mailheader
Fermenteer en floreer

Eerst het slechte nieuws dan maar. Nederland bungelt helemaal onderaan in Europa waar het gaat om de publicatie van medicijnonderzoek. Sinds 2004 geldt er een rapportageplicht in een openbare Europese database. Nederlandse universiteiten, ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven laten zich daar zo goed als niets aan gelegen liggen: van slechts tien procent van de exclusief Nederlandse studies zijn resultaten in de databank terug te vinden.
Voor zover bekend hebben de Nederlandse media het nieuws gemist en was de reactie van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) dus exclusief voor MMV. De CCMO-voorzitter betreurt het, zegt toe zich actiever te gaan opstellen en verwacht op dit punt veel van een Europese verordening die januari aanstaande van kracht wordt. Gek genoeg noemt de chef klinisch onderzoek van farmaceut MSD diezelfde verordening ‘een kans voor open doel’.
Wat ook te denken geeft is dat onderzoek naar de naleving van Europese regels niet door de Europese Commissie zelf in opdracht wordt gegeven. We danken deze informatie aan een paar onderzoekers aan de universiteit van Oxford, waaronder Ben Goldacre – bekend van zijn boek ‘Bad Pharma’. De financiering van het onderzoek komt van een filantropisch echtpaar uit de VS. Nu we weten dat je in Nederland net zo lang kunt klooien met medicijnen tot je de gewenste uitkomst hebt, is het misschien minder angstwekkend dat voor klinische onderzoeken met medische hulpmiddelen nóg minder openheid gevraagd wordt.
Dan nu het goede nieuws. Er is weer een onderzoek verschenen dat junkfood de plek geeft die het toekomt: als directe veroorzaker van ziekte. En een onderzoek dat toont hoe traditionele voedselbewerking – fermentatie – het microbioom en het immuunsysteem direct vooruit helpt.
Raw Milk banner
Kombucha
Immuunstatus verbetert door gefermenteerd voedsel
Een diverser microbioom, verbeterd immuunsysteem en lagere ontstekingswaarden. Dat zagen onderzoekers van Stanford Medical School gebeuren bij een dieetinterventie met gefermenteerd voedsel. De positieve invloed op microbioom en immuunsysteem was in deze studie duidelijk sterker dan bij een vezelrijk plantaardig dieet. Lees verder
AQV
Help jezelf en anderen
Gezond leven is een uitdaging. Al liggen de uitdagingen bij mensen met kanker soms wel op een ander vlak. Want aankomen, hoe doe je dat? En hoe bespreek je je voedingstherapie met je oncoloog? Het MMV-platform ‘Gezondlevenmetkanker’ helpt je de mogelijkheden in jezelf en in je omgeving te vinden en te benutten. Meld je (gratis) aan en word wijzer.
Lees verder
Zelfonderzoek vierkant
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
Trials-tracker-573x346
Publicatieplicht klinisch onderzoek: Nederland bungelt onderaan
Transparantie in de klinische onderzoeken naar medicijnen en hulpmiddelen is in Europa ver te zoeken. Nederland is het slechtste jongetje van klas. Hooguit tien procent van de wettelijk verplichte informatie wordt gedeeld. Dat blijkt uit onderzoek door een team uit Oxford en TranspariMED. Sancties blijven vooralsnog uit.
Lees verder


Vitals banner juli 2021
Ultrabewerkt voedsel vergroot de kans op darmontsteking
Vermoedens bestaan al langer, maar bijzonder veel statistische ondersteuning was er nog niet voor een link tussen ultra bewerkte voeding en darmontsteking. Epidemiologen uit 21 landen sloegen aan het rekenen. Ze kwamen uit op een ruim tachtig procent hogere kans voor de groep die het meeste junkfood at ten opzichte van de groep die dat het minste deed.
Lees verder

Body Junkfood
Alfytal broccoli sprouts
En verder:
  • 'Overgewicht is uitgedijd tot volksziekte nummer 1'
  • 'Spontane ontkenningen zijn verdacht.' Psychiater Bram Bakker over het taboe op bang zijn
  • Kinderen gezonde eetgewoonten aanleren? Beloon ze dan niet met snoep
  • Meer kans op depressie bij verhoogde bloedsuikerwaarde (diabetes type 2)
  • Ultrabewerkt voedingspatroon? Dan zit je al snel aan je suiker- en zoutmax
  • Voedingsspreekuur- Vragen over voeding? Op maandag 19 juli is het gratis voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461 (houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand).
  • Regio Elst (Gld): op 2 augustus en 1 september geeft MMV-kookdocent Angelique den Engelsen kookworkshops over het Moermandieet. Kosten: € 60. Van 10.15 tot 13.00 uur. Aanmelden via info@gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 2e kwartaal 2021
roderoos728