mailheader
De kip of het ei

Naar aanleiding van archeologische vondsten kwam in een wetenschapsrubriek een creatieve hypothese voorbij over de vriendschap tussen mens en hond. Die zou zijn ontstaan in lange, strenge winters. Onze jagende voorouders voerden de wolven dan overtollig vlees. En aangezien de liefde ook bij wolven door de maag gaat, veranderde de verhouding van concurrentie naar samenwerking. Van vijandschap naar vriendschap.
Mooi, die band tussen mens en dier. Maar overtollig vlees in lange, strenge winters?! Dat zat zo: het wild had dan zo lang niet gegeten dat hun vlees geen vet meer bevatte. Voor wolven geen probleem, maar voor mensen wel. Ze leden liever honger dan zich met een overdosis dierlijke eiwitten te vergiftigen. Een typisch geval van levensreddende ‘vleeswalging’.
Psychologen ontdekten dat een deel van de vleeseters in hun onderzoeksgroep, een afkeer van vlees leken te hebben. Waarom ze het dan toch eten? Misschien denken ze wel dat vlees gezond is. In hetzelfde bericht aandacht voor een onderzoek waarin vegetariërs qua gezondheid met 13 tegen 3 voorstaan op vleeseters. Zoals het hoort benadrukt de verantwoordelijke professor dat zijn studie geen bewijs vormt voor een oorzakelijk verband.
Misschien is er een andere reden waarom vegetariërs beter scoren dan omnivoren. Misschien veroorzaakt dat wat ze gezonder maakt toevallig ook dat ze vegetarische neigingen krijgen. Wat was eerder, de kip of het ei? Twijfel helpt de wetenschap vooruit. Zoals een keuze uit overtuiging een mens vooruit kan helpen. Dat we alleseters zijn, wil nog niet zeggen dat we alles moeten eten. In het Moermandieet is de eeuwige vraag over de kip of het ei allang beantwoord. Het ei natuurlijk.
Gerard & Suus banner advertentie
Col
Frisdrankgebruik verdubbelt kans op vroege darmkanker
Onder de vijftig is darmkanker een zeldzaamheid. Maar wel steeds minder zeldzaam. Amerikaanse onderzoekers keken daarom naar het verband tussen gesuikerde frisdrank en de ontwikkeling van darmkanker op jonge leeftijd. Twee consumpties of meer, verdubbelde deze kans ten opzicht van ‘geheelonthouders’.
Lees verder
roderoos728
Erasmus test cannabis op celkweken
Erasmus Medisch Centrum is begonnen met onderzoek naar het effect van cannabisolie bij hersentumoren. In eerste instantie op celkweken. Als de resultaten daar aanleiding toe geven, komt onderzoek in patiënten op de agenda.
Lees verder

Cannabis
AQV
Ikaria
Radioactiviteit, nog een reden om te luchten
Radon is een radioactief gas dat altijd in kleine hoeveelheden aanwezig is. De risico’s ervan zijn klein, maar hogere concentraties binnenshuis zijn ongewenst. Het RIVM adviseert daarom te ventileren. En zocht uit welk soort radonmeter de beste keus is om de concentraties thuis of op het werk te meten.
Lees verder
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
Vleeseters met een afkeer van vlees
Een deel van de mensen die zichzelf als vleeseter bestempelen, blijkt ‘een tamelijk sterke afkeer’ te ervaren bij het zien van foto’s die bereide vleesproducten afbeelden. Ander onderzoek toont aan dat vegetariërs gezonder zijn dan carnivoren. Zelfs als ze roken en drinken.
Lees verder


Lady Gaga vleesjurk vierkant
Vitals banner mei 2021
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px