mailheader
Kanker & Cannabis

‘Monique heeft de kar een indrukwekkend eind over de keien getrokken. Laten we hopen dat de groeiende groep medicinale gebruikers het pad effent naar grootschalig onderzoek.’ Zo besluit de bespreking in Uitzicht (nummer 2, 2017) van Monique Posthumus’ boek ‘Kanker & Cannabis – mijn zoektocht naar heling’.
In datzelfde nummer zegt Berry Dibbets: ‘Mijn lever is voelbaar gekrompen. En hoewel ik nog maar een paar weken te leven zou hebben, ben ik er anderhalf jaar laten nog. In prima conditie!’ Bij Posthumus verdwenen de uitzaaiingen, uit de lies en uit de lever. De primaire tumor in de darm kromp en zo promoveerde haar status van palliatief naar curatief. En Dibbets kreeg er nog eens twee jaar bij.
Allebei met gezonde voeding en dito leefstijl, maar zonder enige verdere vorm van behandeling. In de hiërarchie van wetenschappelijk bewijs staan individuele ervaringen helemaal onderaan. Het kan ook toeval zijn. Veel gevallen bij elkaar, vormen de basis voor de volgende laag in het bouwwerk van wetenschappelijk bewijs. Voor cannabis bij leverkanker lijkt dat nu zo ver te zijn. ‘Grootschalig onderzoek’ is de pilotstudie die in Groningen op stapel staat nog niet. Maar het kan een volgende stap worden naar de top van de ‘bewijspiramide’.
Bijna jammer dat de sterkste anti-kankereffecten van dit natuurlijke en niet-toxische middel zich met name bij leverkanker lijken voor te doen. Want met achthonderd gevallen per jaar komt deze soort relatief zelden voor. Al is de verviervoudiging van het aantal diagnoses sinds 1990 alarmerend genoeg. Overigens zien onderzoekers van de Universiteit van South California cannabinoïden als een belofte bij hersenkanker.
Gerard & Suus banner advertentie
Ziekenhuis vierkant
Leverkanker genezen na gebruik cannabisolie - UMCG start onderzoek
Twee patiënten met uitbehandelde leverkanker zijn genezen na het gebruik van cannabisolie. Zij begonnen daar na hun diagnose mee en ondergingen geen verdere behandelingen. Respectievelijk twee en vijf jaar later blijken de twee tachtigers tumorvrij. De gebeurtenissen zijn voor het Universitair Medisch Centrum Groningen aanleiding een pilotstudie te starten in uitbehandelde patiënten.
Lees verder

roderoos728
Ruim aandacht voor de 'stille oorlog tegen kruiden' in nieuwste Uitzicht
Moeten we bang zijn voor thee met venkel, anijs en karwijzaad? Waarom dringt de minister aan op een totaal verbod van sint-janskruid in kruidenpreparaten op basis van onderzoek in proefdieren. Is dat nodig?
Speciaal voor Uitzicht zette wetenschapsjournalist Tedje van Asseldonk, tot 2018 hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Fytotherapie (Kruidengeneeskunde), uiteen wat er speelt. Ook in dit nummer: een interview met Herman die 6 jaar geleden na de operatie van een hersentumor afzag van chemotherapie en nog veel meer. Wordt nu lid (€ 2,92 euro p/mnd) om deze uitgave volgende week direct te ontvangen of koop dit nummer los in de webshop.

04per4MagA4FCc cover
AQV
Nelly
Incasseringsvermogen
Hoeveel kan een mens incasseren? In ieder leven zijn er tegenslagen die verwerkt moeten worden. Meestal zijn we flexibel genoeg om ze op te vangen, constateert Nelly Visser. Maar bij haar volgden de nare zaken zich in een iets te snel tempo op. Gelukkig kan ze het steeds weer opbrengen om naar haar lichaam te luisteren, schrijft ze in haar nieuwe column.
Lees verder
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
Aanvullende behandelingen bij gliomen
Mensen met de diagnose glioom maken veelvuldig gebruik van alternatieve en aanvullende behandelingen. Onderzoekers van de Universiteit van Zuid Californië (USC) beoordeelden het schaarse klinische onderzoek op toxiciteit en op de uitkomsten ‘totale overleving’ en ‘progressievrije overleving’.
Lees verder


zuurstoftherapie
Vitals banner mei 2021
En verder:
 • ESFA oordeelt na 9 jaar onderzoek: witte kleurstof E 171 blijft langdurig in de lever achter en is ‘mogelijk’ kankerverwekkend
 • Toevoegingen in wijn. Slaagt de Europese Commissie er na dertig jaar wel in de additieven op het wijnetiket te krijgen? Foodwatch
 • Banaan de sigaar door dodelijke schimmel
 • Dick ‘Het Pillenprobleem’ Bijl genuanceerd en genadeloos tegelijk. Pandemie illustreert hoe de regering ‘zaken doet met de industrie en een paar dierenartsen’. Kijken
 • Eerste ontlasting pasgeborene heeft voorspellende waarde gezondheid
 • Meer kinderen en jonge mensen (4 - 25 jaar) met overgewicht
 • Leefstijlgeneeskunde in UMC's Groningen en Amsterdam
 • Kijktip: de verborgen connectie tussen slaap en dementie
 • Op 14 mei verzorgt MMV-kokkin Gina een gratis kookles. Opgave via info@ginabeijen.nl
 • Leren koken volgens MMV-richtlijnen? Op 12 mei en 3 juni verzorgt Angelique den Engelsen privé kookworkshops. Duur: van 10.15 tot 13.00 uur. Kosten: € 60,- info@gezondgoed.nu
 • Op 12 juni vindt de ALV plaats van 10.30 tot 12.00 uur. Opgave via cb@mmv.nl
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px