mailheader
Natuur en frituur

De voedingsrichtlijn voor schoolkinderen is ‘vrij streng’, filosofeert een deskundige op het gebied van vroegtijdige ontwikkeling van de ‘cardio-metabole’ functie bij kinderen en de rol daarin van de omgeving. ‘We discussiëren erover of we de norm misschien moeten aanpassen.’ En dan bedoelt ze niet de nog veel ‘strengere’ richtlijnen van het Moerman- of NTTT-dieet.
Een wonderlijke gedachtegang, die men in Nederland niet snel zal betrekken op andere zaken van leven en dood. Zo van: de automobilisten rijden allemaal te hard op deze gevaarlijke weg; misschien moet de maximum snelheid omhoog. Of: op deze school zijn veel geweldsincidenten, misschien moeten we de kinderen bewapenen.
Natuurlijk is het naar om verteld te krijgen dat je kinderen onderweg zijn richting metabool syndroom of erger. Ook al omdat de genen ook een woordje meespreken over de vatbaarheid voor Mac Junkfood & Co. En wat nou als je in de eerste tweeduizend dagen door omstandigheden niet op het spoor bent gezet van een gezonde voedings- en leefwijze? De praktijk leert dat niets onmogelijk is, maar dat de kansen zwaar in voordeel van een status quo liggen. Dus alle beetjes helpen. Zoals een wetenschappelijk verantwoord telefoonspelletje om de ‘vrije wil’ een beetje te conditioneren.

Banner Novaro juni 2021
05per5MagA4FCc cover
Matig met zout - maar waarom? En geldt dat advies voor iedereen?
Matig met zout, adviseren alle officiële instanties. Een nuttig advies voor mensen met ziektes, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en nierschade. Maar geldt het ook voor metabool gezonde mensen? En loont het om Keltisch zeezout te eten, omdat hier meer mineralen in zitten? Deze vragen komen in de nieuwste Uitzicht uitgebreid aan bod. Ook in dit nummer: tips om maximaal gezond te eten met een minimaal inkomen. En het verhaal van Yolanda die al achttien jaar met eierstokkanker leeft.
Word lid van MMV, dan ontvang je 10 x per jaar dit tijdschrift in de bus voor nog geen 3 euro per maand.
AQV
Effect lockdown: werden we meer onszelf?
Mensen met aanleg voor alcoholconsumptie hadden het meeste last van de horecasluitingen, mensen met een aanleg voor depressie rapporteerden meer vermoeidheid en mensen met aanleg voor neurotisch gedrag ervaarden vaker angst voor vaccinaties. De coronabeperkingen vergrootten de erfelijke invloed op het gedrag, concluderen Groningse wetenschappers na een jaar Lifelines Corona-onderzoek.
Lees verder

Lui vierkant
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
Trap tegen junkfood
Spelenderwijs afvallen voor de wetenschap
Gezonde voedselkeuzes maken is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De hardnekkigheid waarmee de kilo’s aan goedwillende levensverbeteraars blijven plakken, bewijst dat gezond eten niet zomaar een keuze is. Het zijn honderden keuzes. Onderzoekers ontwikkelden een gratis telefoonspelletje dat daarbij kan helpen. En de spelers helpen op hun beurt de wetenschap vooruit.
Lees verder

roderoos728
Jong geleerd: 2 procent kinderen eet optimaal
Een langlopende studie onder Amsterdamse kinderen toont dat een gezondere leefstijl op jonge leeftijd, een betere hartgezondheid voorspelt. Slechts twee procent van de kinderen voldeed aan normen van een gezond dieet. ‘De richtlijn is vrij streng. We discussiëren er over of we de norm misschien aan moeten passen.’
Lees verder
Blauwe bessen Kaat
Medifoton
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px