mailheader
Vast wel of niet

Op geboortes na heeft ziekenhuisbezoek zelden een vrolijke achtergrond. Statistisch gezien zijn het levensgevaarlijke plaatsen. De kans in een ziekenhuis te overlijden is talloze malen groter dan in het verkeer. Ook over een gewoon bezoek aan de dokter kunnen we beter twee keer nadenken, leek de nieuwe huisarts te willen zeggen. ‘Toen in Israël de huisartsen staakten, overleed de helft minder mensen dan normaal.’ Hij haalde zijn schouders op en vervolgde met uitgestreken gezicht: ‘Toeval, dacht iedereen. Maar toen de huisartsen later weer staakten, gebeurde precies hetzelfde.’

Problemen tijdig aanpakken is verstandig beleid. Maar zorgmijders hebben ook een punt. Vaak genoeg doen dit soort overwegingen weinig ter zake. Dan is, zoals bij Nelly Visser , de pijn niet te harden en moet er iets gebeuren. En kun je alleen maar hopen dat de twee moeilijkste klussen in de geneeskunde allebei geklaard worden: 1) het probleem vinden 2) het probleem oplossen. Liefst zonder nieuwe problemen te veroorzaken.

Gelukkig zijn veel artsen en medische wetenschappers zich bewust van hun preventieve verantwoordelijkheid. Zij slagen er bijvoorbeeld in onderzoek op te tuigen dat tot doel heeft zo veel mogelijk mensen uit het ziekenhuis te houden. Zoals deze studie waarin de modernste technologie werd ingezet om te ontdekken wat er met het immuunsysteem en de darmbacteriën gebeurt als we vasten.

Er komt ook steeds meer onderzoek naar mogelijkheden om via de voeding de werking van en de bescherming tegen kankerbehandelingen te verbeteren, signaleert Science Magazine. De richtingen die in het artikel voorbij komen, passen de Moermantherapie/NTTT wonderwel. Rigoureuze suikerbeperking, in de vorm van vasten of een ketogeen dieet, en het mijden van bepaalde eiwitten – die toevallig veel in vlees voorkomen.

Uitzonderingen daargelaten is vasten geen standaard onderdeel van de Moermantherapie. Vanwege de toxische belasting. En vanwege het feit dat veel kankerpatiënten ook zonder vasten al de grootste moeite hebben op gewicht te blijven. Een gepensioneerde Moermanarts wijst er op dat het suikervrije, koolhydraatarme, vegetarische Moermandieet met zijn groente-citroensappen praktisch als een vorm van vasten te beschouwen is.
Medifoton
bietensap vierkant
Nieuw voedingspatroon? Eerst vasten
Een natuurlijk voedingspatroon met veel groenten, fruit, peulvruchten en noten is een effectief medicijn tegen hoge bloeddruk. Gaat aan dit dieet een korte periode van vasten vooraf dan is het nog effectiever, tonen Duitse onderzoekers aan. ‘Vasten werkt als een katalysator voor beschermende micro-organismen in de darm.’
Lees verder


roderoos728
Niersteenoperatie zonder nierstenen?!
Nelly Visser werd al jaren geplaagd door pijn in haar flank. De uroloog vond drie vastzittende nierstenen. Omdat ze haar nier in gevaar brachten, was het advies ze te laten verwijderen. Na de ingreep krijgt Nelly te horen dat de operatie geslaagd is, hoewel er geen spoor was van nierstenen. 'Als patiënt moet je alert blijven, maar dit verzin je niet.'
Lees verder

IMG_5021
Dailyvit.gif
Servan vierkant
Anti-kankerdiëten niet langer een vaag idee
Het is vaak lastig vol te houden en er is nog een berg onderzoek nodig, maar er komt steeds meer onderbouwing voor het nut van speciale diëten bij kanker. Science Magazine maakte een rondje langs de wetenschappelijke velden en deed daarbij ook Leiden aan.
Lees verder

AQV
Is zink het antwoord op Covid-19? Helaas is dat onwaarschijnlijk
Zink is een onmisbaar element voor onze gezondheid. Zinksuppletie kan de duur, frequentie en ernst van een verkoudheid gunstig beïnvloeden. 'Een verband tussen een ernstig beloop van COVID-19 en zinktekort is aannemelijk', schrijft Frits Muskiet in dit artikel. 'Gunstige effecten mogen vooral worden verwacht in de vroege fase als het virus actief is. Dat is tot maximaal negen dagen na het ontstaan van symptomen.'
Lees verder

Zink en coronman vierkant
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px