mailheader
Week van de teek

Tien, twaalf jaar geleden stond de schapenteek in het middelpunt van de belangstelling. Van de vele parasieten die uit zijn op ons bloed was deze echt een naarling. Een deel van de teken is namelijk besmet met Borrelia burgdorferi, een bacterie die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Onbehandeld kan deze infectieziekte ernstige complicaties in de gewrichten en de hersenen tot gevolg hebben.
Daar waren voorbeelden van. Ook van patiënten bij wie de diagnose nooit gesteld was, omdat de test vals negatief was. Onduidelijk was hoe groot dat risico was en zoals het gaat met herontdekte gevaren, volgde er een overreactie. Leeuwarden Medisch Centrum profileerde zich als Lyme-expertisecentrum en veel huisartsen namen het zekere voor het onzekere. Tekenbeet? Meteen een antibioticakuur.
Met naar schatting 27.000 gevallen van Lyme per jaar en nog veel meer tekenbeten, laat het zich raden hoeveel darmproblemen daardoor ontstaan zijn. Over de kans op langdurige klachten is dankzij grootschalig onderzoek nu een stuk meer bekend. Ruim een kwart van de mensen kampt een jaar na een behandelde infectie nog met vermoeidheid, concentratieproblemen en/of pijn. Het verschil met de controlegroep was zes procentpunten.
Misschien is dát wel het nieuws: ruim een vijfde van de mensen rapporteert ook zonder Lyme chronische vermoeidheid, concentratieverlies en/of pijn. Komende week belooft prachtig weer te worden. Het tekenrisico is hoog. Dus neem de noodzakelijke voor- en nazorgsmaatregelen, maar gá de natuur in. Het nut van gezonde beweging overtreft het risico van Lyme ruimschoots!
Gerard & Suus banner advertentie
Acupunctuur
Enquête voor uw zorgverlener
Ongeveer de helft van de Nederlandse kankerpatiënten maakt naast de reguliere behandelingen gebruik van aanvullende zorg. Wat oncologisch verpleegkundigen, behandelend artsen en zorgmanagers met dat gegeven doen, is grotendeels onbekend. Een enquête kan daar klaarheid in brengen, mits uw zorgverlener vijf minuten de tijd neemt de online vragenlijst in te vullen.
Lees verder
roderoos728
Geheugen- en concentratieproblemen na kankerbehandeling
Kanker en de behandeling ervan, verzwakt het cognitieve functioneren. Dat ervaren veel kankeroverlevers, met name degenen onder vijftig jaar. Artsen en (ex-)patiënten zouden zich daar bewust van moeten zijn, stellen onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Nederland.
Lees verder

Concentratie
AQV
kookles MMV nov 2019 klein
Een geluk bij een ongeluk
Halverwege haar werkzame leven, op 46-jarige leeftijd, maakte Marjan Smoorenburg de overstap naar voeding. Daarvoor hield ze zich als ambtenaar bezig met volstrekt andere zaken, zoals plattelandsontwikkeling. Voeding werd een passie, waar ze van profiteerde toen ze met kanker geconfronteerd werd. Ze is nog iedere dag blij en dankbaar met de switch, schrijft ze in haar nieuwste column.
Lees verder

Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
Chronische klachten na ziekte van Lyme
Vermoeidheid, concentratieverlies en pijn. Meer dan een kwart van de mensen die de ziekte van Lyme opliep, bleef langdurig met een of meer van deze klachten zitten. Dat blijkt uit onderzoek onder 1135 behandelde lymepatiënten door het RIVM en de academische ziekenhuizen van Nijmegen en Amsterdam.
Lees verderOriginal Title: BullsEye_0070.jpg
Vitals banner mei 2021
En verder:
  • Prijs gezond voedsel steeg laatste tien jaar sneller dan prijs van ongezond voedsel
  • Column: Wie maalt er om een appel als hij werkloos en eenzaam is?
  • In fabrieksvoedsel zit teveel suiker, zout en het slechtste vet. Teken de petitie: Maak ons eten weer gezond!
  • Sportrusten tegen het snaaien
  • Luistertip: wat heeft DNA met kanker te maken?
  • Kijktips: vier pod/vodcasts van de AVIG over de kracht van het zelfherstellend vermogen. Met oud Tweede Kamerlid Sabine Uitslag als interviewer.
  • Leren koken volgens MMV-richtlijnen? Op 3 juni verzorgt Angelique den Engelsen privé kookworkshops. Duur: van 10.15 tot 13.00 uur. Kosten: € 60,- info@gezondgoed.nu
  • Op 12 juni vindt de ALV plaats van 10.30 tot 12.00 uur. Opgave via cb@mmv.nl
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px