mailheader
Vijftig jaar 'Mac' in je mik

Dit jaar ‘vieren’ we de vijftigste verjaardag van McDonald’s in Nederland en daarmee in Europa. Oudere jongeren herinneren zich het eerste filiaal dat in hun leefomgeving verscheen. En vaak ook weer verdween. Want ook al was het junkfood, zó gemakkelijk omarmen we nieuwe smaken nou ook weer niet. Het patatje mét en de bamischijf hadden pas net hun entree gemaakt en ‘de Chinees’ was aan een stormachtige opmars bezig.

Amerikaanse nieuwkomers op de fastfoodmarkt hadden het lastig. Gefrituurde gepaneerde kipdinges waren zelfs zo weinig geliefd dat KFC zich uit Europa moest terugtrekken. Nederlanders hadden liever zo’n half haantje uit de grillkast die voor de deur van elke poelier stond. Of een hele! Maar uiteindelijk heeft de marketingmachine zijn werk gedaan en heeft zelfs KFC met succes zijn rentree gemaakt.

Gemeenten hebben geen juridische middelen om de wildgroei aan junkfooddealers in te tomen, vertelde een gezondheidsrechtskundige vanmorgen op radio1. Daardoor zijn ze niet in staat zich aan de wet te houden die gemeenten verplicht de gezondheid van kinderen te beschermen. En ook niet aan de afspraak uit het preventie-akkoord om de ‘voedselomgeving’ te verbeteren. De politieke wil om dit te veranderen ontbreekt.

Oxycodon, airco’s of fastfoodfranchises: vroeg of laat komen alle Amerikaanse trends bij ons aan land. Dus als blijkt dat de Amerikaanse jeugd nóg meer ultra-bewerkt voedsel consumeert dan is dat een veeg teken voor de volksgezondheid. De link met hoge cholesterolspiegels en kanker is snel gelegd. Maar lees voor u depressief wordt eerst het pleidooi van Sophie Hospers,

Vitals resveratrol september 2021
08per7MagA4FCc cover
Visolie en chemo: goed of slecht?
In de nieuwe Uitzicht aandacht voor de mankementen van voedingsrichtlijnen. Het advies om tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld slechts 10 mcg vitamine D te suppleren, is volgens farmacoloog Eline Stoutjesdijk 35 tot 60 mcg vitamine D per dag veel beter. En wat te denken van de combinatie chemotherapie en visolie die niet goed zou zijn? Pathofysioloog en klinisch chemicus Frits Muskiet wijst er in zijn column op dat de consensus inmiddels exact de andere kant op wijst: visolie tijdens chemotherapie heeft vooral voordelen!
Klik hier om Uitzicht voortaan 10 keer per jaar te ontvangen of bestel het nummer in de webshop.
AQV
Aandeel junkfood in kinderdieet stijgt
Het aandeel ultra-bewerkt voedsel in het dieet van de Amerikaanse jeugd is de afgelopen twintig jaar gestegen. Gemiddeld twee derde van de dagelijkse hoeveelheid calorieën die kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar consumeren zijn ultra-bewerkt. Waarschuwingen tegen frisdrank lijken effect te sorteren, maar andere categorieën ultra-bewerkt voedsel zitten in de lift.
Lees verder
Brood
Mattisson-Collageen-728x90-v1 2
Normaal
Normaliseren
Sophie Hospers werkt in de zorg, in de jeugdzorg om precies te zijn, en daar doet het toverwoord ‘normaliseren’ de ronde. De opdracht aan hulpverleners is om te ‘normaliseren’. Maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? Sophie weet het wel: gewoon wat vaker je gezond verstand gebruiken!
Lees verder
Dailyvit.gif
Hoe hoog cholesterol uitzaaiingen bevordert
Hoog cholesterol hangt samen met een verhoogd risico voor het ontstaan van verschillende kankertypes en met slechtere uitkomsten als de diagnose eenmaal is gesteld. Wetenschappers brachten één van de ongetwijfeld vele routes in kaart die dat verklaren.
Lees verder

Cholesterol
Alfytal broccoli sprouts
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Lamberts 2e kwartaal 2021
roderoos728