mailheader
Huh, spermidine? Ja, uit de Taka Tuka Tuin!

Sinds de eerste voedingswetenschappers halverwege de vorige eeuw op het spoor van het mediterrane dieet stuitten, is de jacht geopend op plantstoffen met speciale eigenschappen. Sommige daarvan schopten het tot voedingssupplement. Zoals sulforafaan en resveratrol. Op de potjes staat dat ze een gezond en gevarieerd voedingspatroon niet kunnen vervangen.

Actueel onderzoek bewijst impliciet dat we deze raad liefst serieus nemen. Er worden namelijk nog steeds bijzondere eigenschappen van andere plantstoffen aangetoond. Van spermidine bijvoorbeeld. Veruit de beste dosering en toediening van al deze natuurlijke therapieën is in vorm van smakelijke maaltijden en voedzame groentesappen.

Wellicht kan het monnikenwerk van Yolanda Perquin-Folmer daarbij behulpzaam zijn. Zij maakte een index van bijna alle recepten uit de laatste vijf Uitzicht-jaargangen. Deze maakt het mogelijk op maand, ingrediënt of type gerecht te selecteren. Yolanda bereidt al haar voeding zelf. ‘Er is een periode geweest dat ik drie uur in de keuken stond, nu red ik het in twee uur.’

Hoeveel uur het kost om de benodigde groenten en fruit ook nog eens zelf te verbouwen, verklapt Marjan Smorenburg niet in haar nieuwste column. Wel wat haar oplevert. Nieuwe energie en biologisch dynamische voeding. ‘Heerlijk vind ik het om met mijn handen in de grond te wroeten, te zaaien en te oogsten. En ook om dit samen met andere tuinliefhebbers te doen.’
Medifoton
Yolanda vierkant
Yolanda maakt receptenindex van vijf jaargangen Uitzicht
Wat eten we vandaag? Als je een antikankerdieet volgt, denk je grondiger na over deze vraag dan de gemiddelde Nederlander. Yolanda Perquin-Folmer (55) maakte een index waarmee ze heel gemakkelijk haar seizoensgroenten in een weekmenu plant. Via MMV deelt ze deze index met iedereen die er gemak van wil hebben.
Lees verder


roderoos728
Tuinieren als therapie - column
Al haar hele leven heeft Marjan Smorenburg een voorliefde voor de natuur. Als andere kinderen in de speeltuin waren, hielp Marjan haar moeder, pionier op het gebied van permacultuur, in de moestuin. Toen ze als volwassene met borstkanker te dealen kreeg, trok ze als vanzelfsprekend ook de tuin in. 'Het was een manier om mezelf in deze moeilijke periode op te laden.'
Lees verder

stressvrij vierkant
Dailyvit.gif
14322256365_f938b178dc_b
Fietstochtje bevordert de eetlust
Matig intensief bewegen kan een effectieve manier zijn om gewicht te verliezen. Of dat ook echt gebeurt, hangt er van af in hoeverre de verbruikte calorieën aangevuld worden. De kans bestaat dat het netto effect nul is, want fysieke inspanning zorgt voor meer eetlust. Handig voor mensen die moeten aansterken, lastig voor mensen die moeten afvallen.
Lees verder
AQV
Intelligent gebruik van spermidine
‘Suppletie met spermidine verbetert de cognitie’, luidt de titel van een onderzoeksartikel dat vorige week verscheen in vakblad Cell Reports. Bevolkingsonderzoek toont een duidelijke levensverlenging voor mensen met de hoogste innames. Voedingsmiddelen die centraal staan in het Moerman-/NTTT-dieet bevatten de hoogste gehaltes spermidine.
Lees verder


Oud_Bokrijker vierkant
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
En verder:
Vragen over voeding? Op maandag 26 april is het gratis voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461 (lidmaatschapsnummer bij de hand houden).

MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px