mailheader
Moedermelk goed voor elk

‘Ons lichaam word niet meer gebruikt waarvoor het bedoeld is.’ Daarom zagen we reuma, volgens medisch specialist Dirkjan van Schaardenburg, sinds de Industriële Revolutie als volksziekte doorbreken. Je kunt daar de biologica van inzien. Er van overtuigd zijn. Met natuurlijke behandelingen bij patiënten hoopgevende resultaten boeken. Het leefstijlgeneeskunde noemen. Voor een kans op politieke, maatschappelijke en wetenschappelijke erkenning zijn echter bergen onderzoek nodig.
Onderzoek dat vroeg of laat ook voor een ziekte als kanker op tafel zal liggen. Ondertussen zijn er altijd patiënten geweest die de natuur voor zich lieten werken. En lijken steeds meer artsen te beseffen dat behandelrichtlijnen ‘maar een deel van werkelijkheid’ zijn.
Op een dag staat dat andere deel van de werkelijkheid op de voorgrond. ‘Dat had ik je ook kunnen vertellen’, is dan het commentaar bij de zoveelste studie die toont dat de natuur niet te overtreffen is.
Voor borstvoeding is dat al het geval. Volgens de Gezondheidsraad geeft 85 procent van de Nederlandse moeders in het begin uitsluitend borstvoeding. Dat moeders’ dieet de samenstelling van haar melk beïnvloedt, zal wellicht ook niet meer verbazen. Maar de wonderbaarlijke (om)wegen waarop dat gebeurt mag de producenten van surrogaat babyvoeding nederig stemmen.
AQV
01per2MagA4FCc cover
Nieuwe Uitzicht onderweg...in nieuw jasje (en met een cadeautje!)
Het begint met klachten van burn-out, krijgt een vervolg in eierstokkanker en kwaadaardige plekken in de longen. ‘Fase 4’, volgens de artsen die Monique Wagenaar (45) naar huis sturen met een optie op radiotherapie. Dat is inmiddels zeven jaar geleden. Monique leerde haar ziekten te omarmen en trok er lering uit, vertelt ze in het nieuwe nummer van Uitzicht. ‘Ga niet leven naar een prognose. Je kunt meer dan je denkt.’ Nog geen lid? Ontvang deze en 9 andere Uitzichten per jaar voor maar € 2,92 per maand.
banner-MMV-nieuwsbrief-online_728x90px2--1536x190
Ook moedermelk is wat je eet
Het dieet van zogende vrouwen verandert binnen enkele dagen de samenstelling van hun melk. En dat geldt ook voor de bacteriën in de melk, volgens onderzoekers. Dat heeft consequenties voor de gezondheid van moeder en kind, stellen ze.
Lees verder

Borstvoeding vierkant
Vitals advertentie december
Koken vierkant
Helpt gezond leven tegen reuma? Twee onderzoeken in Nederland
Wat is de invloed van een gezonde leefstijl op de levenskwaliteit bij reuma? Bij het Erasmus MC startte onlangs een onderzoek met 300 deelnemers. Bij het Amsterdam UMC en Reade startte eerder al een vergelijkbaar onderzoek waaraan nog deelnemers mee kunnen doen. Reumatoloog Dirkjan van Schaardenburg: ‘Je ziet mensen opknappen.’
Lees verderbanner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
Voeding, supplementen en een opmerkelijk ziektebeloop
Oncologisch uroloog René Raaijmakers (50) houdt zich niet bezig met alternatieve behandelingen. Maar hij staat wel open voor suggesties. Al helemaal als die komen van patiënten met een opmerkelijk gunstig ziektebeloop. ‘Onze reguliere geneeskunst is maar een deel van de werkelijkheid.’
Lees verder

800px-Blausen_0082_BladderCancer staand
Dailyvit.gif
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728
MailPoet