mailheader
Blokhuis' kleine stapjes

Daar is ‘ie dan; de leefstijlcampagne van staatssecretaris Paul Blokhuis. Ruim een jaar nadat artsen en wetenschappers in binnen- en buitenland overheden daartoe opriepen. Over de relatie tussen overgewicht, chronische aandoeningen en de kans op een ernstiger beloop van Covid-19 bestond geen enkele twijfel. Bovendien accepteerde het ministerie van VWS in november dat het immuunsysteem al binnen enkele weken in een betere conditie te brengen is.

Oplettende volgers van de persconferenties hoorden minister Hugo de Jonge daar twintig seconden aandacht voor vragen: al met een half uurtje wandelen per dag verbeteren we onze weerstand. Toch leuk om dit parool van Cornelis Moerman eindelijk eens uit de mond van een minister van Volksgezondheid te horen.
Rond kerst waren er zelfs televisiespotjes die een dagelijkse wandeling promootten als iets dat je zelf kunt doen om je weerstand tegen het coronavirus te versterken. Aan een bredere leefstijlcampagne werd ‘keihard gewerkt’, antwoordde Blokhuis ongeduldige Kamerleden in februari.

De neiging cynisch te doen over het resultaat van dat keiharde werken is moeilijk te bedwingen. ‘Ga eens op een been staan tijden het tandenpoetsen’ of ‘Wissel koekjes voor volkoren crackers’ als leefstijlmedicijn tegen een ernstige infectie. Het zijn wel heel kleine stapjes, zo aan het eind van de pandemie. Moet dat de draai teweegbrengen? Een rechtgeaarde foodie hoopt op meer ambitie: ‘Bak je eigen brood van biologisch volkorenmeel’ of ‘Bezoek de groenteboer want tachtig procent van het supermarktaanbod is ongezond’.

Dat geeft ongetwijfeld problemen met de andere adverteerders. Microstapjes schijnen het hoogst haalbare te zijn. En toch is het al heel wat, die Nederlandse aandacht voor leefstijl. In Duitsland hoor je er niemand over. Het is geen toeval dat Nederland per duizend inwoners minder coronadoden heeft dan Duitsland. Bij nota bene twee keer zoveel besmettingen! Nederlanders zijn minder zwaar, leven langer, slikken meer vitamine D, zijn kortom gezonder en daardoor weerbaarder tegen infecties.

En wie bereid is grote stappen te zetten die mag op grotere successen hopen. Zoals Frank Lageweg die met smaak anderhalve kilo groenten per dag verorbert. Bij Frank thuis spreken ze inmiddels van ‘macula regeneratie’.Gerard & Suus banner advertentie
Frank lageweg foto vierkant
Frank remt macula degeneratie met voeding: 'Mijn zicht verbeterde sterk'
De diagnose macula degeneratie kwam voor Frank Lageweg (49) vijf jaar geleden ‘als een mokerslag’. ‘Kijk maar goed naar je kinderen, want over een paar jaar kan je ze niet meer zien’, voorspelde de bedrijfsarts. Met grote hoeveelheden groenten en fruit wist Frank het tij te keren. Sterker: ‘Mijn zicht verbeterde sterk en mijn leven is weer normaal.’
Lees verder
roderoos728
Leefstijl bij genetisch kankerrisico meest effectief
Kanker wordt soms voorgesteld als een kwestie van toeval en pech. Pech met de genen bijvoorbeeld. Een recente observationele studie toont echter dat een gezonde leefstijl de kans op darmkanker bij een hoog genetisch risico sterker doet afnemen dan bij mensen met een normaal risico.
Lees verder

Roulette vierkant
AQV
Meloen
Grote groente-eters ervaren minder stress
Mensen die dagelijks minstens een halve kilo groenten en fruit eten, hebben tien procent minder stress dan mensen die niet verder dan twee ons komen. Dit effect is het sterkst bij mensen van middelbare leeftijd. ‘Wat suggereert dat dieet een sleutelrol speelt in het geestelijk welzijn.’
Lees verder

Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
Leefstijlcampagne VWS van start
Met reclamespotjes en een website is de in november door staatssecretaris Blokhuis aangekondigde leefstijlcampagne sinds gisteren van start. De tientallen praktische tips vermijden hete hangijzers. Tegelijkertijd dringen de academische ziekenhuizen er bij de informateur op aan meer werk te maken van ziektepreventie.
Lees verderFitopjouwmanier vierkant
Vitals banner mei 2021
En verder:
  • Diabetes voorkomen met voeding en supplementen
  • 25 procent meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes
  • Voedselrichtlijn in België: 'Wat goed is voor ons, is ook goed voor het milieu.'
  • Teveel vet, zout en suiker! Maak ons eten weer gezond!
  • Bezoek een ecologische tuin op 5 en 6 juni
  • Vragen over voeding of de bereiding ervan? Op maandag 26 mei maart is het gratis MMV-voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461 (houd het lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • Leren koken volgens MMV-richtlijnen? Op 3 juni verzorgt Angelique den Engelsen privé kookworkshops. Duur: van 10.15 tot 13.00 uur. Kosten: € 60,- info@gezondgoed.nu
  • Op 12 juni vindt de ALV plaats van 10.30 tot 12.00 uur. Opgave via cb@mmv.nl
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px