mailheader
Kersen plukken

Cherry picking is de populaire term voor wat in wetenschappelijke taal ‘selectie bias’ wordt genoemd. Uitzoeken wat in je kraam te pas komt. Wat het beste past bij wat je wilt aantonen. Kersen plukken dus. De journalistiek heeft ook een fruitmetafoor bij het selectieproces: de krenten uit de pap halen. Dat mag zolang de waarheid geen geweld wordt aangedaan. Maar het is een dunne lijn.

Een krent die gisteren door verschillende wetenschapsrubrieken uit de pap werd gevist ging over onbetrouwbare informatie over kankerbehandelingen op sociale media. Een derde deel van de tweehonderd meest gelezen artikelen over de vier meest voorkomende kankersoorten zou onjuiste informatie bevatten. Daar weer driekwart van bevatte informatie die schadelijk kon zijn voor de gezondheid van patiënten.
Divitaal had er best een artikel van willen maken. Het is nuttig te weten welke behandelingen de bron van dit nieuws als gevaarlijke onzin bestempelt. Daar komt je echter niet achter zonder te betalen. Van de publicatie in the Journal of the National Cancer Institute is alleen de samenvatting openbaar. Ook het interview met de eerst auteur op Euralert geeft geen voorbeelden. Een zwaktebod.

De krenten die Divitaal wel uit de pap vist zijn bij voorkeur 'open source'. Zoals het nieuwtje over de uitgeschakelde vitamine D-receptor in agressieve tumorcellen. En bij voorkeur is het onderwerp ook praktisch toepasbaar. Een nieuw ontdekt voordeel van een oude ademhalingsoefening, een spelletje dat helpt junkfood te mijden of het stimulerende effect op de hersenen van buiten zijn,
Maar de komende drie weken worden er even geen kersen geplukt en krenten gevist. De redactie gaat bessen plukken. Echte bessen, in de buitenlucht. Tot in de pruimentijd!
Raw Milk banner
06per6MagA4FCc-cover-1
Extra dik zomernummer van Uitzicht onderweg
Komende week ploft bij de leden van MMV een extra dikke Uitzicht op de mat. Met bonusinterviews en -bijdragen van pioniers in de gezondheidszorg. Mensen die in hun vakgebied met overtuiging tegen de stroom inroeien. Zo levert longarts Wanda de Kanter strijd tegen de tabakslobby, maken cardiologen Angela Maas en Janneke Wittekoek een duurthema van de ongelijke behandeling van het vrouwenhart, loopt Dick Bijl te hoop tegen het pillenprobleem, de ‘Eetschrijver’ tegen junkfood en pleit hardlooppsychiater Bram Bakker onvermoeibaar voor leefstijl bij psychische klachten. Deze bijzondere uitgave geeft MMV cadeau om het coronaleed van de afgelopen tijd te verzachten.
Ook dit blad ontvangen? Klik dan hier!
AQV
Vitamine D en melanoom
Een goede vitamine D-status helpt kanker voorkomen, suggereert bevolkingsonderzoek. Ook lijkt het remmend te werken op de groei en het overlijden aan diverse soorten kanker.
Agressiviteit blijkt te ontstaan als tumorcellen hun vitamine D-receptor verliezen. Een laboratoriumstudie suggereert dat vrij onbekende metabolieten van vitamine D in zo’n geval wel een effect kunnen hebben.
Lees verder
Zwemsteiger Laar vierkant
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
Aardbei
Buiten groeien bomen en ook hersenen
Hersenen gedijen in de buitenlucht. Ze groeien letterlijk als ze veel tijd buiten doorbrengen, toont mri-onderzoek. In potentie relevant voor hoe we ons voelen en gedragen, concluderen onderzoekers van het Max Planck Instituut in Berlijn. De resultaten zijn ‘aanvullend bij het anekdotische bewijs van wandelen als bevorderend voor stemming en gezondheid.’
Lees verder
Vitals banner juli 2021
Waterstofgaswater: revolutionaire antioxidantentherapie
Los een beetje waterstofgas (H2) op in je drinkwater, neem daarvan zo’n 1,5 liter per dag en consumeer daarmee een hoeveelheid antioxidanten die gelijk staat aan 38 worteltjes, 516 appels of 756 bananen (1). Hebben de antioxidant onderzoekers (2) zich decennia voor niets in het zweet gewerkt? Of is dit te mooi om waar te zijn?
Lees verder

Waterstof liggend
Alfytal broccoli sprouts
En verder:
  • Onderzoek: vrucht van de plant waarschuwt 'moeder' bij gevaar
  • IKNL: internet belangrijke bron van informatie voor mensen met kanker
  • Verbetering darmkankerscreening in de maak
  • Last van de volgende hittegolf? Klachten hier. Argos onderzoekt het
  • Studie verschaft iets meer inzicht over waarom tumoren uitzaaien
  • Persoonlijke groei gebeurt buiten je comfortzone, het kost pijn en moeite
  • Luistertip: hoe word je gelukkiger? (o.a. door anderen lief te hebben)
  • Voedingsspreekuur- Vragen over voeding? Op maandag 2 augustus is het gratis voedingsspreekuur van 10 tot 12 uur. Bel 06-57574461 (houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand).
  • Regio Elst (Gld): op 2 augustus en 1 september geeft MMV-kookdocent Angelique den Engelsen kookworkshops over het Moermandieet. Kosten: € 60. Van 10.15 tot 13.00 uur. Aanmelden via info@gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 2e kwartaal 2021
roderoos728