mailheader
Stress en pijn

Goed nieuws is geen nieuws en omgekeerd. Wordt ergens door verstandig handelen een vreselijk ongeluk voorkomen dan is dat geen nieuws. Alleen zelden en meestal pas na decennia. Zoals die Russische generaal die in het heetst van de koude oorlog alle alarmsignalen van het nucleaire verdedigingssysteem negeerde en zo in zijn eentje een atoomoorlog voorkwam. Hij redde miljoenen levens en verloor zijn carrière.

Wat de nieuwsprogramma’s serveren is een selectie uit de dagelijkse oogst aan moord, doodslag, list en bedrog. Het nieuwsmenu verandert met de seisoenen mee. Schaatsgewonden, hittedoden, coronaprofiteurs en straks weer voetbalrellen. De helft van het nieuws maakt boos, de andere helft maakt bang en verdrietig. In beide gevallen is stress het resultaat. Alleen daarom al verdient het aanbeveling nieuwsmedia met mate en een korreltje zout te consumeren. Zowel de alternatieve als de mainstream media.

Dat geldt ook voor wetenschappelijke nieuws. Of dat nu tot de conclusie komt dat iedereen zo min mogelijk zout moet eten of zo veel mogelijk supplementen moet slikken om langer te leven. Was het maar zo simpel. Wat je wel met stelligheid kunt zeggen: léés het nieuws. Niet voor niets klinkt al sinds de oudheid de waarschuwing voor beelden. Lezers zijn beter geïnformeerd dan kijkers (bewijst onderzoek ;-)).
Komt bij dat lezen zich laat combineren met muziek. En muziek verlicht pijn omdat het stress vermindert, denken Rotterdamse onderzoekers.

Banner Novaro juni 2021
Germs
Chemo etende bacteriën beschermen darmflora
Van nature in de darm voorkomende bacteriën ruimen giftige restanten van chemotherapie op en beschermen op die manier gevoelige darmbacteriën. Dat zou bijwerkingen van kankerbehandelingen op de korte en lange termijn kunnen temperen.
Lees verder
AQV
Muziek als pijnmedicijn: proefkonijnen gezocht
Ben je gezond, pijnvrij maar wel bereid eventjes flink pijn te lijden voor de wetenschap? Dan verwelkomende de onderzoekers van Erasmus MC’s Pijnpoli je met open armen. Zij hopen meer inzicht te krijgen in de vraag waarom muziek pijnstillend kan werken. ‘Je merkt dat muziek als behandeling nu toch vooral als een controversiële methode wordt gezien.’
Lees verder

Bob
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
Uitzicht_Frits Muskiet_Z7A6378
Nieuwe DASH-bevindingen over natrium schreeuwen om korrel zout
De DASH-zout studie geldt als ‘sterk bewijs’ dat de bloeddruk het meest gebaat is bij een voeding met veel groente en fruit én weinig zout. Onlangs presenteerden DASH-onderzoekers nieuwe bevindingen die in hun ogen aantonen dat een zoutarm dieet gunstig is voor de gezondheid van ieders hart. Wie de data nauwkeurig bekijkt, moet concluderen dat de onderzoekers ons met een halve waarheid bij de neus nemen, schrijft Frits Muskiet in een nieuwe column.
Lees verder

roderoos728
In acht weken tijd twee jaar jonger
Een leefstijlprogramma van acht weken kan de epigenetische leeftijd met twee jaar verlagen. Dat toonde een internationale groep onderzoekers in een kleine klinische studie. Het protocol voorzag in gezonde voeding, voldoende slaap, beweging, ontspanning en suppletie met probiotica en micronutriënten.
Lees verder


Anti aging
Medifoton
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px