mailheader
De beste stuurlui eten spinazie

In de Tweede Wereldoorlog maakte de Amerikaanse overheid slim gebruik van Popeye’s voorliefde voor spinazie. Ze zette het zeemannetje met zijn bovenmenselijke spierkracht in voor de promotie van spinazie als vleesvervanger. Wikipedia meldt dat de consumptie van deze bladgroente daarop met dertig procent toenam.

De oorlogseconomie kwam ten einde en biefstuk verscheen weer in beeld als nummer één krachtvoer. Met hetzelfde gemak waarmee het cholesterol uit eieren tot oorzaak van cholesterol in hartslagaders werd verklaard, zouden de eiwitten uit dierlijke spierbundels essentieel zijn voor de opbouw van menselijk spieren.

Dat blijkt reuze mee te vallen. Dankzij dit onderzoek weten we dat extra biefstuk niet tot extra spierkracht leidt, maar wel tot extra vervelende buikbacteriën. Niet biefstuk maar training is noodzakelijk voor grotere en sterkere spieren.

De onderzoekers vinden zelf dat ze de kwestie op een ‘omvattende’ manier hebben onderzocht.
Toch zou het fijn zijn als zij het experiment nog eens zouden herhalen met een plantaardige groep die veel spinazie krijgt. Want een ander onderzoek vond een positief verband tussen groene bladgroenten en spierkracht. Een effect dat zelfs zonder training bleef.

Spectaculaire resultaten als bij Popeye zijn niet te verwachten. Het effect van wat we doen is vaak zo klein dat het gevoel van zelfregie ver te zoeken is. Alsof je aan een stuurwiel staat dat niet met het roer verbonden is. Je kunt het roer omgooien wat je wilt, veranderen doet er niets. En toch, wie het lukt de koers een paar graden te verleggen, maakt uiteindelijk een draai van 180 graden.
Medifoton
Bladgroenten
Spinazie voor de spieren
Australische senioren die dagelijks groene bladgroenten aten, bleken sterkere beenspieren te hebben dan degenen die dat niet deden. De onderzoekers die het verband aantoonden vermoeden dat nitraat voor dit effect verantwoordelijk is. Maar suppletie, anders dan in de vorm van de groenten zelf, raden ze af.
Lees verder


roderoos728
Aan het roer
Als je kanker krijgt, word – als je niet uitkijkt – je leven je uit je handen getrokken. Door de kanker, die van binnen aan je vreet. En die de boel overneemt, je leven inpikt, tot de dood erop volgt. Door het ziekenhuis, die een batterij aan onderzoeken en afspraken voor je uitzet. Tot je alleen nog maar patiënt bent. Dat gebeurt er als je niet uitkijkt, schrijft Sophie Hospers in haar nieuwe column over hoe belangrijk het is om op de een of andere manier zèlf aan het roer te blijven staan. Zèlf keuzes te blijven maken.
Lees verder


Sophie staand
Dailyvit.gif
Daslook vierkant
Daslook in de tuin? 'Samen vergroten we de biodiversiteit'
Dit voorjaar geniet MMV-lid José Eltink (59) eindelijk van de daslookzaadjes die ze de afgelopen drie jaar in haar tuin plantte. Ze kreeg ze van MMV-kruidendeskundige Marry Foelkel die er een sport van maakt om zeldzame planten van de rode lijst te halen. ‘Samen vergroten we de biodiversiteit.’
Lees verder

AQV
Extra biefstuk levert geen extra spieren op
De meeste sportinstructeurs twijfelen geen moment: voor een optimale spieropbouw dien je extra eiwitten te eten. Aan de universiteit van Illinois stelden ze deze volkswijsheid op de proef en vonden er geen bevestiging voor. Wat zich met extra biefstuk wel opbouwde, waren ongewenste darmbacteriën.
Lees verder

mckenna-burd210316-09-z vierkant
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px