mailheader
De paden op met MMV

Weer een studie die grote voordelen toont van een gezonde leefstijl tegen kanker. De onderzoekers maakten gebruik van een grote DNA-databank en genetische risicoscores voor twintig soorten kanker. Wat blijkt? Nagenoeg iedereen heeft een verhoogd risico op tenminste één soort kanker. En aangezien een gezonde leefstijl het risico in alle gevallen verlaagt, raden de onderzoekers het iedereen aan. Ook al de is de urgentie voor mensen met een verhoogd risico het grootst.

Het is een boodschap die luider zou mogen klinken. Veel luider. Te veel mensen gaan er voor het gemak vanuit dat kanker iets is dat je overkomt. In de genen besloten ligt. Een slechte kanskaart in een spel waarin alleen de officiële behandelprotocollen uitkomst kunnen bieden. Een halve waarheid en bedroevend weinig medische wetenschappers steken energie in de correctie van deze denkfout. Weer een patentmedicijn als oplossing voor een leefstijlprobleem.

Hoe overbodig het ook mag schijnen, ook op deze plaats de verplichte disclaimer: ziek worden is geen kwestie van eigen schuld en ook wie altijd ultra gezond leeft kan kanker krijgen. Het gaat erom dat de verkeersleiding de wissels omzet die nodig zijn om de trein van de volksgezondheid op een ander spoor te krijgen. Tot die tijd blijft het spoorzoeken.
Het zou zomaar een gespreksonderwerp kunnen zijn tijdens een van de wandelingen die MMV organiseert. Of meer persoonlijk: strategieën die de langetermijnbijwerkingen van behandelingen dragelijker maken, zoals bijvoorbeeld Sophie Hospers die tijdens haar wandelingen toepast.
Gerard & Suus banner advertentie
UK Biobank
Genetisch kankerrisico voor iedereen verhoogd
Van de honderdduizenden deelnemers aan de UK Biobank heeft 97 procent een verhoogd genetisch risico op tenminste één type kanker. ‘Dat wijst op het belang van de gezonde leefstijl voor iedereen’, zegt Guangfu Jin die onderzocht in hoeverre leefstijl het kankerrisico beïnvloedt.
Lees verder
AQV
Ik ga op reis en ik neem mee...
Ik ga op vakantie en ik neem mee….Kent u dat spelletje? Dan moet je om de beurt zeggen wat voor item je meeneemt en er vervolgens iets aan toevoegen. Als je een item uit het rijtje vergeet ben je af. Tijdens het pakken van mijn koffer realiseer ik me welke impact kanker heeft – zes jaar na dato.
Lees verder
20161230_Sophie_HR_002_ vierkant
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
wandelen
Wandelen met MMV
Wandelen sterkt weerstand en spieren, wekt de eetlust en geeft de stofwisseling een zwiep in de juiste richting. Daarnaast verbetert een wandeling de stemming en de kwaliteit van de slaap. In gezelschap op pad gaan dient bovendien de sociale contacten. Alle reden dus om mee te lopen met een van de MMV-wandelingen die in september van start gaan. Of er zelf een te organiseren.
Lees verder
Dailyvit.gif
Vet dieet verstikt mitochondriën
Een hoog-vetdieet verzwakt de zuurstofopname in darmcellen en verhoogt de hoeveelheid nitraat in het darmslijmvlies. Dat bleek in een studie met proefdieren de darmfunctie te verzwakken. Darmbacteriën begonnen onder deze omstandigheden een potentieel schadelijke stof te produceren.
Lees verder


Vet voer
Alfytal broccoli sprouts
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 2e kwartaal 2021
roderoos728