mailheader
De cijfers martelen

Ziekenhuizen evenaren niet de resultaten van de studies op basis waarvan medicijnen hun markttoelating hebben verdiend. Het is voorstelbaar dat een ziekenhuis zich niet geroepen voelt daar aandacht op te vestigen. Bijna een kwart korter leven dan de ‘bijsluiter’ belooft, dan heb je wat uit te leggen.

Een groep Nederlandse ziekenhuizen durfde het aan. Ze deed onderzoek naar de duizenden mensen die in een periode van tien jaar in deze zes ziekenhuizen de diagnose longkanker kregen. Hoe waren ze er aan toe, om welke types kanker ging het, in welk stadium? Toegespitst op de palliatieve behandelingen bleek de ziekenhuisgroep vergelijkbare resultaten te boeken als andere ziekenhuizen in termen van progressievrije overleving en totale overleving. Maar consequent slechter dus dan de klinische onderzoeken waar oncologen en patiënten het van verwachten.

Dat is geen toeval en de oncoloog die op de kwestie promoveerde vond enkele oorzaken die de discrepantie ten dele verklaren. Naar de volledige verklaring blijft het gissen. Big Farmakenner en -criticus Peter Gøtzsche zou het op ouderwetse fraude houden. Van hem is de uitspraak ‘de cijfers martelen tot ze bekennen’. De promovendus gaat niet zover. Zij noemt twee mogelijke aanvullende verklaringen: strenge selectie van de proefpersonen, bijvoorbeeld op motivatie. En de mogelijkheid dat meedoen aan een onderzoek op zichzelf een levensverlengende werking heeft.

Wat kunnen we hier praktisch mee? Twee dingen. Bij het bespreken van de behandelopties vliegen de cijfers in het rond. Daarbij is het een relevante vraag of deze gebaseerd zijn op de praktijk of op klinische onderzoeken. Bij twijfel zeker. En bedenk dat motivatie meer gewicht in de schaal legt dan het nieuwste middeltje. En dat je met de Moerman-/Niet-Toxische Tumor therapie het stralend middelpunt van je eigen onderzoek bent!
Medifoton
Go Back to evolution vierkant
Overgewicht geeft virussen meer kans
Van de patiënten die met COVID-19 op een Nederlandse IC terechtkomen lijden velen aan het ‘metaboolsyndroom’: een combinatie van overgewicht, hoge bloeddruk en een verstoorde glucose- en vethuishouding. Het is een bekende voorloper van diabetes mellitus type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Maar waarom verhoogt het metabool syndroom bij een (virus)infectie de kans op een ernstig verloop? Prof. dr. Frits Muskiet legt in d500 woorden uit hoe dit zit.
Lees verder


roderoos728
Resultaat kankerbehandelingen valt in de praktijk tegen
Er gaapt een kloof tussen de resultaten van kankerbehandelingen in klinische onderzoeken en die in de ziekenhuispraktijk. Vergeleken met de resultaten die fabrikanten aanleveren bij de markttoelating van hun therapie, overleven ‘gewone’ patiënten gemiddeld bijna een kwart korter.
Lees verder


Cramer-van-der-Welle_Santeon vierkant
Dailyvit.gif
Sulvoquinovose
Sulvoquinovose uit groene bladgroenten
Waterstofsulfide is een gas dat we herkennen aan de geur van rotte eieren. Teveel is schadelijk, maar in kleine hoeveelheden is het nuttig. In ontlasting van vegetariërs ontdekten onderzoekers een samenwerking tussen darmbacteriën die een onverteerbare verbinding uit groene bladgroenten omzetten in onder andere waterstofsulfide.
Lees verder
AQV
Check de MMV-Voedingsmiddelenlijst
Is een avocado een vrucht of een groente? Wat is de voedingswaarde van een komkommer? Welke voedingstoffen levert het drinken van gemberthee me op? De MMV-voedingsmiddelenlijst bevat informatie over de voedingswaarde van ruim 200 voedingsmiddelen. En je ziet meteen of ze passen binnen de richtlijnen van het dieet dat je volgt.
Ga naar de voedingsmiddelenlijst

Groentefruit vierkant
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px