fructose staat onder verdenking. Zwitsers onderzoek laat zien dat gewone tafelsuiker zeker niet vrijuit gaat.
Lees verder


Vitals banner maart 2021
Kefir als medicijn
Duidelijk minder darmproblemen en minder luchtweginfecties. Dat was het resultaat van een studie naar de gezondheidseffecten van een melkzuurbacterie onder duizend Vietnamese kinderen. De voordelen van probiotische voeding strekken zich uit tot volwassenen over de hele wereld, tonen recente publicaties over kefir.
Lees verder

Kefir
Raw Milk banner
Marjan
Maretak
Marjan Smorenburg zat middenin een chemobehandeling toen ze haar eerste injectie met maretak kreeg. Vanwege een totaal gebrek aan energie en akelig veel last van maag en darmen voelde ze een sterke behoefte aan ondersteuning. Maretak zorgde ervoor dat ze de kuren beter aankon.
Lees verder

AQV
Kefir ook anti-kanker
Aandacht voor de anti-kankerwerking van kefir concentreert zich in de regio’s die het gefermenteerde drankje van oudsher kennen. Europees fundamenteel onderzoek naar kefirkorrels maakt duidelijk waarom deze microbiologische modelgemeenschappen na duizenden jaren nog altijd de toekomst hebben.
Lees verderWaterkefir vierkant
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Dailyvit.gif
MailPoet