mailheader
Borstkanker door E216

‘Op basis van de beschikbare informatie uit dierstudies is het niet mogelijk een conclusie te trekken over de eventuele hormoonverstorende werking van deze stoffen in dieren of mensen.’ Dat is volgens de overheidswebsite waarzitwatin.nl de actuele stand van zaken met betrekking tot parabenen. Sinds kort ligt er een studie die precies dat doet: een hormoonverstorende werking aantonen van propylparabeen – E 216 – bij proefdieren. Toevalligerwijs een studie die voor de verandering eens niet gefinancierd is door de industrie.

Benieuwd of dat doordringt tot een eventuele update van de tekst. Niet dat het er in de praktijk nog veel toe zou doen. Ondanks de vermeende veiligheid, was het al niet meer toegestaan het bewuste nummer als aroma door bewerkte voeding te mengen. En parabenen hebben inmiddels zo’n slechte naam dat voedselfabrikanten vrijwillig lijken af te zien van het gebruik als conserveermiddel. In cosmetica zitten ze meestal nog wel.

Een ander met publiek geld gefinancierd onderzoek leverde eveneens een boeiend nieuwtje op. Namelijk dat katoenen mondmaskers superieur zijn aan medische exemplaren waar het gaat om het vochtig houden van de slijmvliezen. Best belangrijk want vochtige slijmvliezen vangen stof en micro-organismen af en voeren dit in de vorm van snot af naar het ontsmettende maagzuur. Of dit voordeel compenseert voor de grotere ‘virusdoorlaatbaarheid’ zou vervolgonderzoek kunnen uitwijzen.

Weinig bedrijven en overheden staan te springen om dat op te pakken. Een katoentje kunnen de mensen prima zelf maken. En overheden die de medische mondmaskers al verplicht hebben, zullen weinig zin hebben op hun schreden terug te keren. Ze werden toch al niet op handen gedragen wegens hun wijs beleid. De Duitse regering is zelfs in verlegenheid gebracht door smeergeldbetalingen van mondkapjesleveranciers aan parlementsleden van 2,5 en 4 ton euro. Een ex-landspresident toucheerde zelfs een kloeke anderhalf miljoen, maar die zat juridisch veilig.
roderoos728
03per3MagA4FCc cover
Interview met Iceman in nieuwe Uitzicht: 'Wat ik kan, kun jij ook'
Hij liep op blote voeten een halve marathon in de sneeuw en stond bijna twee uur lang van top tot teen in een bak met ijs. Dat hij in staat is tot zulke prestaties, dankt Wim Hof aan gerichte training van zijn autonome zenuwstelsel. De 'Iceman' is geen 'superheld', zegt hij in Uitzicht. Iedereen kan met gerichte training deze oerkracht aanboren.
Ook in dit nummer: Wendy die vertelt over het belang van eigen keuzes bij kanker en een interview met gepensioneerd Moermanarts Henk Schram over de bijzondere waarde van het Moermandieet. Lezen? Ontvang iedere maand Uitzicht voor maar € 2,92 per maand.
Lees verder


Vitals banner maart 2021
Ontbijt op tijd
‘Tijdbeperkt eten’ heeft de reputatie positief uit te werken op de bloedsuikerspiegel en de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Maar ouderwets vroeg ontbijten levert nog het meest op, concluderen onderzoekers van de Norhtwestern University in Chicago op basis van bevolkingsonderzoek.
Lees verder


Ontbijt
Raw Milk banner
Niet-medisch_mond-neusmasker
Katoenen mondmasker beter dan medisch masker?
Over mondmaskers is veel te doen. Onder meer Duitsland verplicht haar bevolking tot het dragen van medische mondmaskers. Maar de katoenen doe-het-zelfexemplaren die in Nederland zijn toegestaan zouden de drager wel eens beter kunnen beschermen. Amerikaans onderzoek toont aan dat de slijmvliezen met een masker van dubbel-laags katoen het vochtigst blijven. En dat ontlast het immuunsysteem.
Lees verder
AQV
Borstkanker door E216
Over de risico’s van parabenen zijn de meningen al bijna twintig jaar verdeeld. De Europese Voedselautoriteit en ook het KWF zien in de beschikbare wetenschap geen aanleiding tegen het gebruik ervan te waarschuwen. Wellicht dat recent onderzoek uit Amerika daar verandering in brengt. ‘Zwangere en zogende vrouwen zouden moeten proberen producten met propylparabeen en andere parabenen te mijden.’
Lees verder
Parabenen vierkant
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
En verder:
-> Vragen over voeding? Op maandag 29 maart is het gratis voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461 (houd het lidmaatschapsnummer bij de hand).

MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Dailyvit.gif