mailheader
De hoge C

Het was 1944. Aan de fronten stierven soldaten door geweld en honger, achter de fronten stierven burgers door honger en geweld. In de krankzinnige logica van oorlog wint de partij die tegelijk de meeste slachtoffers kan maken én de meeste mensen kan redden. Zo werkten wetenschappers met evenveel ijver aan de ontwikkeling van de atoombom, als aan de vraag hoeveel van welke nutriënten nodig zijn om mensen in leven te houden.
In de VS hongerden proefpersonen zich onder leiding van Angel Keys uit, in Groot-Brittannië liepen soortgelijke studies. De vrijwilligers voor deze studies bestonden hoofdzakelijk uit gewetensbezwaarden. Zo konden zij hun land dienen zonder geweld te gebruiken. De ‘scheurbuikstudie’ onder leiding van Hans Krebs, een uit Duitsland gevluchte oud-leerling van Nobelprijswinnaar Otto Warburg, was gevaarlijk genoeg.
Want het ging er bij deze studie tenslotte niet om de optimale hoeveelheid vitamine C te bepalen voor een goede gezondheid op de lange termijn. Doel was de preventie van scheurbuik en het daarmee samenhangende risico op acuut hartfalen. Hans Krebs ontving zijn eigen Nobelprijs; voor het op de kaart zetten van de naar hem vernoemde citroenzuurcyclus. De Wereldgezondheidsorganisatie verdient geen prijs voor hun nog altijd veel te lage vitamine C-advies.
Gerard & Suus banner advertentie
vitamine C
Historische vitamine C-studie gecorrigeerd
Hoeveel vitamine C is minimaal nodig om scheurbuik te voorkomen en te genezen? De ‘scheurbuikstudie’ die in 1944 begon, gaf het antwoord: heel erg weinig. Tot op de dag van vandaag baseert de WHO baseert haar aanbeveling deels op deze experimenten. Her-analyse van de oorspronkelijke data rechtvaardigt echter meer dan een verdubbeling van het WHO-advies, concluderen Amerikaanse wetenschappers.
Lees verder
AQV
Mogelijk sekseverschillen bij nabootsend vasten
Aanpassing van etenstijden kan het lichaam in een toestand brengen die vergelijkbaar is met vasten. Dat belooft gezondheidsvoordelen die eveneens vergelijkbaar zijn. Onderzoek met proefdieren geeft echter aanwijzingen dat de effecten tussen vrouwen en mannen flink kunnen verschillen. Juist op het punt waar het velen om te doen is: afvallen.
Lees verder
Alarm klok
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
Zwemsteiger Laar vierkant
De paradoxale zegen van de zon
Huidkanker in een blanke huid neemt over de hele wereld toe met de zon als boosdoener. In Australië is de angst voor melanoom zo groot dat de bevolking massaal een tekort aan vitamine-D opliep. Is binnen blijven voortaan het devies? De nieuwste column van Frits Muskiet.
Lees verder
Dailyvit.gif
Vitamine C essentieel voor stabiele immuuncellen
Bij het ‘kweken’ van immuuncellen is vitamine C nodig om noodzakelijke enzymen te activeren, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. ‘Het zou interessant zijn een epidemiologische studie uit te voeren naar de relatie tussen de hoeveelheid vitamine C in het bloed en auto-immuunziekten in mensen.’
Lees verder


Vit d
Alfytal broccoli sprouts
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een dynamische club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 2e kwartaal 2021
roderoos728