mailheader
De dood in de pot

Ongelofelijk hoe lang ultrabewerkt voedsel goed blijft. Nou ja goed. Houdbaar. Zelfs in spektakelfilms kun je daar creatieve verwijzingen naar vinden. Zo heeft Nicolas Cage in Ghostrider een tegenspeler met de demonische macht alles te bederven wat hij beetpakt. Alles behalve een voorverpakt broodje – of wat het ook mag zijn. Ultrabewerkt voedsel is een energiebom, maar zo dood als de benzine in een auto.
Tachtig procent van wat de supermarkt verkoopt is hoog- tot ultrabewerkt voedsel. Van zichtzelf niet te hachelen als er geen voedseltechnologie op los was gelaten. Plus een berg processtoffen, additieven, suiker en zout. Maar dan heb je ook wat. Een winstbron die blijft stromen dwars door elke crisis heen. Het spul verkoopt zichzelf.
Een kleine drie jaar geleden schoven organisaties als het Diabetes Fonds met vertegenwoordigers van de voedselindustrie en supermarkten aan de ‘preventietafels’ van Paul Blokhuis. Om tot gezondere producten te komen en een gezondere marketing. ‘Dat smaakt naar zelfregulering; beproefd recept tegen verandering’, aldus Uitzicht destijds. De staatssecretaris had 170 miljoen euro te verdelen, maar geen stok om mee te slaan. Vlak voor de verkiezingen trekken de fondsen hun handen van het preventieakkoord af.
Nu willen ze dat het nieuwe kabinet wettelijke grenzen gaat stellen aan het gebruik van suiker, zout, verzadigd vet (!) en marketing. Want op het bedrijfsleven kun je wachten tot je een ons weegt, hebben ze ontdekt. Gezondere junkfood is net zoiets als een zuinigere auto: het lost de problemen niet op. Kooklessen helpen meer. Want ‘kunnen koken is een complexe vaardigheid met veel facetten’. Slechts overtroffen door de complexiteit van levend voedsel. Dus in de benen! De keuken wacht op u.
AQV
Schaatsen staand
Oogarts komt met dringend advies: 'Stuur kinderen naar buiten'
Kinderen hebben meer ‘schermtijd’, bewegen minder buiten en daardoor neemt de bijziendheid toe. In China groeide het aantal bijziende 6-jarigen afgelopen jaar van 6 procent naar 21 procent. Artsen roepen ouders op: ‘Laat je kinderen zoveel mogelijk buiten spelen.’
Lees verderbanner-MMV-nieuwsbrief-online_728x90px2--1536x190
Fondsen geloven niet meer in Preventieakkoord
Een coalitie van fondsen wil dat het nieuwe kabinet breekt met de traditie van convenanten en vrijwillige afspraken. ‘De jarenlange zelfregulering door de voedingsindustrie heeft te weinig opgeleverd’, aldus de directeur van de Nierstichting. Daarmee verklaren de organisaties het Preventieakkoord dat ze ondertekenden impliciet tot mislukt.
Lees verder


Trap tegen junkfood
Vitals advertentie december
Groentefruit vierkant
What does not kill you makes you stronger
Waarom zijn groente en fruit gezond? Dat komt door de vitaminen, mineralen, antioxidantia, vezels en fytochemicaliën. Maar verrassend genoeg hebben ook hun gifstoffen een beschermende werking. Bedoeld om te ontmoedigen, maakt dit gif ons uiteindelijk sterker, schrijft Frits Muskiet.
Lees verder


banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Kookles kan bijdragen aan herstel leefstijlgerelateerde ziektes
Koken is een complexe vaardigheid die samenhangt met kennis, sociale en culturele factoren. Thuis koken kan de gezondheid bevorderen, maar dan moet je wel weten wat je doet. Onderzoekers zien kansen voor kooklessen, schrijven zij in de Journal of Nutrition Education and Behaviour.
Lees verder
Koken vierkant
Dailyvit.gif
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728
MailPoet